Kent Haberleri

Tuzla Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Eylül'de açılacak!

Hürriyet Gazetesi'nin köşe yazarı Vahap Munyar bugün köşesinde " Öğrenci sayısı 21 bini buldu, hastaneye 100 milyon dolar yatırdı " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..

OKAN Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan aradı:

- Geçen yıl haziran ayında Tuzla’da kaba inşaattan aldığımız binayı birlikte gezmiştik.Alışveriş merkezi niyetiyle başlanan inşaatı alıp Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne dönüştüreceğimizi söylemiştik. Hastanemiz bitiyor. Görmenizi isterim.


Bir grup meslektaşımla Okan Üniversitesi’ne gittik. Üniversitenin bazı bölümlerini Bekir Okan, Rektör Prof. Şule Kut, Yardımcıları Prof. Mithat Kıyak ve Prof. Alinur Büyükaksoy, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Semih Baskan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Güner Gürsoy, Okan Koleji Kurucu Temsilcisi Işıl Okan Gülen ve Hastane Yönetim Kurulu Üyesi Can Özkan Okan’la birlikte gezdik.


Önce Finans Laboratuvarına girdik. Prof. Gürsoy bilgi verdi:

- İş Yatırım, sosyal sorumluluk projesi olarak 13 üniversitede Finans Laboratuvarı kurdu. Birisi de bizde. Öğrencilerimiz gerçek verilerle portföy analizleri yapıyor, portföy yönetme deneyimi kazanıyor.


Sonra İşletme Stratejisi Laboratuvarı’na geçtik, Prof. Gürsoy klasik işletme eğitiminin geride kaldığını vurguladı:


- Burada öğrencilerimiz örneğin merkezi Çin’de olan 5 ayrı otomotiv şirketi kurdu. 3 günde 2 yıllık modellemeyi oynadılar. Böylece işletme yönetmeyi yaşayarak öğrendiler.


Ardından Tıp Fakültesi’nin simülasyon merkezini gezdik, nabzı insan gibi atan, bacağı kanayan robot hastalar gördük. Prof. Semih Baskan, Las Vegas’daki kumarhanelerden örnek verdi:


- Öğrenci robot hastaya operasyon yaparken her anı Las Vegas kumarhaneleri gibi kamera ile kayda alınıyor. Sonra o kaydı birlikte izliyoruz. Öğrenci, yanlışın


Bekir Okan, üniversitenin bazı verilerini paylaştı:

- Bu yıl üniversitemizden 6 bin 500 öğrenci mezun oldu. Toplam öğrenci sayımız 21 bini buldu. Öğrenci sayısı açısından vakıf üniversiteleri arasında ilk 5’e gireriz.


Sonra Tuzla’daki Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne gittik. Bekir Okan, son durumu aktardı:


- Hastane 50 bin metrekare kapalı alana sahip. 250 yatak kapasiteli, 10 ameliyathane ve 47 yoğun bakım ünitesi var. 100 milyon dolara mal olan hastane Eylül 2016’da hizmete girecek.



Üniversiteye toplam yatırımı hesapladı:

- Hastane ile birlikte Okan üniversitesi yatırımımız 300 milyon doları buldu. Yıllık ciromuz 100 milyon dolar düzeyinde. Öğrencilerimizin yüzde 97’si yüzde 10’la 100 arasında değişen oranlarda bursla eğitimini sürdürüyor.


Üniversite bünyesindeki Ar-Ge Merkezi’ne de işaret etti:

- Öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz TÜBİTAK, İstanbul Kalkınma Ajansı gibi kurumların da desteğiyle özellikle otomotiv sektörüne dönük önemli araştırmalar yapıyor. Ar-Ge Merkezi’nin yıllık cirosu 8-10 milyon lirayı buluyor.


Hastaneyle ilgili bir hedefine değindi:

- Hedefimiz hastaların yüzde 15-20’sinin yabancılardan oluşması. 


