30 / 04 / 2024

Türkmenistan'da yapay adaya otel inşa edilecek!

Türkmenistan'da yapay adaya otel inşa edilecek!

Türkmenistan'da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketi Sehil, Dubai'den sonra dünyanın ikinci yapay ada üzerine otelini inşa edecek



Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde Türk şirketleri tarafından yapımı tamamlanan otellerin açılışı yapıldı.  
 
Sehil İnşaat tarafından kurulan, 180 yataklı ve 22 milyon dolara mal olan Kuvvat Otel'in açılışını yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Avaza'nın Orta Asya'nın turizm merkezi olacağını söyledi. Videokonferans yoluyla açılan diğer iki otel de İçkale İnşaat ve Delta İnşaat şirketlerinin yaptığı oteller oldu.

Avaza Serbest Turizm Bölgesi'ndeki yeni yatırımların ele alındığı toplantıda Sehil İnşaat tarafından sunulan yapay ada projesi de onaylandı. Toplantıda Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap'tan proje hakkında bilgi aldı. Birbirine bağlı üç bloktan oluşan ve yapay ada üzerine inşa edilecek otel aynı anda 12 devlet başkanını ağırlayabilecek kapasitede inşa edilecek. Otelin maliyeti bir milyar doları aşacak. Muhammet Çap, önümüzdeki günlerde Türkmen hükümeti ile proje hakkında maliyet görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı. Türkmen lider ve beraberindeki heyet Avaza'yı yeşillendirme kampanyası çerçevesinde ağaç dikti. Türkmen sanatçılar da Avaza sahilinde konser verdi. Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan Avaza projesinin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağını ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı. 2020 yılında tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyeti 7 milyar doları bulacak. Bölgede 60 modern otelin kurulması hedefleniyor. 
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkmen Palmiye Adası'na Türk şirketi Sehil imza atıyor

Dubai'ye rakip olacak dünyanın ikinci yapay ada otelini Sehil İnşaat yapacak. Türkmenistan'daki Projenin maliyeti 1 milyar doların üzerinde olacak. Otelde aynı anda 12 devlet başkanı kalabilecek

Türkmenistan'da faaliyet gösteren Sehil İnşaat şirketi Dubai'deki Palmiye Adası'ndan sonra dünyanın ikinci yapay ada otelini inşa edecek. Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde Türk şirketleri tarafından yapımı tamamlanan otellerin açılışı yapıldı. Sehil İnşaat tarafından kurulan, 180 yataklık ve 22 milyon dolara mal olan Kuvvat Otel'in açılışını Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov yaptı. Açılışa Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap, Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da katıldı. Tören sırasında ayrıca videokonferans yoluyla İçkale İnşaat ve Delta İnşaat şirketlerinin yaptığı iki ayrı otel daha açıldı.

PROJE 1 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

Açılış sonrası yapılan toplantıda Türkmenistan'ın 2020'ye kadar 7 milyar dolar yatırım çekmeyi hedeflediği Avaza Turizm Bölgesi'ndeki yeni yatırımlar da değerlendirilerek Sehil İnşaat tarafından sunulan yapay ada projesi de onaylandı. Toplantıda Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Muhammet Çap'tan proje hakkında bilgi aldı. Birbirine bağlı üç bloktan oluşan ve yapay ada üzerine inşa edilecek otel aynı anda 12 devlet başkanını ağırlayabilecek kapasitede inşa edilecek. Söz konusu projenin maliyetinin 1 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Projeyle ilgili altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Muhammet Çap, önümüzdeki günlerde Türkmen hükümeti ile proje hakkında maliyet görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı.

Bu arada altyapısı yeniden kurulan bölgede ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Bölgede kurulan 6 otelin ve kurulmakta olan diğer otellerin ve dinlenme tesislerinin yapımı da Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Polimeks, Sehil, İçkale, Delta, Engin Grup, Belda ve Lotus Enerji gibi şirketler pek çok proje üstlenmiş durumda. Polimeks 180 milyon Euro'ya 7 km'lik suni kanal, 130 milyon Euo'ya su kanazlizasyon sistemi ve 66 milyon dolara da deniz suyu arıtma tesisi inşa edecek. Sehil İnşaat ise hali hazırda 4 ayrı projeyi yürütüyor. Şirket 62 milyon Euro'ya 900 yataklı otel ve çocuk kampı, 94 milyon dolara bölgenin yol yapımı ve 25 milyon Euro'ya da deniz kenarındaki 100 dönümlük arazi üzerinde devre-mülkler inşa ediyor.

Bölgeye 7 milyar dolar akacak

Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor. 3 ayrı aşamadan oluşan Avaza projesine göre, bölgeye en az 60 otel yapılacak. Projenin toplam maliyetinin, 7 milyar doları bulması bekleniyor.

Tamince de Avaza'ya yatırım yapacak

Toplantıda sunum yapan Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Avaza bölgesinde 62 hektarlık alan üzerinde turizm kompleksi inşa edeceklerini açıkladı. Tamince birbirine bağlı tesislerden oluşacak komplekste 600 yataklı otel, kongre merkezi, eğlence merkezleri, golf sahası, alışveriş merkezi, sağlık merkezi, çocuk eğlence tesisleri gibi tesisin kurulacağını söyledi. Tamince'nin sunumunu dikkatle izleyen Berdimuhamedov'un projeyi değerlendireceği açıklandı.
Star


Geri Dön