Genel

TURYAP İBB'nin 2 alacak davasını kazandı!

Metro istasyonlarını AVM'ye çevirecek proje için birlikte çalışırken, alacak davası nedeniyle mahkemelik olan TURYAP ile Büyükşehir arasında sular durulmuyor.

Metro istasyonlarını AVM'ye çevirecek proje için birlikte çalışırken, alacak davası nedeniyle mahkemelik olan TURYAP ile Büyükşehir arasında sular durulmuyor


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), borcunu ödemediği için metro hatlarındaki dükkanların ve ATMlerin kiralanması işine ilişkin sözleşmesini feshederek icra takibi başlattığı TURYAP'ın İBB tarafından mağdur edildiği iddia edildi.


TURYAP, İBB tarafından haksız yere feshedilen sözleşme nedeniyle kamunun zarara uğratıldığını belirterek kendilerine açılan 2 alacak davasını da kazandıklarını açıkladı. 


110 N0KTA İÇİN SÖZLEŞME


TURYAR 2011 yılında, İBB'ye bağlı Ulaşım A.Ş.yie, Yenikapı-Hacıosman ve Yenikapı-Havalimanı-Kirazlı hatlarında belirlenen 110 noktada ticari alan oluşturarak, 4-10 yıllığına kiralama yapmak üzere sözleşme imzaladı. TURYAP, 201 yılında İBB ye bağlı Ulaşım A.Ş.'ye, istanbul metrolarındaki atıl alanların ticari faaliyete açılmasına ilişkin teklif götürdü. YenikapıHacıosman ve Yenikapı-Havalimanı-Kirazlı hatlarında belirlenen 110 noktada ticari alan oluşturarak, 4-10 yıllığına kiralama yapmak üzere sözleşmeler imzaladı ve her yıl 6 milyon dolarlık kira garanti edildi. 22 istasyonda oluşturulan bu alanların amacı, metroda canlılık yaratmak ve yiyecek, içecek, gazete dergi satışı, fatura ödeme noktaları ve ATM'lerle halkın ihtiyaçlarını gidermek suretiyle İBB'ye kazanç sağlamaktı. 


TURYAP'A İCRA TAKİBİ 


TURYAP, Ulaşım A.Ş.'ye sözleşme kapsamında 10 milyon 903 bin dolarlık ödeme yaptı ancak 28 Aralık 2012'de sözleşme, gereken ödemeler yapılmadığı gerekçesi ile feshedildi. 


Ulaşım A.Ş, TURYAP aleyhine Gayrettepe ve Levent sözleşmeleri gereği borcunu ödemediği iddiasıyla toplam 6 milyon 727 bin 388 TLÜk iki ayrı icra takibi başlattı. 


ŞİRKET LEHİNE SONUÇLANDI 

TURYAP, borcu olmadığı yönünde icra takibine itiraz etti ve 2 davada mahkeme şirketin borçlu olmadığına karar verdi. Kararlardan biri Yargıtay tarafından onandı, diğerinin Yargıtay süreci ise devam ediyor. 


Yargıtay'ın yerel mahkeme kararını onamasıyla Ulaşım A.Ş., TURYAP'a borcu olduğunu iddia edip haksız çıktığı tutarın yüzde 20'si oranında 494.334 TL kötü niyet tazminatı ödemek zorunda kaldı. Taraflar arasında devam eden toplam 14 dava bulunuyor. 


100 MİLYON $ GELİR UÇTU 

TURYAP, sözleşme gereği yaklaşık 22 milyon dolarlık gelir etmesi gereken İBB'nin alacaklarım tahsil edemediği gerekçesiyle sözleşmeyi feshetmesi üzerine mağdur olduklarım savundu. Kamunun da zarara uğratıldığını vurgulayan şirket yöneticileri yaptıkları açıklamada "Ulaşım AŞ. haksız yere fesih yapmasa ve İstanbul'un yeni eklenen metro istasyonlarında da proje yaygınlaştırılarak uygulansa idi İBB şirketi Ulaşım AŞ. 100 milyon dolar gelir elde edecekti" dedi 


KİRALARI ALAMIYORLAR 


Açıklamada, şu an Levent Çarşı'daki kiracılardan kira alınamadığı, boş olan yerlerin de kiraya verilmediği belirtilerek "Gayrettepe'deki ve diğer metro istasyonlarındaki yerleri de boş tutmak suretiyle kamuyu zarara uğratmaktadırlar" ifadelerine yer verildi İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, geçen günlerde TURYAP'ın İBB'ye borcunu ödemediğini iddia etmiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavalığı'na İBB Başkam Kadir Topbaş, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, eski Genel Sekreter Adem Baştürk ve Ulaşım AŞ yöneticileri hakkında görevi kötüye kullanma, kamu zararına sebebiyet verme iddiası ile suç duyurusunda bulunmuştu.


Sözcü