Kent Haberleri

Ücretsiz doğalgaz ödemelerinde flaş gelişme! Fazla ödemeler zammıyla geri alınacak!

Bakanlık tarafından ücretsiz doğalgaz uygulaması kapsamında doğalgaz şirketlerine yapacağı ödemelerdeki süre 5 günden 10 güne uzatılırken dağıtım şirketine yapılan fazla ödemeler gecikme zammıyla birlikte geri alınacak. Buna göre;  bakanlığın doğlagaz şirketlerine yapacağı ödemelerdeki süre 5 günden 10 güne uzatılırken,  dağıtım şirketine yapılan fazla ödemeler gecikme zammıyla birlikte geri alınacak

Doğalgaz Tüketimine yönelik Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına yöenlik Usul ve Esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe alındı. Buna göre;  bakanlığın doğlagaz şirketlerine yapacağı ödemelerdeki süre 5 günden 10 güne uzatılırken,  dağıtım şirketine yapılan fazla ödemeler gecikme zammıyla birlikte geri alınacak.
 

FAZLA ÖDEMELER GECİKME ZAMMIYLA GERİ ALINACAK!

144 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin, 24 Nisan 2023 tarihindeN,  31 Mayıs 2023  tarihine kadar ilk fatura tahakkukları ile aynı abone gruplarına ait abonelerin 01 Mayıs 2024 tarihine kadar tahakkuk edecek her bir faturasındaki 25Sm3’e kadarki doğalgaz tüketimleri ve bu tüketim miktarına tekabül eden diğer tutarların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından karşılanmasına karar verilmişti. 

Uygulamayla ilgili çıkarılan Usul ve Esaslardaki değişikliğe göre;  dağıtım şirketleri, uygulama dolayısıyla katlandıkları sistem kullanım bedelleri ve sistem kullanım bedellerine tekabül eden diğer tutarları dağıtım şirketi yetkililerince onaylanmış icmal tablolarıyla birlikte aynı ayın ilk 5 iş günü içinde Bakanlığa fatura etmeleri gerekiyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)'ın dağıtım şirketi hakkında Bakanlık tarafına iletilen ve Usul ve Esaslara konu aylık kesinleşmiş doğalgaz tüketim miktarının, dağıtım şirketine yapılan ödemeyle  ilgili tüketim miktarından düşük olmasında tüketim miktarları arasındaki farkın faturada belirtilen sistem kullanım bedeli ile çarpılmasıyla bulunan fazla ödeme tutarı, ödeme tarihinden itibaren işletilecek gecikme zammı ile birlikte, ilgili şirketin bir sonraki dönem alacağından mahsup edilerek, dağıtım şirketi tarafından sonraki dönem faturasından düşülecek.

FAZLA ÖDEMELER TEK SEFERDE TAHSİS EDİLECEK!

Dağıtım şirketine fazla veya haksız ödeme yapıldığının tespit edilmesi durumunda bakanlığa yapılacak yazılı bildirimi takiben 5 iş günü içinde tespit edilen fazla veya haksız ödeme tutarını gecikme faiziyle birlikte Bakanlığa tek seferde geri ödemekle yükümlü olacak.

Bu hükümde daha önce fazla ödemeler için yasal faiz işletilmesi öngörülüyordu; değişiklik uyarınca yasal faiz yerine, gecikme zammı uygulanması da eklendi.

Fazla ödeme tutarı ödeme tarihinden itibaren işletilecek gecikme zammı ile birlikte dağıtım şirketinden tek seferde tahsil edilecek. 

Mayıs ayı fiyat istatistikleri resmen açıklandı: Fiyatı en fazla düşen 'doğalgaz' oldu!

Doğal gaz faturası yüksek gelenler dikkat! Hemen buraya bakın!

Doğalgaz faturalarında tarih verildi! BOTAŞ'tan tüm abonelere duyuruldu!