Eğitim

Şehirlerdeki raylı sistem yapımını bakanlık yürütecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şehirlerdeki raylı sistem yapımını bakanlığın yürüteceğini söyledi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığının görev ve yetkilerini düzenleyen kanunda yapılan değişiklik hakkında bilgi verirken, “Yapılan değişikliğe göre raylı sistemlerin şehirlerde yapımının uygun bulunması ve kriterleri sağlaması halinde hem proje onayı hem de yapımını yürütebilecek. Buna tamamen yeni yapılacak raylı sistemler ile halen devam eden raylı sistemler de dahil” dedi.

Endonezya Ulaştırma Bakanı Freddy Numberi ve heyetini makamında kabul eden ve Sivil Havacılık Mutabakat Zaptı imzalayan Yıldırım, soruları yanıtladı.

“Karayolları Genel Müdürlüğünün yeni kanununda, tamamlanamayan raylı sistem ve metro inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığına devredilmesi öngörülüyor. Muhalefetin eleştirileri bulunuyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi: “Karayolları Teşkilat Kanunu, geçtiğimiz günlerde parlamentodan geçti. Çok kapsamlı bir şekilde Karayoları'nın görev, yetki ve sorumluluk alanlarını belirleyen bir kanun. Burada Ulaştırma Bakanlığı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen kanunda da bir değişiklik yaptık. Bu değişikliğe göre, halen Ulaştırma Bakanlığı, raylı sistemleri ülke çapında demir yollarını, her türlü raylı sistemin projelendirilmesinden ve yapımından sorumlu bakanlık. Ancak, şehir içi raylı sistemlerde yetki sadece projelerin onaylanmasıyla ilgi idi. Ulaştırma Bakanlığı, yapılan değişikliğe göre raylı sistemlerin şehirlerde yapımının uygun bulunması ve kriterleri sağlaması halinde hem proje onayı hem de yapımını yürütebilecek. Buna tamamen yeni yapılacak raylı sistemler ile halen devam eden raylı sistemler de dahil.”

Bir başka gazetecinin, “Bu konuda İstanbul ve Ankara'nın ismi geçiyor. Ne zaman buradaki metrolara yardım yapılacak ve ne zaman tamamlanacak” soruna yönelik olarak da Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu kanunla biz Ulaştırma Bakanlığı bu konuda yetki almış durumda. Yetkisini, hangi projeler için hangi şartlarda uygulayacağını, bu konuda gelecek taleplere göre değerlendireceğiz. Şu an için daha henüz kanun onaylanmadı, yasalaşmadı. Onaylanacak, ondan sonra bize gelecek talepleri değerlendireceğiz” dedi.

1.7 milyar iki ülkeye yetmez

BİNALİ Yıldırım, Türkiye ile Endonezya arasındaki ihracatın sadece geçen yıl yüzde 64 oranında artış gösterdiğini belirterek, “Her ne kadar ticaret dengesi Türkiye'nin aleyhine gözüküyorsa da toplam ticaret hacmi 1 milyar 700 milyon dolara ulaşmış durumdadır” dedi. İki kardeş ülkenin nüfus potansiyellerinin, ekonomik büyüklüklerinin, doğal kaynaklarının ve kültürel zenginliklerinin dikkate alındığında, ticaret hacminin çok yetersiz olduğunun görüleceğini dile getiren Yıldırım, “Öyle ümit ediyorum ki, her iki ülkenin devlet başkanlarının gerçekleştirecekleri toplantıdan sonra ilişkilerde yeni bir gelişme dönemi başlamış olacaktır” dedi.
Hürriyet