Ucuz konut zamanı geldi!
KONUTDER'in yeni başkanı Altan Elmas, gayrimenkulde lükse talebin azaldığını, asıl talebin ucuz konutlara olduğunu açıkladı.
Gayrimenkul sektörünün önemli derneklerinden KONUTDER, iki hafta önce başkanlık seçimine gitti. Derneğin eski başkanı Ömer Faruk Çelik, yerini Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas’a bıraktı. Altan Elmas, bir grup basın mansubuyla yaptığı toplantıda hem KONUTDER’in yeni politikalarını hem de gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
Elmas, KONUTDER olarak yeni dönemde gündemlerine kentsel, dönüşüm, imar yönetmeliği, müktesep hak, yabancıya satışın artırılması, gayrimenkul sertifikası ve orta gelir gurubuna yönelik konut üretimini aldıklarını belirterek, “2016 yılında gayrimenkul sektörü Türkiye ekonomisinin çok üzerinde, 7.2 büyüdü. Büyüme hızı yavaşlamayan tek sektör olduk. 2017’de de böyle bir gelişme bekliyoruz” dedi. Bu büyüme oranlarıyla istihdama en fazla katkı sağlayan sektör konumuna geldiklerini de dile getiren Elmas, “Sadece 2017 yılında 154 bin ek istihdam sağladık. Bize en yakın sektör 49 binle perakende sektörü oldu” diye konuştu.
Yeni dönemde bugüne kadar üzerine çok fazla yoğunlaşamadıkları alt gelir grubuna yönelik konut üretimi üzerine de çalışmalar yapacaklarını açıklayan Altan Elmas, “Artan arsa maliyetleri istemediğimiz bir şekilde sektörü talebin sınırlı olduğu piramidin üstüne doğru itiyor. Ancak talep aşağıda” dedi.
Bu yükselişin öncelikle arsa maliyetlerinden kaynaklandığını aktaran Elmas, “Arsa pahalı olunca oraya yapılan proje de zorunlu olarak pahalı bir proje oluyor. Arsa bir proje maliyetinin yüzde 50’sini oluşturunca, ayrıca rekabet, lüks ve büyük konut üretimi oldukça fiyatlar ister istemez 7 bin ile 10 bin TL seviyesine geliyor” dedi. Sektörde maliyetlerin düşmesi için mimari tarzda düzenlemelerin yapılması gerektiğini aktaran Altan Elmas, “Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir. Ayrıca devlet tarafından yapılan ihalelerde de arsa payı yüzde 25’le sınırlandırılabilir. Aynı şekilde fiyatlara da bir sınır koyabilir” diye konuştu.
Yabancıya tanıtıma çıkacaklar
Mütekabiliyet yasasından sonra yabancıya satılan kunutun 4.5 milyar dolar seviyesine geldiğini kayde eden Elmas, yabancıya satışta KDV’nin kaldırılması ve vatandaşlık hakkının çıkmasının ellerini rahatladığını belirtti. Daha fazla konut satmak için yurt dışında pazarlama atağına geçeceklerini anlatan Elmas, bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.
Sertifikanın yaygınlaşması için düzenleme şart
Gayrimenkul sertifikasını da değerlendiren Elmas, sektör için önemli bir gelişme olan mevcut gayrimenkul sertifikasında SPK tebliğinin son derece kısıtlayıcı olarak yorumladı. Sektördeki tüm firmaların TOKİ altında proje yapmasının mümkün olmadığını sertifi kanın yaygınlaşması için “Konut edinimden ziyade menkul kıymet olmalı. Ayrıca blok yerine daire satışı gelmeli. Çünkü bir kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri kendi bloklarının buna konu olmasını istemeyebilir. Ayrıca sertifika satışından elde edilen gelir 10’arlık dilimler şeklinde ve 3 yıl içinde müteahhide veriliyor. Böylesi uygulamalar sertifikanın yaygınlaşmasını engelliyor” dedi.
Yeni konut üretiminin 300 bini dönüşümden gelmeli
Gelecek 20 yıl boyunca sektörün gündeminde kentsel dönüşümün olmasını beklediklerini kaydeden Altan Elmas, “Bu nedenle dönüşümün daha da ivmelenmesini üretim potansiyelimizin bu alana kaymasını bekliyoruz” dedi. 6.5-7 milyon konutun dönüşmesi gereken Türkiye’de 5 yılda çok az mesafe aldıklarını aktaran Elmas şöyle konuştu: “Yılda 1 milyona yakın yeni konutun üretildiği Türkiye’de bunun 300 bininin kentsel dönüşüm kaynaklı olması gerekir. Bunu 300 bin seviyesine getirirsek ancak 20 yılda dönüşümü tamamlarız.”
