TÜRSAB tarihi binaları depreme karşı güçlendiriyor!
TÜRSAB ( Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ), İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra Darphane - i Amire Binaları’nı da depreme karşı dayanıklı hale getirmek için çalışmalara başladı.
İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni yenilemek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte yürüttüğü çalışmaların ardından TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) yeni bir restorasyon projesini daha hayata geçiriyor. Mayıs ayına kadar sürecek proje sonunda; geçtiğimiz yıl İstanbul Arkeoloji Müzesi bünyesine katılan ve ilerleyen yıllarda kültür kompleksine dönüştürülmesi planlanan tarihi Darphane-i Amire Binaları’nın deprem güvenlik analizlerinin ve statik raporlarının hazırlanması hedefleniyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından, 2012 Yılı Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nda para basımının yapıldığı, 18 tarihi binadan oluşan Darphane-i Amire’nin olası bir depreme ne derece dayanıklı olduğu tespit edilecek. Restorasyon çalışmalarının tarihi değerleri gelecek nesillere bırakabilmek adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Proje Genel Koordinatörü Köyüm Özyüksel, her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu binaların büyük bir turistik değer taşıdığını ve afetlere karşı mutlaka korunmaları gerektiğini söylüyor:
“Ülkemizde ve İstanbul’da birçok tarihi eser, deprem başta olmak üzere doğal afetler nedeniyle önemli zararlar gördü ve hatta bugüne ulaşamadan kayboldu. Yeni yapılara oranla daha fazla yıpranmış olmaları nedeniyle tarihi binalar deprem gibi doğal afetlerden daha fazla etkilenmelerinin yanı sıra turistik merkezler olmaları nedeniyle de herhangi bir afet sırasında ciddi can kaybına yol açma riskini barındırmaktalar. Bu noktalardan yola çıkarak, sürdürdüğümüz restorasyon projeleri sayesinde kültürel değerlerimizin afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesine TÜRSAB olarak biz de katkı sağlamak istiyoruz.”