Üçgen-2 HES çevreye uyumlu olarak inşa ediliyor!
HES yatırımları giderek artıyor. Son olarak BND Elektrik’in Ordu-Giresun sınırında inşa ettiği Üçgen-2 HES devreye alındı. BND Elektrik Genel Müdür Bülent Şahinalp çevreye uyumlu bir santral inşa ettiklerini ifade etti.
Türkiye, elektrik enerjisinde giderek doğalgaza bağımlı hale geliyor. Bu süreçte su, rüzgâr, güneş gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması önem arz ediyor. Yerli kaynaklardan son dönemde öne çıkan ise nehir tipi hidroelektrik (HES) santral yatırımları oldu. Sayıları giderek artan HES yatırımları ‘çevreye ve doğal hayata zarar verdikleri’ gerekçesiyle zaman zaman da eleştiri konusu oluyor. Işıklar Enerji ve Yapı Holding şirketlerinden BND Elektrik’te, Ordu-Giresun illeri arasında Üçgen-2 Hidroelektrik Santrali’ni kurdu. İnşa ettikleri nehir tipi HES’in çevreci yapıya sahip olduğunu söyleyen BND Elektrik Genel Müdürü Bülent Şahinalp, önemli bir konuya vurgu yaptı: “Yatırımcı, hassasiyetleri göz önünde bulundurarak hareket etmeli.”
BND Elektrik, enerji sektöründeki ilk hidroelektrik santralini işletmeye aldı. Santrali bir grup basın mensubuna tanıtan Genel Müdür Bülent Şahinalp’in verdiği bilgiye göre Üçgen, 2 HES, toplam 35 milyon liralık yatırım ile Ordu-Giresun illeri arasında kuruldu. Santral için 6 milyon liralık ek maliyet ile 1,6 kilometrelik su iletim tüneli inşa edildi. Tünel sayesinde, 3,5 kilometrelik hat boyunca kesilmesi gereken binlerce ağaç korunmuş oldu. Şahinalp tünelin önemini “İletim tüneli, jeolojik yapının elverdiği ölçüde HES projeleri için tercih edilen bir uygulama olmalı.” sözleri ile açıkladı. Ayrıca projede balık geçişleri için 2 tane akım gözlem istasyonu (AGİ) bulunuyor. Bu istasyonlarda sudaki canlıların yaşaması için gerekli olan can suyu miktarı ölçülüyor. Aynı zamanda balıkların yaşamlarına devam etmesi ve yumurtlama dönemleri için de ayrı bir balık geçidi yapıldı. Santralde üretilen elektrik, BND Elektrik’in kurduğu 23,4 km uzunluğundaki enerji nakil hattı ile TEİAŞ Ordu trafo merkezine ulaştırılıyor.
15 BİN KONUTUN ELEKTRİĞİ ÜRETİLECEK
Üçgen, 2 HES, yaklaşık 15 bin konutun elektriğini üretecek. Yatırımın hayata geçirilmesi aşamasında yaptıkları fizibilite raporlarından rakamları da paylaşan Şahinalp, santralin yıllık elektrik üretiminin 33 milyon 815 bin kilovatsaat (kWh) olarak hesaplandığı ve yaklaşık 15 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağı bilgisini verdi. Türkiye’de hidroelektrik enerjisi potansiyelinin yüzde 35’inin kullanıldığını söyleyen Şahinalp’e göre bu potansiyel, doğru şekilde değerlendirilip yeterli artış sağlanırsa, enerjide dışa bağımlılık azalır. Şahinalp, projenin bölge için önemini de aktardı: Teknik ekip hariç projenin inşaatında çalışan işçilerin neredeyse tamamı bölgeden istihdam edildi. Tünelin açılması aşamasında ortaya çıkan hafriyat ve granit malzemesi de bölgedeki köy yollarının iyileştirilmesinde kullandı. Holding’in diğer şirketleri de bölgedeki okul-cami gibi sosyal amaçlı projelerin içinde oldu.
Zaman Gazetesi