Sektörel

Türklerin yurt dışından 1 yılda 2 milyar dolar gayrimenkul alması ikametgah yasağını yeniden gündeme getirdi!

Ağustos 2024 itibarıyla, Türk vatandaşlarının yurt dışına yaptığı gayrimenkul yatırımları son bir yılda 2 milyar dolara ulaşırken, bu rakam, iç piyasadaki zorlukların ve sektördeki daralmanın ciddi boyutlarını da ortaya koyuyor.


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı ödemeler dengesi istatistiklerini resmen açıklandı. Merkez Bankası tarafından açıklanan istatistiklere göre Türkler yurt dışında 1 senede toplamda 2 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yaptı. Ağustos’ta Türkiye'de yerleşik olan kişiler yurt dışında 175 milyon dolarlık gayrimenkul aldı. Böylece 2024 yılının ilk 8 ayında yurt dışındaki gayrimenkul alımları 1 milyar 203 milyon dolara, son 12 ayda da 1 milyar 989 milyon dolara ulaştı ve adeta rekor kırdı. Gündem Alanya’da yer alan habere göre ülkemizde gayrimenkul alım satımının neredeyse durma noktasına geldiği bugünlerde yurt dışına yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı Alanya’da da uygulanan ikametgah yasağını da yeniden gündeme getirdi. Konu ile ilgili açıklamalar yapan Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı ve Seaside Alanya Emlak sahibi Abdullah Tuncer, “Ülkemizde yabancı konut yatırımcısı siyasi bir malzeme olarak kullanılarak ‘Siyasi rant kaygısına kurban edildi’ demek yersiz olmaz. Ülkemizde daimi olarak yaşayıp yurt dışında konut yatırımı yapanların toplamda ülke dışına yaptığı yatırım miktarı son 12 ayda 2 milyar Euro civarında, geçtiğimiz Ağustos’ta da 175 milyon euro, basit hesapla bin 750 bağımsız bölüme tekamül edebilecek bir rakam. Kendi ülkesi dışında başka bir ülkeye, vatandaşları konut yatırımı yapan ülkeler arasında dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Demek ki dünyada yabancıya konut satışı gerçekleştiren tek ülke biz olmadığımız gibi yabancı ülkelerden de en çok konut satın alan ülkelerden biriyiz. Buradan da görüleceği gibi toplumun hassasiyetlerini suistimal ederek yabancı konut yatırımcılarına karşı oluşturulan algının ne kadar yanlış olduğunu halkımız bu verilerden de anlayabilir” diye konuştu.



‘KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM’


Başkan Tuncer konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yurttaşlarımızın en çok rahatsız olduğu göçmen 
konusuna çözüm üretilmeye çalışırken resmen kaş yapalım derken göz çıkarılarak, yabancı yatırımcıların ayağı ülkemizden çekildi. Yabancı evinde ikamet edemiyor ya da konutunu kiraya bile veremiyorken ülkemize neden yatırım yapsın? Konut yatırımcılarının Alanya ekonomisine sağladığı katkının ne kadar önemli olduğunu esnafımız da bu seneki kötü gidişat sayesinde görmüş oldu ki son günlerde ‘Her şey dahil’ tartışmaları da yeniden gündeme geldi. Çünkü ve maalesef Alanya turizm konsepti konaklama üzerine kurulu ve şehir halkına katkısı olmayan bir sistem. Otelden çıkmayan yabancı misafirlerin oluşturmuş olduğu boşluğu konutunda tatilini yapan yabancılar doldurmuşken ortaya çıkan ikamet yasağı ve ‘Havalimanına inen her yabancı otelde kalmak zorundadır’ dercesine çıkarılan kiralama kanunuda sektörümüzü bu hale getirdi ve bundan derhal geri adım atılmalıdır.

Biz gelecek milyarlarca Euro’luk yatırımı Dubai, İspanya ve Portekiz gibi ülkelere hediye ettiğimiz gibi kendi halkımız da 2 milyar euroyu başka ülkelere yatırmış oldu” dedi.
 

BİM'de bu hafta neler var? Salı günü BİM'e ne geliyor? 17 Eylül BİM aktüel ürünler kataloğu

Martı Myra Otel'in tahsis süresi 2069'a uzatıldı! 

Sinpaş Tabiat Villaları’nda 1.29 faiz oranıyla 72 ay vade fırsatı! Yeni proje!