Eğitim

Üçüncü köprüye 'çevre ayarı' yapıldı

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprüye 'çevre ayarı' yapıldı

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürü Fevzi İşbilir, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan'dan, 3. köprünün iyi bir çevre planlaması için ÇED raporuna tabi tutulmasını gündeme getirdi. Turhan, öneriyi onayladı. Köprü için ÇED raporu alınacak. 
 
İstanbul'da gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şûrası'nda dün Boğaz'a inşa edilecek 3. köprü bir çalıştayla masaya yatırıldı. Çalıştayın açış konuşmasını yapan Karayolları Genel Müdürü Turhan, İstanbul'un nüfus yapısı ve ekonomiye katkısı yönünden Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu; ancak ulaşım altyapısı açısından yetersiz olduğunu söyledi. Boğaziçi Köprüsü'nün günlük trafik kapasitesinin 100 bin, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 150 bin olduğunu aktaran Turhan, yaşanan trafik yoğunluğunun akaryakıt, işgücü ve işletme kayıpları dikkate alındığında ekonomiye negatif etkisinin yıllık 1,75 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bu nedenle 3. köprüye çok ciddi biçimde ihtiyaç duyulduğunu belirten Turhan, İstanbul boğaz geçişlerinde günlük 430 bin araçlık trafik olduğunu, ulaşım planlarında şehiriçine yönelik trafik taleplerini dikkate aldıklarını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürü Fevzi İşbilir de 3. köprünün çevreye olabilecek etkilerini anlattı. Köprünün ÇED yönetmeliğinin geçici 3. maddesi kapsamında ÇED raporundan muaf olacağını hatırlatan İşbilir, "Buradan Karayolları'mıza bir öneride bulunmak istiyorum. Gelin bu muaflığa rağmen sizin talebinizle köprüyü ÇED kapsamına alalım. Yapılması halinde çevreye, bitki örtüsüne, orada yaşayan insanlara etkisine tek tek bakalım. Doğal peyzaj yapısının etkisini ve inşaat boyutlarında yaşanabilecekleri inceleyelim. Bu belki size 3-5 ay kaybettirir ancak çevreye katkısı büyük olur. Köprünün güzergahını çok geniş bir mutabakatla belirleyelim." dedi. Cahit Turhan, İşbilir'in bu önerisine, "Bu ülke bizim. Bu ülkeye zarar verecek hiçbir projeye onay verilmez. Bizim çevreyi koruyan yönetmeliklerimiz de var. Bu öneriyi de onaylıyoruz." sözleriyle karşılık verdi.

3. KÖPRÜ, İHRACAT İÇİN DE GEREKLİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de köprünün Türkiye ihracatının artırılması için gerekli olduğunu belirterek, şunları aktardı: "Özellikle dış ticaret açısından lojistik ve altyapının hazır olması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. 2008 yılındaki 132 milyar dolarlık ihracatın 66 milyar dolarını İstanbul gerçekleştirdi. Bu nedenle İstanbul'un ulaşım ve lojistik imkanları bizim için önemli. Ancak 2. köprü buna izin vermiyor."

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Haluk Gerçek ise İstanbul'un büyük göç aldığını ve nüfus artışının fazla olduğunu belirterek, bunun ulaşım çıkmazına yol açtığını ifade etti. Dengeli bir ulaşım için arazinin verimli kullanılması, özel araç kullanımının ise kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Gerçek, planların yasal geçerliliği yerine getirmek için yapıldığını, bunun da yanlış altyapıya neden olduğunu dile getirdi. Gerçek, köprülerin 2B sorununa ve kaçak yapılaşmalara sebep olduğunu belirterek, "Köprü nereden geçerse geçsin kentin orman ve su havzalarına zarar verecek. Problemleri oluşturan düşünce biçimini kullanarak o problemleri çözemeyiz." diye konuştu. Eski Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Ahmet Turgut da kimsenin gelişime karşı çıkmadığını, ancak 3. köprüyü bütünsel olarak düşünmek gerektiğini aktardı. İstanbulluların ulaşım sorununun acilen çözülmesi gerektiğini belirten Turgut, bunun ille köprü yapılması anlamına gelmediğini kaydetti.
Selim KUVEL/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Üçüncü köprüye çevre ayarı geliyor
  
3. köprü için yasal zorunluluk olmadığı halde ÇED, 'Çevresel etki değerlendirmesi yapalım' dedi. Karayolları ise bu çağrıya olumlu yanıt verdi

ÇEVREYE zarar vereceği gerekçesiyle büyük tartışmalara neden olan İstanbul'a yapılacak olan 3'üncü köprüye, ÇED ayarı geliyor. 3'üncü köprü, mevzuat gereği çevresel etki değerlendirme (ÇED) mevzuatı dışında bulunurken, Çevre Bakanlığı'ndan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, 3'üncü köprünün yapımından sorumlu olan Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan'a seslenerek, 'Muaf olmanıza rağmen gelin bize başvurun,  gelin köprü için çevresel etki değerlendirmesini yapalım' dedi. Genel Müdürü Turan'dan da bu çağrıya olumlu yanıt geldi.

GÜNDE 430 BİN ARAÇ GEÇİYOR
Turhan, köprülerin günlük kapasitesi 250 araç iken, köprülerden güne 430 bin araç geçtiğini kaydetti. Turhan, bu yoğun trafikten dolayı oluşan iş gücü ve işletme kaybının da yıllık 1.75 milyar dolar olduğunu söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 'Ağır vasıtaların sabah ve akşam günde 8 saat köprüden geçişi yasak. Bu yasak ihracatı bir gün geciktiriyor' sözleriyle üçüncü köprüye destek verdi.

250 FUTBOL SAHASI KADAR ORMAN GİDER
İSTANBUL Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, İstanbul'un yüzde 47'lik oranla yoğun bir orman alanına sahip olduğunu belirterek, yeni köprünün 20 kilometrelik uzunluk ve 100 metrelik genişlikle 200 hektar ormana zarar vereceğini kaydetti. Üzmez, 'Bu, 250 futbol sahası büyüklüğünde. Bir yılda yangınlarla 8 bin hektar orman kaybedilirken, buradaki alan 200 hektar. Üstün kamu yararı olan hallerde ormana en az zarar verecek şekilde bu projelere izin veririz' dedi.
Deniz Çiçek/Akşam