Üç kişiden biri kirada oturuyor!
Reidin verilerine göre, Türkiye’deki kiralar son 1 yılda yüzde 13.31 artış göstermiştir
Türkiye nüfusunun üçte biri kirada oturuyor. Bu da kiralık piyasasında sürekli bir hareket olduğu anlamına geliyor. Önümüzdeki yıllarda gelir artışı ve konut faizlerinin düşme eğilimine girmesiyle, konut sahipliği oranının daha da artacağı düşünülürken, Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyasladığımızda kiralık konut piyasamızı cardı tutan bir başka faktör daha olduğu görülüyor. İnsanlarımız ev sahibi olduktan sonra, tayin vb sebeplerle bir başka ile taşınırlarsa, gittikleri ilde kiracı oluyorlar. Ancak örneğin ABD’deki alışkanlık, muhtemelen mesafelerin uzak olması nedeniyle, sahip oldukları konutları satıp, gidilen ilde yeni bir konut satın alınması şeklinde. Bu da Türkiye’deki kira piyasasının canlılığını korumasını sağlıyor. Reidin verilerine göre, Türkiye’deki kiralar son 1 yılda yüzde 13.31 artış göstermiştir. Bu da yine tüm popüler alternatif yatırım araçlarının üzerinde bir getiri. Geçtiğimiz 1 yılda, en yüksek kira artışları sırasıyla, İzmir, Antalya ve İstanbul’da yaşanmıştır.”
Bilinçli tercihler
Karahan 2012 yılı için, gayrimenkul sektörü için tahminde bulunanların pek olumlu sözler sarf etmemesine karşm, oldukça verimli bir yıl geçirmekte olduklarını belirterek, “İkinci el konutlar bu yıl hız kesmedi. Yeni konut projeleriyle ilgili müteahhit firmalarca yapılan reklam kampanyalarının da gayrimenkul sahibi olmakla ilgili olarak halkımızda öteden beri var olan ilgiyi daha da derinleştirmekte. Ticari gayrimenkul konusunda, daha bilinçli tercihler yapılmakta olduğunu görüyoruz. Bütün bu faktörlere bağlı olarak, yılın ilk 8 ayında satışlarımız geçen yılın yaklaşık yüzde 30 üzerinde gerçekleşti" dedi.
1+1 talebi artıyor
İnsanların, küçük ve akıllı evleri tercih ettiklerini dile getiren Gökhan Karahan, “Daire alanının akıllıca kullanılması durumunda, yani ölü alanların az olduğu dairelerde, az metrekare ile pekala konforlu bir yaşam sürdürülebileceğini aileler yeni yeni keşfetmekte. Eskiden ‘ 150 metrekare olsun’ diyenler, şimdi kullanışlı olmasına daha çok dikkat ediyorlar. Bunun sonucunda, 1+1’lerin talep görmeye başladığım fark ediyoruz. Halen ülkemizde en çok talep gören daire tipi 2+1’ler.
Fakat çekirdek ailelerin artması ile 1+1 ’lere olan talebin artacağım düşünüyoruz” dedi.
Fiyatlar arttı
Gayrimenkul sektöründe talebi ölçmenin bir yöntemi de fiyat hareketlerini gözlemlemek olduğunu söyleyen Karahan, şunları söyledi: "Türkiye’de satılık konut fiyatları Reidin Kompozit Konut Fiyatları endeksine göre son 12 aylık dönemde yüzde 14.52 oranında artmıştır. Satılık konut fiyatlarındaki en yüksek artışlar, sırasıyla İzmir, İstanbul ve Antalya’da gerçekleşmiştir. Satılık konutlarda yaşanan yüzde 14.52’lik artış oranı, altın, döviz, borsa da dahil tüm yatırım araçlarının üzerinde bir getiriye işaret etmektedir. Aynı dönemde TÜFE’ye göre enflasyonun yüzde 8.8 olduğunu göz önüne alırsak, konut sahiplerinin enflasyonun en az yüzde 5 üzerinde bir kazanç sağladığım görüyoruz. Bu yüzden, konut sahipliğinin prestijli günlerine geri döndüğünü söylemek abartılı olmaz.”
100-250 bin TL arası tercih ediliyor
Re/max Türkiye Pazarlama ve Operasyonlar Direktörü Gökhan Karahan, tüketicilerin ev alırken nelere dikkat ettikleri konusunda şu bilgileri verdi: “İnsanlar yatırım amaçlı da olsa, ev alırken kendi beğenileri doğrultusunda hareket ediyorlar. En çok talep gören evler, 100 bin- 250 bin TL aralığında fiyatlandırılmış, iki odalı, şehre, alışveriş olanaklarına, toplu taşımaya, okula yakın özellik taşıyan daireler.”
En yüksek kira İstanbul'da
Konut kiralama piyasası ile ilgili bilgiler veren Göhkan Karahan, şunları söyledi: “İstanbul aynı zamanda geleneksel olarak konut kiralarının en yüksek olduğu ildir. İstanbul’daki ortalama kira değeri seviyesi, ona en yakın illerden yaklaşık yüzde 40 daha yüksektir. İstanbul’un en yüksek kiralı ilçeleri Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli ilçeleridir. Örneğin Beyoğlu ilçesinde aylık kiralar ortalama 1700 TL’dir. En düşük kiralar ise Sultanbeyli, Arnavutköy ve Çatalca ilçelerindedir. İstanbul’un yeni ilçeleri adeta keşfedilmeyi beklemektedir. Örneğin Sultanbeyli’de ortalama kira seviyesi, 400TL’nin altındadır. Anadolu Yakası’nda; Pendik, Maltepe, Tuzla bölgeleri kiraların hızla tırmanması muhtemel olan bölgeleridir.
Bariz bir altyapı sorunu bulunmayan bu bölge, şehre uzaklık sebebiyle, uzun süre İstanbulluların yeterince yararlanmadıkları bölgeler oldular. Yeni ve çağdaş projelerin yükseldiği, hala uygun arsaların bulunabildiği bu bölge, metro ulaşımına açılması nedeniyle artık ulaşım sorununu büyük ölçüde çözmüş olacaktır. Avrupa Yakası’nda ise Başakşehir - Bahçeşehir bölgesi, sağlam altyapısı ve sunduğu çağdaş yaşam tarzı olanaklarıyla ilerisi için bir cazibe merkezidir.”
Hürriyet