Genel

TÜSİAD ’ın ziyaretinde Erbil ’de 7 yıldızlı Divan açılacak

Büyük bir kalkınma planı hazırlayan Kürt yönetimi, Türkiye üzerinden dünyaya açılma projesini yaşama geçiriyor. Kürt yönetiminin, siyasi ve diplomatik işbirliğinin yanı sıra hükümet ve iş çevreleriyle sürdürdüğü ekonomik ağırlıklı görüşmeler de kısa süred

Erbil"de Elegan Turizm tarafından 90 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen, Koç Grubu bünyesindeki Divan zincirinin işleteceği otelin açılışının TÜSİAD"ın bölgeye ziyareti sırasında yapılması bekleniyor. Daha önce basına yansıyan haberlerde 2011"de açılacağı belirtilen otelin kurdelesinin erken kesilecek olması, bölgeye Türk yatırımlarının hız kazanacağı şeklinde yorumlanıyor. 14 Ekim"de bölgeyi ziyaret edecek olan TÜSİAD ile Kürt yönetimi arasındaki sıcak ilişkiler bu yılın başlarında Bölge Başkanı Mesut Barzani ile eski Başbakan Neçirvan Barzani"nin İstanbul ve Ankara"ya ayrı ayrı yaptığı temaslarda gelişti.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, 14 Ekim"de Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer çağlayan"ın başkanlığında bölge yönetiminin başkenti Erbil"e çok sayıda işadamıyla birlikte çıkarma yapacak. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç"un da geziye katılarak, 7 yıldızlı Divan"ın açılışını yapması bekleniyor. Bölgeye gelen devlet başkanları dahil bütün üst düzey protokol bu otelde ağırlanacak. Bu yılın başlarında İstanbul ve Ankara"ya giden Neçirvan Barzani"nin Koç"la da bir görüşme yaptığı belirtildi.

5-6 bin Türk   firması var
Kuzey Irak"ta yılda 15 milyar dolarlık yatırım yapılıyor. Bunun büyük bir kısmı Türk firmalarınca gerçekleştiriliyor. Türkiye ile Kuzey Irak arasında yıllık 5 milyar dolar ticaret hacmi var. Bölgede faaliyet gösteren 11 bin civarındaki şirketin yarısını Türk firmaları oluşturuyor. Bölgede yapılması planlanan 45 milyar dolarlık petrol yatırımının 8 milyar dolarlık kısmını ise Alman şirketleri üstlendi.
Namık Durukan/Milliyet