Dünya / Leyla İLHAN
Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Geçtiğimiz günlerde görevi Ömer Faruk Çelik’ten devralan Elmas derneğin yeni hedeflerini açıkladı. Ulaşılabilir fiyatlı konut üretimi konusuna odaklanacaklarını belirten Elmas, bu konuda sektörün kamu ile ortak çözümler geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Orta gelirli kesimin konuta ciddi talebi olduğunu dile getiren Elmas, “Biz üreticiler piramitin üstüne doğru itiliyoruz. Bunu biz de istemiyoruz. Metrekaresi 8-10 bin liradan satılan evlerde öyle bir talep yok. Orta gelirli sırada bekliyor ama üretim yok. Bu üretimin olmamasında en önemli faktör arsa maliyeti, sonra da inşaat maliyeti. Uygun maliyetli arsa bulunur ve buna uygun fiyatlı malzeme seçimi ve mimari çözümler geliştirilirse ulaşılabilir fiyatlar yakalanır. Önümüzdeki dönemde bu konuya odaklanacağız” dedi.
DÖNÜŞÜM HIZI ARTMALI
Bir başka önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olacağını dile getiren Elmas, Türkiye’de yenilenmeyi bekleyen 7 milyon konut olduğunu söyledi. 2012’de çıkan yasa sonrası istenilen hızda dönüşüm yapılamadığını belirten Elmas, “Türkiye’de inşaat sektörü yılda 950 bin yeni konut üretiyor. Bunun 300 bini dönüşüm kaynaklı olmalı ki biz bu işi 20 yılda yapalım” dedi.
YABANCIDA HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Son dönemde azalan yabancıya mülk satışı konusunda da çalışmalar yapacaklarını belirten Elmas, “Yılda 1.5 - 2 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya satış rakamları mütekabiliyet yasası ile birlikte 4.5 milyar dolara yükseldi. Yabancıya satış konusuna eğilerek çalışmalar ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştireceğiz. 5 yılda hedefimiz yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkmak. Yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyeti sağlanması da önemli bir adım oldu” dedi. Öte yandan sektörün finansal derinliğini artıracak gayrimenkul fonu, gayrimenkul sertifikası ve sukuk faaliyetleri gibi birçok konu hakkında çalışmalar gerçekleştireceklerini belirten Elmas, bu enstrümanları daha kullanılabilir ve etkin hale getirmeye odaklanacaklarını kaydetti. Elmas, “Gayrimenkul sertifikası sektör için önemli bir adım ancak tebliğ oldukça kısıtlayıcı. Bu şekli ile yayılması ve başarılı olması zor. Eksikler giderilmeli” dedi.
GÖVDEMİZİ TAŞINALTINA KOYDUK
ÜLKE ekonomisini 2016 yılında gayrimenkul sektörünün sırtladığını belirten Elmas “Ülkemiz geçtiğimiz yıl 2.9 büyürken, gayrimenkul sektörü 7.2 büyüdü. 15 Temmuz hain darbe sürecinde yani üçüncü çeyrekte dahi sektör 1.8 büyüme gösterdi ve küçülmeyen tek sektör oldu. 15 Temmuz sürecinde gelecek endişesi yaşanırken, milletimiz hala sokaktayken 1 Ağustos tarihinde en büyük kampanyamızı başlattık. Türk ekonomisinin ayağa kalkmasına büyük katkı sağladık. Sonrasında karamsar tabloyu yıkmak için şubat ve mart ayında ikinci kampanya seferberliği yaptık. Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk. 2 ayda dernek üyesi firmalar 2.1 milyar lira değerinde 2 bin 300 konut sattı” dedi. 2017 ilk çeyrek sonunda 154 bin ilave istihdam ile en çok istihdam sağlayan sektörün inşaat olduğunu söyleyen Elmas, “Buradan da anlaşılacağı gibi biz yürürsek Türkiye yürür, biz durursak Türkiye durur. Sanayi çarklarının yüzde 30’u bizim üretimimizle dönüyor. Üstelik büyük bir fedakarlık da var. Döviz kuru artışlarını fiyatlara yansıtmadık” dedi.
Hürriyet
Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı
KONUTDER Başkanı Altan Elmas, "Yabancıya konut satışı 4.5 milyar dolara yükseldi. Gelecek beş yılda ise hedefimiz yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkmak" dedi.
