Üç boyutlu inşaat projeleri geliyor!
İnfotron, sanayi için ‘etkileşimli sanal gerçeklik’ uygulamaları üretiyor. Ford Otosan ile ilk anlaşmayı imzalayan firma, küresel inşaat devlerinin kullandığı ‘BIM’ için de TAV ile çalışmaya başladı..
1994’te iki Türk genci tarafından kurulan İnfotron, sanayi için ‘etkileşimli sanal gerçeklik’ uygulamaları üretiyor. Ford Otosan ile ilk anlaşmayı imzalayan firma, küresel inşaat devlerinin kullandığı ‘BIM’ için de TAV ile çalışmaya başladı.
TÜRK gençlerinin bilişim alanında ortaya koyduğu performans umut veriyor. ABD’de tamamladıkları eğitimden sonra Türkiye’ye dönen ve 1994’te İnfotron Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri A.Ş.’yi (İnfotron) kuran, Tarcan Kiper ve Burak Pekcan, simülatör yazılımlar üreterek başladıkları iş hayatında ‘etkileşimli (içine girilebilir) sanal gerçeklik’ uygulamalarıyla yeni bir büyüme ivmesi yakaladı. Ford Otosan ile bu konuda anlaşma imzalayan İnfotron, küresel iş yapan müteahhitlik firmalarına da tüm verileri girip sanal gerçeklikte projenin içinde dolaşabilecekleri yazılımlarla hizmet vermeye başladı. Burak Pekcan şöyle anlatıyor:
F-5 İLE BAŞLADIK
1997’de ilk Türk Uçuş Simülatörü Asena III-CTRF5’i üretmiştik ki, F-5 Savaş Uçağı’nın simülatörüydü. Ardından havacılık şirketlerine eğitim simülatörleri tasarladık. Otomotiv sanayi için de farklı projeler yaptık. Şimdi ise simülatör işinin ötesine geçiyoruz. ‘Etkileşimli sanal gerçeklik’ denilen uygulamaları üretiyoruz ve uyguluyoruz. Bu konu, üretim yapan tüm sektörler için çok önemli. İlk anlaşmayı da Ford Otosan ile yaptık. Yıl sonuna kadar teslim edeceğiz. TAV ile de küresel inşaat firmalarının kullandığı Building Information Managament (BIM) uygulaması için çalışmaya başladık. Sırada diğer inşaat şirketleri var. Bu konuda ABD’li partnerlerimizle çalışıyoruz.
HEDEF 20 MİLYON TL
Hedefimiz bu yıl İnfotron’da 20 milyon TL ciro yakalamak. Geçen yıl 12 milyon TL yapmıştık. Yaptığımız iş en basit anlatımıyla; Ürünü, tarıyoruz ve sanal gerçeklik haline getiriyoruz. Ek verileri de giriyoruz. Bu, üretim süreçleri ya da inşaat projeleri için de mümkün. Faydası da şöyle özetlenebilir; tasarımın kusurlarını, inovasyon yapılıyorsa eksikleri hemen görüp düzeltme imkanı sağlanmış oluyor. Hatalar böylece minimize ediliyor. Tasarım halindeki bir otomobili sanal gerçekliğe aktarınca o ürünün her kıvrımına her bölümüne girebiliyorsunuz ve ergonomiden, mühendislik hatasına hepsini görüp düzeltiyorsunuz. Ürünü daha mükemmel hale getiriyorsunuz. Mesela motoruna girip, bir motor parçasının arkasındaki bir başka parçanın nasıl konumlandığını görebiliyorsunuz. Yanlışsa yanlışı yakalıyorsunuz.
Prototip öncesi hatalar ortaya çıkıyor
BURAK Pekcan, “Bir otomobil firması yeni bir tasarım yapınca ‘prototipini’ üretip test eder. Bir prototip 1 milyon doları aşabiliyor. Etkileşimli sanal gerçekliğe aktarma sayesinde bir sürü kusur önceden yok edilip prototipi öyle üretmek mümkün ve, bu büyük maliyet avantajları sağlıyor. Mesela, bazı otomobillerin bazı parçalarını değiştirmek çok zordur ve bu durum o modelin pazardaki kaderini bile etkiler. Şimdi bu kusuru otomobili üretmeden anlamak ve ortadan kaldırmak mümkün. Üretim hattı tasarlarken de bu yöntemle en doğru hattını kurmak mümkün. Hayal edilenin içine girip görme ve düzeltme imkanı sağlıyoruz.
Üç boyutlu fotokopi kurduk
TARCAN Kiper, 3D printer işi için de ayrıca şirket kurduklarını belirtiyor ve bu konuda Jan Nahum ile ortak olduklarını hatırlatıyor. Kiper, “Bir nesneyi tarıyoruz sonra üç boyutlu ortama geçiriyoruz, üç boyutlu olarak da (ürün prototipi) basıyoruz. Bu şirketimiz Gebze’de, TÜBİTAK içinde ‘fotokopici gibi’ çalışıyor. Bu şirketimizde de 20 kişi çalışıyor. 7 tane büyük makinemiz var. Müşterilerimiz otomotiv, beyaz eşya başta olmak üzere sanayiciler. Bu şirketimizle bu yıl 5 milyon TL ciro hedefliyoruz” diyor.
Arap bakanlarla ekonomi zirvesi
TÜRK-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı, bugün Mersin’de başlıyor. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıya Arap Ligi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Muhammed bin İbrahim Al Tuwaijri’nin yanı sıra Bahreyn, Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Kuveyt, Libya, Moritanya, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Umman ve Ürdün’den 16 bakan katılacak.
TÜBİTAK’tan ‘yeni fikir ve ürün’ desteği
TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, dışa bağımlılığı azaltacak ve uluslararası alanda rekabet edebilecek ürünlerin geliştirilmesi amacıyla kurumun 200 bin liraya kadar Ar-Ge desteği vereceğini bildirdi. Buna göre; TÜBİTAK, “1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” adıyla üniversite ve kamu Ar-Ge merkezlerindeki araştırmacılara yönelik yeni bir destek programı başlatıyor. TÜBİTAK açıklamasında şunlar kaydedildi:
TARIM VE HAYVANCILIK DA DESTEKLENECEK
“Tarımı yapılan ithal bitki çeşitlerinin ülkemiz koşullarına uygun ıslahı, verimli hayvan ırkı, hayvansal ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda ürünlerini işleme, paketleme ve depolamada kullanılan ürün ve teknolojilerin uluslararası örnekleri ile rekabet edebilecek düzeyde üretilmesi gibi akademik Ar-Ge projeleri destek kapsamında yer alacak. Bunun yanında tanı ve tedavi yöntemleri de uluslararası örnekleri ile rekabet edebilecek düzeyde olmak kaydıyla desteklenecek. Ayrıca yaygın kullanılan teknolojik ürünlere ilave yaparak yeni özellikler ve yeni ürünler ortaya çıkaracak projeler de ele alınacak. Sosyal ve beşeri bilimler projeleri de desteklenecek.”
Hürriyet