30 / 04 / 2024

Uçuk kiralar konut piyasasını durdurdu!

Uçuk kiralar konut piyasasını durdurdu!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile konut arzının arttığı ve fiyatların gerilediğini söylemişti. Emlak ve tüketici temsilcileri uçuk kiraların konut piyasasının durdurduğunu söyledi.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile konut piyasasına ilişkin yapılan düzenlemeler ile beraber konut arzının artıp, kiralarda gerileme başladığını öne sürdü.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre BloombergHT’nin “Kira fiyatları üç yıl sonra geriledi” başlıklı haberini alıntılayarak günlük kiralıktaki konutların, normal kiralık piyasasına dönmeye başladığını dile getiren Bakan Şimşek, "Kısa süreli kiralamalara ilişkin düzenlemelerimiz konut arzını artırdı, özellikle büyükşehirlerde de kiralarda gerileme başladı. Deprem konutlarının tamamlanması, kentsel dönüşüm ve afet riskini azaltmaya yönelik çalışmaların hızlanmasıyla 2024 yılında konut arzı daha da artacak. Kira fiyatlarındaki katılığın azalmış olması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte.” demişti.

Uçuk kiralar konut piyasasını durdurdu!

‘İLAN SÜRESİ 30 GÜNDEN 90’A ÇIKTI’

Bakan MehmetŞimşek’in paylaşımına cevpa veren çok sayıda vatandaş ise paylaşımda belirtilenin aksine kiralık daire bulmakta zorlandığı ve fahiş fiyatlarla karşılaştıklarını söyledi.

Merkez Bankasının en son açıkladığı konut fiyat endeksi(Eylül 2023) verilerine göre de Eylül'de konut fiyatları aylık bazda yüzde 4,3, yıllık bazda da yüzde 89,2 yükselmişti. Konut piyasasındaki gelişmeleri ve Bakan Şimşek’in tespitleri ile ilgili önemli açıklamalar yapan emlak ve tüketici temsilcileri, konut piyasasında talebin düştüğüne ve durgunluk yaşandığına değindi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bir konutun ilanda kalma süresinin 30 günden 90 güne çıktığını dile getirerek, şunları söyledi:
 
“Günlük kiralık ev meselesi hep turizm ve kayıt dışı ekonomi açısından ele alındı fakat biz bu konunun emlak piyasasına da oldukça kötü etkisi olduğunu hep söyledik. Normalde piyasaya arz edilecek konutların, piyasadan çekilip günlük verildiğini gündeme getirdik. Bizim açımızdan da konut arzını kısıtlayan bir faktör bu. Avrupa’da pek çok ülke de bu günlük kiralama konusunda önlem aldı. Ayrıca Bakanlık da hem kendi tespitleri hem de bizlerin gündeme getirmesi sonucunda bir uygulama yaptı.

Uçuk kiralar konut piyasasını durdurdu!

‘YALNIZCA TALEBE BAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

“Geçen sene satılık konutlarda yüzde 25-30, kiralıklarda da yüzde 10-15’lik bir düşüş olduğunu tespit etmiştik. Şimdi mega kent İstanbul cazibe merkezi olmaktan çıktı. Öğrenciler bile gelmedi. Eskiden öğrencilerin gelmiş olduğu dönemlerde yoğunluktan başımızı kaşıyamazdık. Şimdi öyle bir yoğunluk yok. Fiyatlardaki düşüşü yalnızca günlük kiralamaya bağlamak mümkün değil. Kiralık konutlarda bir talep azalması da gözüküyor.

“Kiracı ile mal sahibi arasında da uzlaşmalar başladı. Ne eskisi gibi kiracı ben yüzde 25’ten fazla ödemem diyor ne de konut sahipleri örneğin 15 binden aşağı düşmem diyor. O inatlaşmalar  kırılmaya başladı. Koşullar iki tarafı da temkinli olmaya ve uzlaşmaya gitmeye itti. İki taraf da şu an için mahkemeyi göze alamıyor. Söz konusu bu uzlaşmaların başlaması, piyasadaki kiralık konut talebini de kısıtladı. Kiracıların çoğu, yeni konut aramak yerine mevcut konut sahibi ile anlaşıyor. Fiyatların tavan yaparak kimsenin ödeyemeyeceği hale gelmesi de yine talebin düşmesine sebep oldu. Hem arzın artması hem de talebin düşmesi doğal olarak fiyatların düşmesine de sebep oldu.

“Tabeladaki fiyatlarına inanmasın insanlar. Eğer ilana bakarsanız, yanılırsınız. Örneğin şu anda ilanda 23 bin TL olan bir eve, 18 bin TL'ye zor kiracı bulduk. Konut sahipleri en sonunda kabul etmek zorunda kalıyor ve fiyat düşüyor. Eskiden bir kiralık konutun ilanda kalma süresi 30 gündü, şimdi 90 güne çıktı. Maliyet fazlası fiyatlar, köpük ve fırsatçılıktır. O köpük bölüm gitmeli ve gitmeye başlıyor.”

KONUTA TALEP AZALDI

Yatırım amaçlı gayrimenkul sahipliğinin kısıtlanması sebebiyle konut piyasasındaki spekülasyonların azaldığını dile getiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Konuta olan talep azaldı. Konut kredilerinde kısıtlamaya gidildiği, 2. konuta krediye kısıtlama getirildiği için konuta olan talep azaldı. Yatırım amaçlı konut alımı azalıp, ihtiyaç sahibi olanların konut imkanı genişletildi. Kredi politikalarıyla da vatandaş, yatırım ve tasarruf amacıyla kolaylıkla kredi kullanamıyor. İşte bu da konut piyasasındaki spekülasyonlara karşı olumlu bir sonuç verdi.”

 

Kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren flaş tapu detayı! Hemen ayrıntılara bakın!

Parası olan oradan ev almaya başladı! Değeri her geçen gün artan o ile talep artıyor!

Yurt dışında ev ve arsa almayı düşünenler dikkat! Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz!


Geri Dön