Alışveriş merkezi yerine araştırma-uygulama hastanesi yapılması Tuzla ve çevresi için daha iyi oldu...


COLUMBIA ÜNİVERSİTESİ: SABANCI'YA MİNNETTARIZ

SABANCI Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Dilek Sabancı, Rektör Prof. Nihat Berker, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Ayşe Kadıoğlu ve Columbia Üniversitesi Global Center Türkiye Direktörü İpek Cem Taha, hafta başında birlikte duyurdu:


- 10 milyon dolar bağışla New York’daki Columbia Üniversitesi’nde “Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi” kuruluyor.


Dilek Sabancı, babası Sakıp Sabancı’nın şu sözünü anımsattı:

- Hangi işi yapıyorsanız o işin en iyisi olmaya çalışın, o işi en iyi bilenlerle işbirliği yapın.


Güler Sabancı, işin ABD ile ilişkilere katkısına değindi:

- Sakıp Sabacı adına kurulacak merkez Türkiye ve ABD arasında da yeni, güçlü bir bağ ve işbirliği için önemli köprü olacak.


Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger de, şu mesajı gönderdi:

- Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin üniversitemizde yer almasından dolayı gururluyuz. Hepimiz Türkiye, Türk tarihi ve Türkiye’nin modern dünyadaki yeriyle yakından ilgileniyoruz. Bağışın bize sağlayacağı imkanlardan dolayı minnettarım.


Hürriyet




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Okan Hastanesi eylülde açılıyor. 250 yataklı hastane, 43 uzmanlık alanında hizmet verecek.


Toplamda 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi, eylülde faaliyete geçiyor. Yapımına geçen yıl başlanan hastanenin 250 yatak kapasitesi, 10 ameliyathanesi, 47 yoğun bakım ünitesi, tüp bebek merkezi ve radyoloji ünitesi bulunuyor. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, hastanenin 50 bin metrekare alana sahip olduğunu belirterek, "Tıp teknolojilerinin en son ürünleriyle donatılan hastanemizde 43 uzmanlık alanı ve yan dallarda hizmet verilecek" dedi. Hastanenin E-5 Karayolu, OSB ve Tuzla Tersanesi'ne yakın olduğunu hatırlatan Okan, "Bu nedenle iş/meslek hastalıkları ve yaralanmalarında ilk başvuru merkezi olacağız" diye konuştu. 


İLK 5'TE YER ALIYOR

Okan Üniversitesi ile ilgili bilgiler de aktaran Bekir Okan, yükseköğretimde 17'nci yılı geride bıraktıklarını ve 21 bin öğrenciyle en fazla öğrencisi olan vakıf üniversiteleri arasında ilk 5'te yer aldıklarını söyledi. Okan, "84 öğrenciyle başlamıştık, bu yıl 6 bin 500 mezun verdik. Bugün 16 fakülte, enstitüler ve yüksekokullarla eğitim veriyoruz. Eğitimde ABD sistemini örnek aldık. Burada eğitim iş ve hayat içinde öğretiliyor" ifadelerini kullandı. 2008'de "Girişimcilik Dersi" başlattıklarını aktaran Okan, bugüne kadar Muhtar Kent, Ahmet Nazif Zorlu, Süreyya Ciliv gibi iş dünyasının önde gelen isimleriyle öğrencilerini buluşturduklarını kaydetti.


EN AZ İKİ YABANCI DİL

Okan öğrencilerinin iki yabancı dil bilgisine sahip olarak mezun olduklarını, Çince, Rusça ve Arapça dillerinden birini seçebildiklerini belirten Bekir Okan, şunları anlattı: "Günümüz koşullarında parlak bir kariyer için mesleki bilgi yeterli değil. Sosyal ve kültürel gelişim de önemli. Kariyer ve Yaşam Programı kapsamındaki "Happy Life" programıyla öğrencilerimiz golften Latin danslarına farklı branşlara yönelik derslere katılıyorlar."





İbrahim AKKAYA/Sabah