Ekonomi

Ucuz ayçiçek yağı akını başladı! Bidon bidon alıp eve koşuyorlar!

Türk Lirası ulusal bazda değer kaybına devam ederken yabancı uyruklu vatandaşlar durumu fırsata çevirdi. Gürcüler, Türk Lirası, Gürcistan larisi karşısında değer kaybedince alışveriş için akın etmeye başladı.

Türk Lirası, Gürcistan larisi karşısında değer kaybı yaşayınca Gürcüler, Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçiş yaparak, Artvin Kemalpaşa’ya alışveriş için akın etti.

Gürcistan’dan 2006 senesinde 100 lira verip 140 lari alıyorken, bugün 100 Türk Lirası ile sadece 15 lari alınabiliyor. 1 Gürcistan larisi 6.44 Türk lirası oldu. Peki Gürcüler Türkiye'de en çok hangi ürünleri alıyor? İşte yanıtı...

Sözcü'den Elif Çavuş'un haberine göre Türk Lirası değer kaynedence Gürcüler, Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaparak Artvin'in sınır kapısına en yakın ilçesi olan Kemalpaşa'ya alışveriş için akın etmeye başladı.

EN ÇOK YEMEKLİK YAĞ ALIYORLAR

Kemalpaşa bulunan zincir marketlere alışveriş yapmak için gelen Gürcülerin en fazla yemeklik yağ ve şeker sevkiyatı yaptığı dikkat çekerken, Gürcülerin ellerindeki 5 litrelik yağ bidonları ile geçiş yaptıkları görüntüler, sosyal medyayı salladı.

MARKETTE YEMEKLİK YAĞ VE ŞEKER BULAMIYORUZ

Zincir marketlerin Türkiye'de en fazla satış yaptıkları şubelerinin Kemalpaşa'daki şubeler olduğu iddia edildi. Gürcülerin aldıkları yağları tüketim amacı dışında ticari olarak da kullandıklarını belirten yöredeki vatandaşlar, çoğu zaman marketlerde yağ ve şeker bulmakta zorlandıklarını dile getirerek, Gürcülerin alışverişlerine sınırlama getirilmesi talebinde bulundu.

Türkiye’de 1 litresi 1,89 dolara denk gelen yağ Gürcistan’da ise 3,49 dolara satışa sunuluyor.

BENZİNİ DE TÜRKİYE’DEN ALIYORLAR

Türk vatandaşlar, önceden Batum’a geçerek araçlarının depolarını dolduruyordu, şimdi iş tam tersine döndü. Gürcüler, hem alışveriş yapıyorlar, hem de araçlarının depolarını doldurarak ülkelerine geri dönüyorlar.

Gürcistan’da benzinin litre fiyatı: 1,41 dolarken, Türkiye’de ise 1,18 dolara denk geliyor.

İşte, iki ülke arasında karşılaştırmalı fiyatlar:

Gürcistan'da benzinin litre fiyatı: 3.947 lari, (1.41 dolar)
Türkiye ‘de benzinin litre fiyatı: 21.16 lira (1.18 dolar)

Gürcistan'da yemeklik yağ yarım litre :4.95 lari 
Gürcistan'da yemeklik yağ : 1 litre 9.76 lari, (3.49 dolar) 
Gürcistan'da yemeklik yağ : 5 litre ise 38.40 lari (13.71 dolar)
Türkiye'de 1 litre yağ 34 lira (1.89 dolar)  
5 litre yağ 184 TL (10.24 dolar)

Gürcistan'da 1 paket makarna: 3.16 lari (1.13 dolar)
Türkiye'de 1 paket makarna 10 TL  (0,55 dolar)

Gürcistan'da 1 kilogram pirinç 6.95 lari (2,48 dolar)
Türkiye'de 1 kilogram pirinç 24 lira  (1.34 dolar)