04 / 05 / 2024

Ücretlerdeki yüksek artış öğrencilerin servis kullanımını etkiledi!

Ücretlerdeki yüksek artış öğrencilerin servis kullanımını etkiledi!

Otomobil piyasasının online pazar yeri arabamcom’un son araştırması, yükselen ücretlerin okul servislerine yönelik tercihleri etkilediğini ortaya çıkardı. Katılımcıların yüzde 52’si ücretler pahalı olduğu için servis aracını tercih etmediğini söyledi.



Uzun süren yaz tatilinin ardından okullar açıldı ve öğrenciler 2023- 2024 Eğitim ve Öğretim dönemi için ders başı yaptı. Aileler için en önemli konulardan biri de çocuklarının okula güvenli bir şekilde ulaşımı oldu. Benzin ve motorine gelen zamlarla birlikte servis ücretlerinde yaşanan büyük artışlar aileleri zor duruma soktu. arabam.com’un 1174 kişinin katılımıyla yaptığı araştırma, ailelerin ücretlerin pahalı olması nedeniyle servis aracı tercih etmek istemediğini gözler önüne çıkardı.

SERVİS KULLANIMI YÜZDE 22     

Araştırmada yer alan aracınız var mı? sorusuna, katılımcıların yüzde 58’i Evet cevabını verirken yüzde 42’si aracının olmadığını ifade etti. Ailenizde okula giden çocuk var mı? sorusuna yüzde 58 oranıyla Evet yanıtı verildi. Ankette yer alan çocuğunuz okula nasıl gidiyor? sorusuna ‘Yürüyerek’ cevabı verenlerin oranı yüzde 31, ‘Arabayla götürüyorum’ diyenlerin oranı yüzde 28, ‘Servis kullanıyor’ diyenlerin oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Okula toplu taşıma ile gidenlerin oranı ise yüzde 17’de kaldı.

Ücretlerdeki yüksek artış öğrencilerin servis kullanımını etkiledi!

ÖZEL ARAÇ KULLANIMI ARTTI

Ankette yer alan çocuğunuzu özel aracınızla götürmeyi tercih eder miydiniz?’ sorusuna Evet diyenlerin oranı yüzde 47, Hayır diyenlerin oranı yüzde 37 olurken, yüzde 17’lik bölüm ise Belki yanıtını verdi. Neden servis aracı tercih etmek istemezsiniz? sorusunun cevabında ekonomik nedenler öne çıktı. Ankete katılanların yüzde 52’si servis ücretleri pahalı olduğu için yanıtını verirken, Kendi arabamızla daha konforlu ve güvenli hissedeceğim için cevabını verenlerin oranı yüzde 38 oldu. Servis araçları tüm kuralları yerine getiremeyebileceği için diyen endişeli ailelerin oranı ise yüzde 6 olarak gerçekleşti.

AİLE EKONOMİSİ ÖNE ÇIKTI

arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, ailelerin çocuklarının okula ulaşım tercihlerinde ücretlerin etkili olduğunu belirtti. Ankete katılanların yarıdan fazlasının servis ücretlerindeki artıştan şikayetçi olduğuna dikkat çeken Ayvaz; “Ağustos ayında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında okul servis ücretlerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücreti 792 liradan 1200 liraya çıkarıldı. Aile ekonomisi elbette bu maliyetlerden olumsuz etkileniyor. Araştırmada dikkat çeken diğer bir sonuç da çocuğunu özel aracıyla taşımak isteyenlerin oranının yüzde 47 olması. Bu da ailelerin çocuklarını okula güvenle gönderme adına fedakarlık yaptığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

 

 


Geri Dön