Üçüncü havalimanının inşaatı zorlayacak!
İstanbul'un üçüncü havalimanının en az 10 milyar liraya mal olması bekleniyor. Projenin ihale ilanı önümüzdeki ay yapılacak
İstanbul’un kuzeyinde yapılacak üçüncü havalimanı ihalesine ciddi belirsizliklerle çıkılıyor. En az 10 milyar liraya mal olması beklenen proje için ihale ilanı gelecek ay yapılacak. Ama dikkat, bu proje hata affetmez! Dünyadaki terminal meydan işletmecilerinin, inşaatçılarının gözü İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı projesi için Türkiye’de.
Ancak doğru firmaların, doğru fiyatlarla alamadığı projelere finansman bulunamıyor. Eğer toplama firmalara böyle bir ihale verilirse, bu proje tek kelimeyle berbat olacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile DHMİ’nin havacılıktaki başarılarına yanlış bir kurguyla gölge düşmemesi gerekiyor.
Yap-İşlet-Devret metoduyla ihaleye çıkacak 3. Havalimanı Projesi, 150 milyon yolcu kapasitesiyle, altı pistiyle İstanbul’u bölgenin en büyük aktarma noktası haline getirmeye hazırlanıyor.
Üç etapta tamamlanacak proje için yer belirlendi. Havalimanı, İstanbul’un Avrupa tarafında, Kemerburgaz’ın kuzeyinde, Karadeniz sahilinde inşa edilecek. Ancak, özellikle zemin konusunda yaşanan sıkıntı, havalimanı inşaatının maliyetlerini de ciddi oranda artıracak gibi duruyor. Yapım süresi bu zorluklarla birkaç yıl uzayabilir.
İNŞAATI ZORLAYACAK
Bazı kömür ocaklarında kazılan tüneller yerin 100-150 metre altına kadar uzanıyor.
Arazi adeta jelleşmiş durumda. Bu durum, devasa terminal binalarının oturacağı, tonlarca ağırlıktaki uçakların inip-kalkacağı pistlerin yapımım zorlaştıracak. İnşaat maliyetlerini yükseltecek.
Madenlerin bir bölümünün 2015’e kadar ruhsatları var. Bu ruhsatların nasıl iptal edileceği soru işareti.
TEMEL KAYASI YOK
Yapılan incelemede bölgede derinde temel kayası olmadığı ortaya çıktı. Bu durum yapılacak platformun temelini daha karmaşık hale getirecek.
Havalimanı arazisinde çok sayıda göletin kurutulması gerekiyor.
Maden çukurları dışında arazi engebeli. Ciddi miktarda hafriyat çıkacak.
Bölgede milyon metrekarenin üzerinde ormanlık arazi yer alıyor.
Hem Karadeniz hem de güçlü rüzgarlar nedeniyle arazinin sahil yapısı bile sık sık değişiyor. Erozyon yaşanıyor.
Bu büyüklükte bir saha için ÇED yani Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun uzun bir sürede çıkması bekleniyor.
Bu proje bir inşaat projesi değildir, mimariden işletmeye bir bütündür ve çok büyük bilgi ister, kopya yazılımlarla yürümez. En az 50 yıl İstanbul markasının taşıyıcı projesidir, asla hata affetmez.
Hürriyet