Genel

Turyap, İstanbul Metrosu'nda 3 çarşı kuracak!

 Metro'nun Levent ve Gayrettepe istasyonlarında yer alan üç alışveriş noktası, Turyap işletmeciliğinde hizmete açılacak. 11 yıldır işletilemeyen çarşılardan biri gayrimenkul, diğeri doğal gıdalar, diğeri de ünlü markalar alanında yoğunlaşacak

Metro'nun Levent ve Gayrettepe istasyonlarında yer alan üç alışveriş noktası, Turyap işletmeciliğinde hizmete açılacak. 11 yıldır işletilemeyen çarşılardan biri gayrimenkul, diğeri doğal gıdalar, diğeri de ünlü markalar alanında yoğunlaşacak.

İstanbul Metrosu, projelendirildiğinde içinde alışveriş merkezlerine de yer verilmişti. Toplam üç noktada planlanan alışveriş merkezlerinin 5 bin metrekarelik olanı Gayrettepe'de diğer ikisi ise 1 Levent'te yer alıyordu. Buradaki merkezler biri alt katta diğeri üst katta olmak üzere 4 bin metrekare olarak planlanmıştı. İstanbul Ulaşım A.şž., daha önce birkaç defa ihaleye çıkmasına rağmen, burayı pazarlayamamıştı. Ancak, Turyap ile İstanbul Ulaşım A.şž. arasında dün imzalanan anlaşma, buraların da artık birer alışveriş noktası olarak hizmet verebileceğini gösteriyor. Üç çarşıyı da 1 Temmuz 2011'de açmayı planlayan firma, pazarlayacağı bu noktalarda metrekare fiyatı olarak 24 bin dolara kadar çıkabilir.
Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, 10 yıllığına kiraladıkları bu üç noktayı ekonomiye kazandırmaya kararlı olduklarını bildirirken, çarşıların açılış tarihi olarak da 1 Temmuz 2011'i gösterdi. '3T Brands' ana markasıyla kurulacak üç çarşıdan ikisinin yer aldığı konuma dikkat çeken Sarıbay, 'Metrocity, Kanyon, inşaatı devam eden Özdilek AVM ve Eria Tower gibi AVM 'ler ile Türkiye 'nin sayılı iş kulelerini birbirine bağlayan noktada bulunuyoruz. Levent'teki bu çarşı, 170 metrelik iki katlı koridorda kurulacak.'
Sarıbay, Gayrettepe istasyonunda yer alan çarşının ismini Real Estate Bazaar olarak belirlediklerini ifade ederek, bu çarşının ana teması olarak gayrimenkulü belirlediklerini kaydetti. Buranın bir fuar alanı olarak düzenleneceğini belirten Sarıbay,   şöyle konuştu: 'Buradaki 5 bin metrekarelik koridorda gayrimenkule ilişkin tüm ihtiyaçlara tek çatı altında yanıt verilecek. Ayrıca, Okan Üniversitesi ile birlikte geliştireceğimiz eğitim programıyla gayrimenkul değerlere eğitimi vereceğiz.'

Metrekare fiyatı 100 dolar
Levent'teki istasyonlar hakkında konuşan Sarıbay, çarşılardan birinin adını Eco Bazaar, diğerini ise Eco Brands olarak belirlediklerini ifade etti. Eco Bazaar'ı ise organik yaşam üzerine kurguladıklarını belirten Sarıbay, “Doğal yaşamı benimseyen tüketicilere Mısır çarşısı anlayışıyla ekonomik ve kaliteli ürünler sunulacak. Baharat, şarküteri, kuruyemiş, manav ve bakliyat reyonları bir tür açık pazar konseptiyle bir arada bulunacak ” dedi. Sarıbay, Eco Brands'de ise ünlü markaların mağazaların yer alacağını ifade etti.
Proje Danışmanı Murat Denizel de günlük 150 bin kişinin geçiş trafiğini kaldıran bu noktada 10 metrekareden 100 metrekareye kadar değişen alanların metrekaresini 100 dolardan başlayan fiyatlarla kiralanacağını ifade etti. AVM 'lerin arasında bir çarşının kurulmasını beklendiği gibi bir handikap yaratmadığını dile getiren Denizel, Burada sadece ünlü markaların değil markasız kiracı adaylarının da yer alacağını söyledi.
 
GELİRİN YÜZDE 70'İ ULAşžIM A.şž'YE
Ulaşım Aşž Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Uygun 'da birkaç kez ihale yapmalarına rağmen istedikleri sonuca ulaşmadıklarını, ancak Turyap'ın teklifinin dikkate değer olduğunu söyledi. Uygun,   “Turyap sadece Gayrettepe istasyonu için yıllık 5.5 milyon dolar garanti etti. Bu rakamın üzerine çıkıldığında da elde edilen gelirin yüzde 70 'ini bize aktaracak. Bu zamana kadar bu tür elverişli bir teklif gelmediği için yurtdışındaki gibi metroları çarşı haline dönüştürememiştik ” diye konuştu.

ESKİ MİSAFİRLER
Ulaşım A.şž. Kasım 2010'da üç çarşı dışındaki birkaç alanı ihale etmişti. Bunun sonucunda şu anda burada faaliyet gösteren firmalar şöyle.
Pratik Nokta (ödeme sistemleri)  39 noktada
Fornetti (unlu mamuller)  24 noktada
Smartcube (gazete-dergi)  17 noktada
Kahve Dünyası  15 noktada
Flormar (kozmetik)  6 noktada
Oklava (tatlı ürünler)  3 noktada
Metro Stop (gıda)   2 noktada
Rebul Eczanesi  1 noktada

Tatlıses çiğköfte  6 noktada (Kiralama talebinin nasıl sonuçlandığına ilişkin henüz net bir bilgi yok.) İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Citibank  Değişik noktalarda ATM'ler.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com