Üçüncü köprü ile Trakya'ya iki milyon kişi göç edecek
İstanbul'un trafiğini kurtarmak için başlayan üçüncü Boğaz Köprüsü İstanbul'u da kurtaracak.
Hükümet İstanbul'daki organize sanayi bölgelerini Tekirdağ, Hayrabolu, Çorlu gibi bölgelere kaydırmayı planlıyor. Fabrikaların gitmesi ile en az 2 milyon kişinin de bu bölgeye taşınacağı belirtiliyor
YAPIM ihalesine az zaman kalan üçüncü Boğaz Köprüsü İstanbul'un simasını tamamiyle değiştirecek. Hükümet üçüncü Boğaz Köprüsü ile birlikte önemli bir karar daha alacak. Buna göre İstanbul'daki tüm organize sanayi bölgeleri Çorlu, Tekirdağ, Hayrabolu ve Lüleburgaz, Edirne civarına taşınacak. Başbakan Erdoğan'ın `İstanbul'a göçü durdurmak gerekir' açıklamasının çözümü olarak alınan karara göre İstanbul'da tüm organize sanayi bölgeleri, sanayi tesisleri İstanbul dışına çıkarılacak. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş bununla ilgili planların hazırlandığını ve 2010'a kadar tüm taşınma işleminin tamamlanacağını söyledi. İstanbul'a gelen göçün durdurulamadığını bunun da büyük sıkıntı yarattığını söyleyen Ateş `Üçüncü Boğaz Köprüsü çok önemli bir karar. Bu kararı nedeniyle AK Parti Hükümeti'ni kutluyorum. İstanbul böyle göç almaya devam ederse ileride 4'üncü ve 5'incisinin bile yapılması gerekir' dedi.
FABRİKALARDAN KURTULACAK
İSTANBUL'UN kültür ve kongre merkezi ilan edildiğini hatırlatan Ateş `İstanbul'un merkezlerinde olan organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar istanbu'un dışına çıkarılıyor. Tüm planlar hazırlandı. Sanayi tesisleri Silivri, Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz ve Hayrabolu'ya doğru taşınacak. Taşınma 2010'a kadar bitecek' dedi. İstanbul'dan büyük fabrikalar çıkarıldığında göçün de duracağını söyleyen Ateş `Bu fabrikalar İstanbul'dan giderse işçiler de gidecek. Bu hem İstanbul'u rahatlacak, hem de o bölgelerde yeni konut projeleri kurulacak. Öyle sanıyorum ki bu kararın ardından 2 milyon kişi İstanbul'dan iş nedeniyle taşınacak' dedi.
3. KÖPRÜ DOĞRU KARAR
HÜKÜMETİN başlattığı otoyolların, üçüncü Boğaz Köprüsü ile entegre hale getirileceği ve İstanbul'un trafik yükünün de azalacağını söyleyen Ateş `Bundan sonra prim yapacak bölgeler İstanbul'un sanayisinin taşınacağı çevre iller olacak' dedi. Artık İstanbul'da tasarlanan planların bilinçli olarak yapıldığını söyleyen Ateş `Sanayi bölgelerinin başka illere kaydırılması İstanbul'un nüfusunun azalmasında önemli etki yaratacak. İstanbul'daki fabrikaların ve ağır sanayinin mevcut yerlerinde kalması daha büyük sorun yaratacaktır' diye konuştu.
Nakiti olana 2008 konut almak için en uygun zaman
TÜRKİYE'DE konut piyasasının 2007'de durgun gittiğini aynı durumun 2008 yılında da devam edeceğini söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş `Dünyadaki finansal gelişmeler nedeniyle Türk emlak piyasası 2008 yılında durgun geçecek. Bu nedenle 2008 yılı alım için ideal bir yıl' dedi. Konut sektöründe pahalı ve büyük evlerin artık eskisi kadar hızlı gitmediğini bunun yerine 1+1 ve 2+1 konutların tercih edildiğini söyleyen Ateş `Müteahhitlerin artık küçük ve uygun fiyatlı konutlara yönelmesi gerekiyor. 75 bin ya da 100 bin YTL'lik konutların üretilmesi gerekiyor' dedi. Ellerindeki paralarla yatırım amacıyla ev alanların da küçük konutlara yöneldiğini söyleyen Ateş `Özellikle TOKİ ve KİPTAŞ'ın ürettiği konutlara yatırım amacıyla girenler var. 5-6 tane konut alıp prim yaptıktan sonra satıyorlar. Bu tip yatırımcılar da satış hızının yüksek olması nedeniyle küçük konutlara yöneliyorlar' şeklinde konuştu.
İBRAHİM ACAR