27 / 04 / 2024

TÜVTÜRK, araç muayeneleri için yeni dönemi duyurdu! Arık bunlara bakılmayacak!

TÜVTÜRK, araç muayeneleri için yeni dönemi duyurdu! Arık bunlara bakılmayacak!

Türkiye'de zorunlu araç muayenelerini yapan TÜVTÜRK, araç muayenelerinde yeni dönemi resmen duyurdu. Araç muayene yapılırken artık bazı kontroller yapılmayacak. İşte araç muayenesinden çıkarılan kontroller...



Türkiye'de zorunlu araç muayenelerini yapan TÜVTÜRK, araç sahiplerine yeni haberi verdi. Bundan sonra araç muayanelerinde bazı kontroller yapılmayacak. Peki hangi kontrol muayeneden çıkarıldı? İşte araç muayenesinde yeni dönem...


ARAÇ MUAYENESİNDE YENİ DÖNEM!

Araç muayenelerinde düzenli olarak kontrolü yapılan bazı bölgeler için artık kontrol zorunluluğu kaldırıldı. Araba lastiğini ilgilendiren kararda muayene esnasında lastik kontrolü yapılmayacağı belirtildi. 

Araç muayenesi için TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamada; seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü imkansız hale getirdiğine ve kaza yapılmasına sebep olduğu belirtildi.

Araç muayenesinde lastik yüzeylerinde oluşan  hasarlar ya da lastiğe batan yabancı cisimler gözle ve elle mutlaka kontrol ediliyor.  Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen hasarlar muayene sırasında tespit ediliyor. 

Aksi bir durum tespit edildiğinde ise aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanacak. Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekiyor. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde 'Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış' kusuru belirtilecek.

Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) lastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini belirtti.

 TÜVTÜRK, araç muayeneleri için yeni dönemi duyurdu! Arık bunlara bakılmayacak!

LASTİK KONTROLÜ KALDIRILDI!

TÜVTÜRK 'ün yaptığı açıklamada bundan sonra araç muayenesi yapılırken yaz-kış lastiği kontrolü yapılmayacağı belirtildi. 

Periyodik muayene sırasında TÜVTÜRK tarafından lastik diş derinliği en az 1,6 mm ölçüsü kabul edilirken Yola Elverişlilik Muayenesinde alt sınır 2 mm olarak belirlendi.

 TÜVTÜRK, araç muayeneleri için yeni dönemi duyurdu! Arık bunlara bakılmayacak!
TÜVTÜRK NEDİR?

TÜVTÜRK,  Türkiye'de uluslararası standartlara sahip araç muayene hizmeti veren istasyondur. Devlet tarafından zorunlu tutulan periyodik bakımlar TÜVTÜRK istasyonlarında yapılıyor.

Türkiye'de bağımsız bir şekilde hizmet veren TÜVTÜRK'te periyodik muayenelerden sonra araçların durumları göz önünde bulundurularak gerekli onay veriliyor. 

Araç sahiplerinin belirli periyotlarla araç muayenesini yaptırması gerekiyor. Eğer denetim sonrasında araç trafiğe çıkması için her hangi bir eksiği varsa onay verilmez. İleri bir tarih için tekrar araç muayene randevusu alınması gerekiyor.

Bu kişiler araç muayenesi yaptıramayacak: Otomobil sahipleri dikkat!

Güncel araba muayene ücretleri ne kadar? Muayene yaptırmayan ne kadar ceza ödeyecek? 

Geri Dön