Sektörel

Ucuz konut devreye girince kimse kriz takmadı

Gayrimenkul sektöründe, uygun ödeme koşullu ekonomik projeler peşpeşe devreye girince biranda piyasaya canlılık geldi.

Kriz nedeniyle son 3 aydır talebin durma noktasına geldiği gayrimenkul sektöründe, uygun ödeme koşullu ekonomik projeler peşpeşe devreye girince biranda piyasaya canlılık geldi. Dumankaya İnşaat'ın fiyatları 39 bin TL'den başlayan Adres projesindeki tüm dairelerin 9 günde tükenmesinin ardından, Fi-Yapı'nın cazip fiyatlı iki projesi ve Teknik Yapı'nın Upcity projeleri de adeta müşteri akınına uğradı. Son olarak Yeşil İnşaat'ın geçtiğimiz hafta sonu satışa sunduğu ve 60 ay sıfır faizle sattığı Innovia projesinden daire almak isteyenler uzun kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Firma bunu önlemek için banka şubelerinde olduğu gibi numara verip, müşterilerini sıraya sokmak zorunda kaldı. Son dönemdeki uygun koşullarda cazip fiyatlı dairelerin sayısında yaşanan artış sonucunda, "Ucuz konut kriz takmıyor' yorumlarını da beraberinde getirdi. Şimdi gözler başta Ağaoğlu olmak üzere sektörün önde gelen inşaat şirketlerinin uygulamaya koyacağı benzer koşullu projelerine çevrildi..

Gayrimenkul kuruluşlarının orta ve orta üst gelir gruplarına yönelik cazip fiyatlı, uygun ödeme planlı konut projelerini peş peşe devreye sokması, firmaların global kriz ortamında bile satış rekorları kırmalarını sağlıyor. Tuzla'daki Adres projesindeki daireleri, 39 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkarınca ilk etapta yer alan 280 dairenin tamamını 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresinde satmayı başaran Dumankaya İnşaat'ın ardından Fi-Yapı, Teknik Yapı, Osmanlı İnşaat ve Garanti Koza'ya Yeşil İnşaat'da eklendi. Beylikdüzü'ndeki 8 bin konutluk Innovia projesinin ikinci fazını, yüzde 20 peşinat ve 60 ay 0 faiz kampanyasıyla satışa çıkaran Yeşil İnşaat, bir haftada 3 bin kişinin akınına uğradı.

Konut almak isteyenlerin kuyruğa girdiği projede satılan konut sayısı daha şimdiden 1000'i aştı. Bu da, Ağaoğlu gibi önde gelen gayrimenkul kuruluşlarını harekete geçirdi. Cazip fiyat ve uygun ödeme planlı 1500 konutluk yeni projesini Bahçelievler'de devreye sokmaya hazırlanan Ağaoğlu, şimdiden 2 ayda bin daire satmayı planlıyor. Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş bile uygun ödeme koşulluk konut projesini devreye sokarken, kooparatif sistemiyle yapmayı planladığı 7 bloktan oluşan 540 dairelik proje için daha şimdiden 600'den fazla talep aldı.

NUMARAYLA SIRAYA SOKTU
İstanbul Beylikdüzü'nde gerçekleştireceği 8 bin konutluk Innovia projesinin ikinci fazı için yeni bir kampanya başlatan Yeşil İnşaat, yüzde 20 peşinat ve 60 ay yüzde 0 faizle satışa sunduğu dairelerin aylık taksitleri 600 TL'den başlayınca, bir anda konut sahibi olmak isteyenlerin akınına uğradı. Firma, 3 bin konuttan oluşan Innovia projesinin ikinci etabından daire almak isteyenlerin oluşturduğu talep karşısında, kuyrukları önlemek için tedbir almak zorunda bıraktı. Müşterilerin banka şubelerinde olduğu gibi numara alıp, sıralarını beklemeleri sağlandı. Bunun sonucunda başta haftasonu olmak üzere son 5 gün içinde satış ofisine gelen 4 bin ziyaretçiye binden fazla daire satışı gerçekleşti. Telefonla bilgi alanların sayısı da 8 bini buldu.

