Sektörel

Tütün mamüllerindeki yasa dışı ticaret yüzünden devlet 70 milyar lira vergi kaybına uğruyor!

Tütün mamüllerindeki kaçakçılık tütün sanayicileri isyan ettirdi. Sanayiciler yasa dışı ticaretten hem ülke ekonomisinin hem de toplumun büyük zarara uğradığını belirterek ilave düzenlemeler ve denetimler ile kaçakçılığın önlenmesini istiyor.Yasa dışı ticaretin ekonomiye ve topluma verdiği zarara dikkat çekmek amacıyla “Yasa Dışı Kapı Dışı” kampanyasını başlatan Tütün Sanayicileri Derneği, bu konuda toplum genelinde farkındalığın artırılmasını hedefliyor

Tütün sanayicileri yasa dışı ticarete karşı ayaklandı. Yasa dışı ticaretin ekonomiye ve topluma verdiği zarara dikkat çekmek amacıyla “Yasa Dışı Kapı Dışı” kampanyasını başlatan Tütün Sanayicileri Derneği, bu konuda toplum genelinde farkındalığın artırılmasını hedefliyor.

 Tütün mamüllerindeki yasa dışı ticaret, yani kaçakçılık, ülke ekonomisinde vergi kayıplarına yol açtığı gibi kamu sağlığı ve milli güvenlik açısından da zarar veriyor. Ayrıca marka hakları ihlalleri açısından da çeşitli alanlarda olumsuz yansımalarıyla küresel ekonomiyi tehdit ediyor.

Türkiye’de tütün mamüllerinde kaçakçılığın önemli miktarlara ulaştığına dikkat çeken sektör yetkilileri, bu yüzden Türkiye ekonomisinin milyarlarca liralık vergi kaybına ve zarara uğradığına işaret ediyor. Bu nedenle Tütün Sanayicileri Derneği, yasa dışı ticaret ile mücadele kapsamında “Yasa Dışı Kapı Dışı” kampanyasını başlattığını duyurdu.  

Kampanya; Tütün Sanayicileri Derneği ile üyeleri Philip Morris Türkiye, BAT Türkiye, JTI Türkiye ve Imperial Tobacco Türkiye’nin önderliğinde başlatıldı. Bugün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla kampanyayı duyuran dernek, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılmasını hedefliyor.

MİLYARLAR ÇALINIYOR

JTI Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Zeynep Öztürk, basın toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, kampanya kapsamında yapılacak çalışmalar ile hem toplumsal farkındalığı artırmayı hem de ülke genelindeki tütün mamulleri satış lisansına sahip 150 bin bakkalın bilinçlendirilmesini hedeflediklerini aktardı.

 Toplantıda konuşan Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren de tütün mamüllerindeki yasa dışı ticaretin devlete 70 milyar liraya yakın vergi kaybına mal olduğunu ifade etti. Vergi kaybının yanı sıra kaçakçılığın toplumsal etkilerine de işaret eden Diren, denetimsiz bir şekilde üretilen ve satışı gerçekleştirilen yasa dışı tütün mamulleri nedeniyle 150 bin bakkalın cirosundan yılda milyarların çalındığını ifade etti. Diren, yasalara aykırı bir şekilde internet üzerinden veya tütüncü adı verilen ruhsatsız satış noktalarında gerçekleşen yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin toplam tütün mamulleri pazarının yüzde 28’ine ulaştığını kaydetti.

AÇIK TÜTÜNE DİKKAT!

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce, kaçak sigara ticaretinin 2014 yılında yüzde 20,7’ye çıktığını hatırlatarak ancak devletin kararlı mücadelesi, mevzuat düzenlemeleri ve etkili saha önlemleri sayesinde 2020 yılı sonunda bu oranın yüzde 1,5'e kadar gerilediğini söyledi. Yüce, ancak 2022 yılı sonu itibariyle bu oranın yüzde 6 seviyesine yükseldiğini belirtirken, son dönemde kaçak sigara trendinde tekrar bir artış görülse de günümüzde yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin büyük bir bölümünü; yasa dışı açık tütün, doldurulmuş makaron ve bandrollü tütünden hazırlanan makaronların toplam yasa dışı tütün ticaretinin yüzde 25,8’ini oluşturduğunu kaydetti. Yüce, 2016 yılında 6 bin civarında olan yasa dışı açık tütün ve dolu makaron satan noktaların sayısının bugün yaklaşık 20 bine ulaştığına dikkat çekti.

Imperial Tobacco Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili veÜlke Müdürü Can Menteş de, devlet tarafından yürütülen mevcut operasyonların devamının ve kapsamının genişletilmesinin önemine dikkat çekerek yapılacak bazı mevzuat düzenlemeleri ve ilave denetimler ile yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin önlenebileceği görüşünü dile getirdi.