Ekonomi

Üç büyüklerin finansal performansı nasıl? Üç büyüklerin finans liginin şampiyonu hangi takım oldu?

KPMG Türkiye, halka açık olan üç büyük spor kulüplerinin finansal verilerinden yola çıkarak finansal performanslarını araştırdı. Raporda; Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın net satış ve hasılat gelirleri, borçluluk durumları ve özkaynaklarına ilişkin veriler değerlendirildi. Açıklamada, Nisan 2022 tarihinde çıkan yeni spor yasası ile birlikte bir spor kulüplerinin finansal performansı, denk bütçe, harcama limitleri gibi hususların giderek daha önem kazandığı vurgulandı

KPMG açıklamasında, yeni spor yasası ile birlikte spor kulüplerinde artık kuralların değiştiği belirtildi.  Açıklamada, Nisan 2022 tarihinde çıkan yeni spor yasası ile birlikte bir spor kulüplerinin finansal performansı, denk bütçe, harcama limitleri gibi hususların giderek daha önem kazandığı vurgulandı. Bu arada yıl sonuna doğru çıkan 4 yönetmelik ile de yeni spor yasası, alt mevzuatları ile şekillenmeye devam ediyor.

KPMG Türkiye Direktörü Bora Yargıç, Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) tabi halka açık futbol kulüplerinden Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 2022 ve 2023 sezonunu kapsayan ilk 6 aylık finansal tablolarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıkladığını hatırlatarak, bu kulüplerin sahadaki performansları her ne kadar iyi gitse de geleceklerini belirleyecek finansal performanslarının her zaman gündemlerinde olacağını ifade etti.

KPMG’nin araştırmasına göre, Fenerbahçe hem gelir ve hasılatta hem de borçta lider oldu. Negatif özsermayede ise Beşiktaş’ın başı çektiği görüldü. Üç büyüklerin bankalar birliği konsorsiyumları ile yaptıkları yeniden yapılandırma anlaşmalarının sonuçları ve etkilerinin önemine de değinen Yargıç,  sözkonusu anlaşmaların bu spor kulüplerinin finansal tablolarını pozitif etkilediğini belirtirken, nakit akışı sağlamalarına da katkı sağladığını ifade etti. Yargıç’a göre, sözkonusu futbol kulüplerinde asıl sıkıntı; gelir tarafında sürekliliği olmayan ve yeterli gelir yaratamamanın verdiği negatif tablo.

 İstikrarlı gelir ve hasılat kalemleri yaratılmasının önemine işaret eden Yargıç, “Sportif başarılarla sağlanacak lig şampiyonluğu ve Avrupa kupalarında elde edilebilecek sportif başarılardan gelecek gelirler, kulüplerimizin hem hasılat ve gelir kalemlerinde artışa hem de yeni sponsorluk anlaşmaları ile gelir sağlamasına sebep olacak. Bu da doğrudan finansal tablolara olumlu yansır” diye konuştu.

 KPMG Türkiye'nin finansal tablolar ve denetim raporlarına dayanarak yaptığı değerlendirmeye göre Türkiye Spor Toto Süper Lig'indeki 3 büyük futbol kulübünün 6 aylık finansal performansı şöyle:

HASILAT VE SATIŞTA LİDER KİM?

Hasılat ve satış gelirleri açısından en fazla olan futbol kulübü yaklaşık 1.036 milyon TL ile Fenerbahçe A.Ş. oldu. Beşiktaş A.Ş 659 milyon liralık hasılat ve satış geliri ile ikinci sırayı paylaşırken, Galatasaray A.Ş. ise 592 milyon lira ile üçüncü oldu. Fenerbahçe A.Ş. bu dönem için yaklaşık 261 milyon TL brüt kar açıklamıştı. Galatasaray 254 milyon TL, Beşiktaş ise 72 milyon TL dönem zararı açıkladı.

 EN BORÇLU KULÜP HANGİSİ?

Açıklanan mali tablolar itibariyle değerlendirildiğinde net finansal borçlar açısından en borçlu kulüp Fenerbahçe A.Ş. olarak dikkat çekiyor. Üç büyüklerin 30 Kasım 2022 itibarıyla borç durumu şöyle oldu: Fenerbahçe A.Ş. 3.570 milyon TL ile ilk sırada yer alırken Beşiktaş A.Ş. 3.231 milyon TL ikinci Galatasaray A.Ş. ise 2.648 milyon TL ile üçüncü oldu.

Öz kaynaklar itibariyle değerlendirdirme yapıldığında ise 3 büyük kulüp için de negatif bakiye verdiği gözlendi. Ayrıca Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ile ilgili raporların görüş bölümünde bulunan “borca batıklık” uyarısına da dikkat çekildi.