27 / 04 / 2024

Tuzla'daki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlıyor! Has Sitesi'nin temeli bugün atıldı!

Tuzla'daki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlıyor! Has Sitesi'nin temeli bugün atıldı!

İstanbul Tuzla'daki en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi olan Has Sitesi'nin temel atma töreni bugün gerçekleşti. 



İstanbul'da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım töreni gerçekleşti. Bu törenler kapsamında Tuzla’da da Has Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni düzenlendi. Törende konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı,  “Has Sitesi’nin dönüşümü, tüm kentsel dönüşümleri taçlandıran bir projedir” dedi.

DEPREM YASALARINDAN SONRA İLAN EDİLEN İLK RİKLİ ALAN

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu belirterek,  2011 Van depremi sonrası çıkan yasayla bu çalışmaları başlattıklarını açıkladı.

Tuzla, Kuzey Anadolu fay hattına en yakın ilçelerden biri olduğu için bu konuya öncelik verdiklerini belirten Yazıcı deprem yasalarıyla da hız kazandığını belirtti.

 İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzmanlarla 2012’de risk haritasının çıkarıldığını söyleyen Yazıcı  !!Deprem öncesi ve sonrası acil planımızı hazırladık. Bu süreçte en önemli şey, riskli binaların yenilenmesiydi. 2012-2013’te bu işe giriştik. İçmeler Meydanı’ndaki eski iş yerleri ve binaları vatandaşlarımızla anlaşarak davul zurna eşliğinde yıktık. Orada harika bir kentsel dönüşüm başlattık. Bu bölge, İstanbul’da deprem yasalarından sonra ilan edilen ilk riskli alandır.'' dedi.

Tuzla daki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlıyor! Has Sitesi nin temeli bugün atıldı!

HAS SİTESİ'NİN TEMELİ ATILDI

Başkan Yazıcı, yaklaşık 250 malikin bulunduğu Has Sitesi’nin dönüşümünü  TOKİ  marifetiyle bugün  temel atma töreni ile gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Bir sitenin değil son 10 yılda yapılmış olan Tuzla'daki kentsel dönüşümlerin Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın desteği, çıkarttığı yasalar, ortaya koyduğu bütün bu muafiyetler dahil olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamını taçlandıran bir proje olduğuna değinen Yazıcı  Tuzla'da bugüne kadar 2 bin 302 bina 6306 sayılı yasaya uygun olarak kentsel dönüşüme alındığını açıkladı.

Bu binalarda toplamda 25 bin 733 bağımsız birim risksiz hale getirildi. E5 altındaki bölümde  972 binada 12 bin 752 bağımsız bölümde; E5 üstü mahallelerinde ise 1330 binada 12 bin 981 bağımsız bölümün dönüşümü sağlandı.

Tuzla’da toplamda yaklaşık 100 bin kişiyi ilgilendiren bir dönüşüm gerçekleşti. İlçe genelinde E5 altı ve E5 üstü bölgelerin bazılarında yapılan çalışmalarda 38 milyon 215 bin 591 metrekarelik alanda dönüşüm ve değişimi gerçekleştirildi.

Tuzla daki en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması başlıyor! Has Sitesi nin temeli bugün atıldı!

İMKANSIZ BİR PROJEYDİ

Has Sitesi’nin Türkiye'de dönüşümü en zor olan sitelerden biri olduğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:  “Bugün burada bu zorluğun üstesinden geldiğimizi görüyoruz. Sakinlerimiz de bizimle birlikte bu süreci takip ettiler. 2019 yılına kadar büyükşehir belediyesi ve KİPTAŞ ile iş birliği içinde bu siteyi dönüştürmek için çalıştık.

Ancak 2019’da yönetim değişikliği sonrası kentsel dönüşüm adı altında ranta dayalı bir anlayışla karşılaştık. Bu anlayışla bu işin yürüyemeyeceğini ve maalesef yürütülemeyeceğini gördük. Bu durumda bakanlığımıza başvurduk ve bakanlığımız da bize destek verdi. Bu projeyi TOKİ’ye devrettik ve onlar da bize yardımcı oldular.

Has Sitesi gibi sayısız sorunu olan bir sitenin dönüştürülmesi, Tuzla’da, İstanbul’da ve Türkiye’de artık imkansız bir proje olmadığını kanıtlıyor. Bu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ironisi, acısı ve 16 milyon İstanbullunun yüküdür.

Bugün Tuzla’da gerçekleştirdiğimiz bu dönüşüm projesi, 68 site ve 2 bin 500’e yakın bağımsız bölümü kapsıyor. Bu proje, sayın bakanımızın, bakanlığımızın ve sayın Cumhurbaşkanımızın kentsel dönüşüme nasıl baktığını gösteren bir örnektir.” dedi.

Tuzla Has Sitesi'ni TOKİ dönüştürecek! 232 yeni konut geliyor!

 


Geri Dön