Eğitim

Üçgözler anıtsal yapısı yıkılacak mı?

Tralleis Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, ayakta kalan tek yapının Üçgözler olarak bilinen spor ve eğitim merkezi olduğunu belirterek, bu yapının iddia edildiği gibi bir depremle yıkılmasının mümkün olmadığını bildirdi

Yrd. Doç. Dr. Dinç, bu yılki çalışmalarda amaçlarının 1996-2002 yıllarında ortaya çıkarılan akropol, arsenal ve gymnasium kazı alanlarını adeta istila eden yoğun bitki dokusunu temizlemek olduğunu belirterek, bu bitki dokusunun kalıntılara zarar verdiğini söyledi. Yaklaşık bir haftalık sürede gymnasium ve çevresini temizlediklerini ifade eden Dinç, bu temizlik çalışmasının ardından gymnasium alanındaki etekte bulunan 20 bin metrekarelik alanı kapsayan Roma İmparatorluk çağına ait hamam ve spor ünitesinden oluşan bir kompleks yapıyı ve onun etrafındaki ticari aktivitelerin olduğu dükkanları temizlemeye başladıklarını kaydetti.

"ÜÇGÖZLER YIKILMAZ"
Üçgözler denilen anıtsal yapının yıkılacağı yönündeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Dinç, şöyle konuştu: "Bu projeyi hazırlarken antik kentin master planını yaptık. Üçgözler denilen gymnasium su kemerlerinin ayaklarındaki bu durumu gördük. Analitik ve statik hesaplarını yaptırdık. Deprem uzmanlarının verdiği bilgiye göre, depremler Aydın Ovası ile Aydın Dağı'nın kuzey-güney aksında çarpışması şeklinde oluşuyormuş. Hal böyle olunca Üçgözler'in kuzey ve güneydeki ayakları çok sağlam olduğu için yıkılmaz. Tarihte görülmemiş ama doğu batı aksında bir deprem olursa ancak yıkılabilir. Fakat bunun da doğal olarak mümkün olmadığını bildirdiler."

Dinç, bu yıl ödenek tahsisinin geçen yıllara göre düşük kaldığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığından yalnızca 114 bin TL ödenek aldıklarını söyledi. Dışarıdan gelecek misafirlerin Aydın'ın simgesi olan Üçgözler ve çevresini rahatlıkla gezebilmeleri için yapının bütünüyle temizleneceğini sözlerine ekledi.

TRALLEİS ANTİK KENTİ
Tralleis Antik Kenti, efsaneye göre Argoslular ve Trakyalı Tralleislilerce kuruldu. Bu kentin daha önceleri Karialılarca kullanıldığı, MÖ 334'te İskender tarafından alınmasından sonra Helenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirdiği, Bergama krallık çağındaysa yontuculukta zirveye ulaştığı biliniyor. Bergama Zeus Sunağı'nda çalıştığı bilinen Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustasının bu kentte yetiştiği, Strabon tarafından halkının zenginliğini anlatması için yapılan ve bugün ayakta kalan tek yapı, Aydınlılar tarafından "Üçgözler" olarak adlandırılan MÖ 2. yüzyılda yapılmış gymnasiumdur. Nekropol, kentin güneyinde, modern Aydın'ın üzerinde yer alır. Kazılarda ele geçen yazıtlardan ve antik çağ yazarlarının anlattıklarından, Helenistik dönemde Zeus Larasios Tapınağı ve buna bağlı Zeus Larasios kültünün varlığı anlaşılmaktadır. Ancak yeri kesin olarak belli değildir.
AA