Şeyh Cemil Nardalı Konağı restore edilecek!
Bazı bölümlerinde çökme meydana gelen Şeyh Cemil Nardalı Konağı restore edilecek
Adana'da milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan, bazı bölümlerinde çökme meydana
gelen Şeyh Cemil Nardalı Konağı restore edilecek.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kentin güneyindeki eski yerleşim birimlerinden merkez Seyhan ilçesinin Akkapı Mahallesi sınırlarında bulunan tarihi konak, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan, Fransız ve Ermenilerin katliamından kaçan Türklerin sığındığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı konak, 2007 yılında Adana Büyükşehir Belediyesince kamulaştırılmıştı.
Adana Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak, kentin tarihine tanıklık eden binanın kamulaştırılmasının ardından restore çalışmalarına başladıklarını, bu çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.
Binayı tarihi dokusuna zarar vermeden restore etmeyi planladıklarını, bu nedenle özenli bir çalışma yürüttüklerini belirten Kulak, "Restorasyon çalışması kısa sürede yapılıp bitirilecek bir iş değil. Mahalle sakinlerinin sabırsızlandığını biliyoruz ancak biz de çalışmaları hızlandırmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Mahalle sakinlerinden Muhsin Özezen de binanın restorasyonu için bürokratik işlemler uzadıkça zamanın tarihi konağın aleyhine işlediğini, yıkılma tehlikesinin çevre sakinlerini de tedirgin ettiğini bildirdi.
Binaya dikkat çekilmesi amacıyla Şeyh Cemil Nardalı'nın torunları tarafından kurulan "www.seyhcemilnardali.com" adresli internet sitesinde de restore çalışmalarının fiilen başlamasının önemi vurgulanarak, yetkililer göreve çağrılıyor.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise kentin ileri gelenlerinden Şeyh Cemil Nardalı tarafından yaptırılan 2 katlı, cumbalı konağın Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıdığını, konağın 1993'ten beri tescilli olduğunu bildirdi.
-ŞEYH CEMİL NARDALI-
Asıl adı İsa olan Şeyh Cemil Nardalı, 1875 yılında Adana'nın Akkapı Mahallesi'nde doğdu. Babası Molla Mesut, özellikle Güney Adana'da etkili ve saygın bir kişiydi. Ailesiyle sakin ve mutlu bir yaşam sürerken 43 yaşında kendini Adana'da savaşın içinde buldu. Kurtuluş Savaşı'nda büyük yararlılıklar gösterdi. Emrindeki milli kuvvetlerle Adana'nın güney bölgesine işgalcileri geçirmedi. Cesur ve hayırsever bir insandı. Şeyh Cemil Nardalı, 80 yaşında, 10 Kasım 1955 tarihinde yaşamını yitirdi. Nardalı'nın cenazesi, kent yöneticileri ile silah arkadaşları ve binlerce Adanalının katıldığı görkemli törenin ardından Akkapı'da toprağa verildi.
AA