16 / 05 / 2024

Şakir Eczacıbaşı: Şifa Eczanesi anıtsal bir yapıdır

Şakir Eczacıbaşı: Şifa Eczanesi anıtsal bir yapıdır

İzmir'in simgelerinden, Türk eczacılık sektörünün ve Eczacıbaşı Holding'in temellerinin atıldığı Şifa Eczanesi'nin Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde ‘müze eczane' olarak yeniden açılması, Şakir Eczacıbaşı'nı üzdü



Açılış töreninden haberinin olmadığını söyleyen Şakir Eczacıbaşı, eczanenin olduğu yerin 6-7 yıl önce satıldığını, yerinde kot ve giyim eşyası satılan bir dükkân açıldığını belirterek, “Burası bizim kaynağımız. Ferit Bey'in (Ferit Eczacıbaşı) kurduğu yer. Eczacıbaşı'nın gücü var. Düşünün, şimdi ne oldu? Aslı dururken, içinde giysi, kot satılan bir yer... Saat Kulesi'ni taşısanız, olacak şey mi?  İzmir  saati bu değil ki. Yerinde durması önemli olan. Benim üzüntüm de bundan kaynaklanıyor” dedi.

Şakir ve Nejat Eczacıbaşı'nın babası olan Ferit Eczacıbaşı, Şifa Eczanesi'ni 1911 yılında Moraiti adlı bir Rum eczacıdan 250 altına satın almış, İzmir'in ilk Türk eczanesini kurmuştu. Şifa Eczanesi artık ‘müze eczane' olarak Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde faaliyet gösterecek. Bu girişimin yeni bir durum olmadığını söyleyen Şakir Eczacıbaşı, “Orası yeni açılmadı. 7-8 yıl önce açılmıştı. Ben İstanbul'da yaşıyorum, belki şimdi yenilikler yapılmıştır, birtakım düzenlemeler gerçekleşmiştir. Bunun ardından yeniden açılışı yapılmış olabilir” dedi.
Üniversite öğrencilerinin geçmişte eczanelerin nasıl olduğunu görmesinin iyi bir girişim olup olmadığına ilişkin sorusuna “Elbette ki çok faydalı olacaktır” yanıtını veren Eczacıbaşı, şöyle devam etti:
“Üniversitenin içinde böylesine bir kopya yararlı olacaktır. Çocuklar önünden geçerken içi nasıl diye merak edip bakacaklardır. Ama Şifa Eczanesi bir simge. İzmir'in bir simgesi. Gerçeği, bir başka ifadeyle binası ve kendisi yaşadığı halde oranın bir eczane olmaktan çıkması, önemli bir kayıp.”

‘Eski yerinde kurulabilir'
Eczacıbaşı, Şifa Eczanesi'nin eski yerinde yeniden kurulmasının mümkün olduğunu da söyledi. Eczacıbaşı'nın büyük bir topluluk olduğunu hatırlatan Şakir Eczacıbaşı, “ Gidip, ‘biz size şu fiyat verdik, alın iki katı, üç katı' denildiğinde, bitmeyecek bir iş değil” diye konuştu.
Şifa Eczanesi'nin ticari değil, tarih ve kültürel açıdan  Türk ve İzmir tarihine yeniden kazandırılması gerektiğini belirten Eczacıbaşı, şöyle konuştu:

‘Sosyal anıları var'
“Ferit Bey, İzmir'in ve bölgenin 1900'lü yılların başında ilk Türk eczacısı. Geçmişe bakıldığında gerçekten önemli dönüm taşlarından biri. Maketinin, burasının yerini tutması mümkün değil. Burası bir simgedir. Anıtsal bir yapıdır. Etrafında çok büyük siyasal, sosyal anılar yatar. Türk eczacılık tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir.  Anıtlar Kurulu'nun, Şifa Eczanesi gibi tarihsel ve kültürel önemi bulunan Türkiye genelindeki birçok binayı koruma altına alması, Türkiye'nin tarih ve kültür anlamında oldukça yararına olur.”
Şükrü Andaç/Milliyet


Geri Dön