Kent Haberleri

TZOB Doğal afetler Değerlendirme Toplantısı 14 Mayıs'ta!

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde, ülke çapında yaşanan kuraklık, don ve dolu afetlerinde zarar gören çiftçilerimizin yanında Malatya’da olacağız, Malatya toplantımıza 9 ilden Ziraat Odası başkanları katılacak” dedi


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde, ülke çapında yaşanan kuraklık, don ve dolu afetlerinde zarar gören çiftçilerin yanında, Malatya’da olacaklarını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkenin büyük bölümünde görülen kuraklık, don ve dolu nedeniyle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü çerçevesinde, Ordu, Malatya ve Konya’da çevre illerden ziraat odalarının başkanlarıyla, bakanlıkların temsilcileriyle ”Doğal Afetleri Değerlendirme” adı altında toplantılar düzenlemeyi uygun gördüklerini belirtti. 

İlk toplantıyı 11 ilden Ziraat Odaları’nın katılımıyla, dün (12 Mayıs 2014) Ordu’da yaptıklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

”Ordu toplantımıza, Ordu’nun yanı sıra, Trabzon,  Samsun, Giresun, Rize, Amasya, Tokat, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya ve Düzce’den Ziraat Odaları başkanları katıldı. Yarın (14 Mayıs 2014) Malatya’da düzenleyeceğimiz toplantıya, Malatya’nın yanı sıra Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kilis’ten Ziraat Odası başkanları yer alacak.

Malatya, dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde 75’ini elinde tutan Türkiye’nin kuru kayısı ihracatında yüzde 90 paya sahip durumda. Bu yıl kayısı bahçelerinde görülen don nedeniyle yüzde 100’e varan kayıplar var. Don afetinden 2013 yılında 314,1 milyon dolar kuru kayısı, 42,5 milyon dolarlık da taze kayısı olmak üzere 356,6 milyon dolarlık ihracat geliri elde eden Türkiye’nin ekonomisi de önemli bir kayba uğrayacak. Adıyaman ve Gaziantep’te Antep fıstıklarında sorun var. Önemli bir ceviz üreticisi Kahramanmaraş’ta don felaketi ürünü çok kötü etkiledi. Akdeniz Bölgemiz kuraklıktan muzdarip. Sonuç olarak Malatya toplantımıza katılacak illerde don ve kuraklık tarıma büyük zarar verdi.”

TZOB, Doğal Afetleri Değerlendirme toplantılarının üçüncüsünü 16 Mayıs 2014 Cuma günü Konya’da 22 ilden Ziraat Odaları’nın başkanlarının katılımıyla gerçekleştirecek. Toplantıya, Konya’nın yanı sıra, Karaman, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Çorum, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Antalya, Mersin, İzmir, Aydın, Sivas, Kayseri, Afyonkarahisar, Isparta, Muğla, Aksaray ve Uşak’tan Ziraat Odası başkanları katılacak.