Kentsel Dönüşüm

Üç boyutlu kentsel tasarım anlayışına geçilmeli!

Belediyeler ilkel imar planı uygulamalarının ve iki boyutlu imar anlayışının dışına çıkıp üç boyutlu kentsel tasarım anlayışına geçerse, şehir daha medeni bir şekilde gelişimini sürdürür.

Üç boyutlu kentsel tasarım anlayışına geçilmeli!


Kocaeli’nin  şehircilik açısından kimliği olmayan bir şehir olduğu herkesin malumu. Aslında Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde durum aynı. Ama bizde durum biraz daha trajik. Bazı  şehirlerde durumun farkında olanlar bu meseleyi dert ediniyor ve duruma dair basit de olsa çözümler üretiyorlar.


Şehrin transit geçişlerinde ve önemli caddelerinde, belediyeler  cephe yenileme çalışmaları yapabiliyor.Bu konuda, bugüne kadar, benim bildiğim Kocaeli’de herhangi bir çalışma yapılmış ya da gündeme gelmiş değil.Şimdi meseleyi fazla uzatmadan önerilerime geçiyorum. Birincisi bu iş gerçekleştirilmesi o kadar zor bir iş değil. İlçe belediyeleri cephe düzenlemeleriyle ilgili çalışmalar yapabilir. Artık çok ucuz ve estetik cephe kaplama malzemeleri var. Kent bütününde  bir proje çalışmasıyla, her ilçe belediye başkanı kendi ilçesinde bir  kimlik oluşturabilir.


İzmit özelinde bir örnek vereyim:

Hürriyet Caddesi, İnönü Caddesi, ve D100 transit geçişi, cephe düzenleme çalışmalarının yapılması gereken güzergahlar. Herkesin aklına gelen soru bu işin maliyetinin nasıl karşılanacağı olacaktır.

Emin olun bu çok kolay. Hem de birden fazla yolu var. Bu konu da pek çok kurumda  kredi olanağı var.


Ayrıca sponsorluklarla da yapılabilir. Bu özellikle sanayi  şehri Kocaeli’de daha da kolay olacaktır. Ticaret odası ve Sanayi Odası bu konuda önayak olabilir. Fabrikaları burada olup da diğer şehirlerin vergi dairelerine kayıtlı olan şirketlerin sponsorluğuyla işe başlanabilir!


İlçe belediyesi;  kaplama malzemesi, boya ve iskele teminini sağlarsa; uygulama kısmını bina sahipleri yapabilir.Bu modelle çalışıp başarılı sonuç alan belediyeler var.

 


Tabi mesele sadece cephe düzenlemeleriyle bitmez. En azından çalışma yapılan güzergahlarda tabelalara bir standart getirilmesi lazım. Bu çalışma  yapılınca, zaten vatandaş  daha duyarlı olacak  ve belirlenen standartlara uyacaktır. Ama şimdiki gibi, şehrin her binası birbirinden çirkinken, esnafta kendince en dikkat çeken tabelayı, çevresine bakmaksızın  asıyor. Yani zaten bir standart yok.

Ayrıca bundan sonraki yapılaşmalarda da, belediyeler ilkel imar planı uygulamalarının ve  iki boyutlu imar anlayışının dışına çıkıp üç boyutlu kentsel tasarım anlayışına geçerse, şehir daha medeni bir şekilde gelişimini sürdürecektir. Ben dert edindiğim bir meseleyi kısaca aktarmaya çalıştım. Eğer ilçe belediyeleride bu meseleyi dert edinir ve bir metodoloji belirleyip, çalışmalarına başlarsa, kısa zamanda çok iyi sonuçlar alacak ve hayırla yad edileceklerdir. Eğer amaç; medeniyet tasavvurundan neşet etmiş şehirleri inşa etmekse bunun çeşitli yolları var. Yeter ki isteyelim.

Yapabiliriz!


Bizim Kocaeli/ Talha Kös