60 BİN TL'DEN BAŞLIYOR
Konutları Aralık 2010 tarihinden itibaren teslim etmeye başlayacak olan Yeşil İnşaat'ın, Innovia projesindeki 1+1 dairelerin fiyatı, 60 bin TL'den başlıyor. 2+1 dairelerin 100 bin TL ve 3+1 dairelerin de 135 bin TL'den satışa sunulduğu projede, yüzde 20 peşinat ödeyen müşteriler, 6'ncı ve 12'nci aylarda yüzde 5, teslim sırasında da yüzde 10 ödeme yapacak. Böylece toplam bedelin yüzde 40'ı teslim tarihine kadar ödenmiş olacak. Geriye kalan yüzde 60'lık kısmı ise 60 ay eşit taksitle ve yüzde 0 faizle ödeme imkanı sağlanacak.

ADRES'İN İKİNCİ ETABI GELİYOR
Dumankaya İnşaat, Tuzla Aydınlı'da uygulamaya koyduğu yeni projesi Adres'in ilk etabında yer alan 280 dairenin tamamını 9 gün gibi kısa sürede satınca şimdi, ikinci etabı devreye sokmaya hazırlanıyor. İlk etapta yer alan konutları 39 bin TL ile 97 bin TL arasında değişen fiyatlarla satan Dumankaya, toplam 560 daireden oluşan Adres projesinin ikinci etabında yer alacak daireleri de ağırlıklı olarak 35 metrekareden başlayan stüdyo tipi küçük metrekareli konutlardan oluşturmayı planlıyor.

Cazip fiyatları sayesinde yoğun ilgi gören proje 2011 yılında sahiplerine teslim edilmeye başlanacak. Projede açık otopark, geniş lobi alanı, açık yüzme havuzu, fitness center ve 24 saat güvenlik hizmeti sunulacak.

95 METREKARE 77 BİN TL
Fi-Yaka Sancaktepe ve Fi-Yaka Esenşehir'in ardından mart ayında Fi-Yaka Tuzla'nın temelini atmaya hazırlanan Fiyapı, geçtiğimiz cumartesi gününden itibaren de bu projenin satışına başladı. İki gün içinde 100 daireden 57'sinin satışını gerçekleştiren firma, konutların metrekare fiyatını da 810 TL'ye kadar çekti. 95 metrakare 2+1 daireler 77 bin TL'den, 110 metrakare 2+1 daireler'in de 99 bin TL'den satıldığı proje, 6 milyon TL yatırımla hayata geçiriliyor. Projenin 18 ayda tamamlanması planlanıyor. 60 aya varan vade imkanları da sağlanıyor.

Teknik Yapı'nın Kartal'da gerçekleştirdiği 340 daireden oluşan UpCity Projesi de, 50 ile 120 metrekare arasındaki 3 farklı konut tipi yer alıyor. Yüzde 20 peşinat ödeyene 24 ay sıfır faiz, yüzde 50 peşinat ödeyene ise 48 ay sıfır faizle kredi imkanı sağlanan UpCity'de fiyatlar, 79 bin 700 TL'den başlayıp, 236 bin 200 TL'ye kadar ulaşıyor. Projede, 2 haftada satılan daire sayısı 70'i aşıyor.

Ekinciler İnşaat, Beylikdüzü'nde uygulamaya koyduğu Ekinoks Residance projesinde 990 TL aylık taksitlerle daire satışını başlatırken, Osmanlı İnşaat'ın Beylikdüzü'nde uygulamaya koyduğu Nadide Evleri projesinde 55 metrekarelik 1 artı 1 dairelerin fiyatı 60 bin 500 TL'den başlıyor..

Hürriyet Emlak Yasam Eki