Yapılan yeni yönetim değişikliğinde bayrağı devralan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Z. Altan Elmas, "Bugünden sonra yeni dönemde de yine sektörün sorunlarına odaklanmış bir kuruluş olacağız" dedi. Dernek olarak önümüzdeki dönemde sektör vizyonuna odaklanmak istediklerini belirten Elmas, "1.5 - 2 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya satış rakamları Mütekabiliyet Yasası'yla 4.5 milyar dolara yükseldi. Maliye Bakanlığı'nın verdiği yeni teknik uygulamalarla da gelecek 5 yılda hedefimiz yılda 10 milyar dolar seviyesine çıkmak" ifadelerini kullandı.
İLK ÇEYREKTE 154 BİN EK İSTİHDAM
İlk çeyrek sonunda 154 bin ilave kişiyle en çok istihdam sağlayan sektör olduklarına dikkat çeken Elmas, şöyle konuştu: "Biz yürürsek Türkiye yürür, biz durursak Türkiye durur. Sanayi çarklarının yüzde 30’u bizim üretimimizle dönüyor. Kur artışının maliyetleri yükseltmesine rağmen sektör olarak bunu konut fiyatlarına yansıtmadık. Bu da konut fiyatlarının halen çok cazip ve erişilebilir olduğunu gösteriyor."
Sertifika daha etkin hale gelecek
Elmas, gayrimenkul sertifikası projesiyle ilgili de şöyle konuştu: "Sektörün finansal derinliğini artıracak gayrimenkul fonu, gayrimenkul sertifikası ve sukuk faaliyetleri gibi birçok konu hakkında çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu enstrümanları sektör açısından daha kullanılabilir ve etkin hale getirmeye odaklanacağız."
Gündemimiz kentsel dönüşüm olmalı
Konutder'in gelecekteki gündem konularından birinin kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Elmas, şöyle devam etti: "Önümüzdeki 20 yıl gündemimiz kentsel dönüşüm olmalı. Türkiye’de dönüştürülmeyi bekleyen 6.5 - 7 milyon civarında konut bulunuyor. Her yıl 300 bin konut üretimi kentsel dönüşümle gerçekleştirilmeli. KONUTDER üyeleri olarak örnek çalışmalarda yer almaya devam edeceğiz."
Akşam
Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Ekonomiye yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık katma değer sağlayan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) yeni başkanı Altan Elmas, sektördeki sorunları çözmek için kolları sıvadı. Ulaşılabilir fiyatlı konut üretimi konusuna odaklanacaklarını belirten Elmas, orta gelirli kesimin konuta ciddi talebi olduğuna dikkat çekerek, "Orta gelirli bekliyor ama üretim yok. Bu üretimin olmamasında en önemli faktör arsa maliyeti, sonra da inşaat maliyeti. Biz dernek olarak önümüzdeki dönemde bu konuya odaklanacağız" dedi.
GÖVDEMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK
15 Temmuz sürecinde gelecek endişesi yaşanırken, 1 Ağustos tarihinde kampanya başlattıklarını hatırlatan Elmas, "Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk" dedi. Gayrimenkulün ilk çeyrekte 154 bin ilave istihdam ile en çok iş sağlayan sektör olduğunu söyleyen Elmas, "Biz yürürsek Türkiye yürür, biz durursak Türkiye durur. Martta birçok sektörde yüzde 2-12 arasında fiyat artışı oldu. Konutta ise bu yüzde 0.4'te kaldı. Bu da konut fiyatlarının çok cazip ve erişilebilir olduğunu gösteriyor"dedi.
DÖNÜŞÜM HIZIMIZ 3 KAT ARTMALI
Sektörün önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olacağını dile getiren Elmas, yenilenmeyi bekleyen 7 milyon konut olduğunu söyledi. Elmas, "Sektör yılda 950 bin yeni konut üretiyor. Bunun 300 bini dönüşüm kaynaklı olmalı ki biz bu işi 20 yılda yapalım. Bugüne kadar yılda 100 bin konutu dönüştüremedik. Hızımız en az 3 kat artmalı" dedi.
SERTİFİKA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Gayrimenkul sertifikasının önemli bir gelişme olduğunu ancak tebliğin kısıtlayıcı olduğunu söyleyen Elmas, "Bu şekli ile yayılması ve başarılı olması zor. Bir menkul kıymet gibi değerlendirilmesi için SPK ile birlikte çalışmalar yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Sabah