Ucuz serinlik isteyenler evine alçı yaptırıyor!
Yalıtım sağlayan ürünlere koşanların ilk tercihi alçı olunca satışlarda da artış yaşanıyor
Sıcaklarla birlikte klimaları gün boyu açık tutanlar şişkin faturaları görünce çözümü evinde aradı. Yalıtım sağlayan ürünlere koşanların ilk tercihi alçı olunca satışlarda da artış yaşanıyor.
Türkiye son yılların en sıcak günlerini yaşarken, vatandaş serinlemek için her yola başvuruyor. Klima satışlarındaki patlama elektrik kullanımında tarihi rekorlara sahne oldu. Sıcaklara boyun eğen vatandaş klimaya yönelince şişen faturalara ise çareyi kesin çözümlerde arıyor. Alçı kullanımının Türkiye'de sadece kol kırıklarında düşündüğünü söyleyen Alçı üreticileri sıcaklarla birlikte alçının en önemli özelliğini keşfetti. Türklere göre yeni, Avrupa ülkelerine göre eski olan keşif ise alçının iklimlendirme özelliği. İçeriğindeki gözenekler sayesinde su barındırma özelliği olan alçının evleri serin tuttuğunu söyleyen Türkiye Alçı Üreticileri Derneği (ALÇIDER) Başkanı Mehmet Tunaman, "Son 1 ayda alçıya olan talepte artış yaşanıyor" dedi.
Sıcaklarla satışlar arttı
Ağustos ve Temmuz ayında alçı satışlarının yüzde 20'ye yakın arttığına dikkat çeken Tunaman'a göre özellikle Ağustos ayı bu artışın en yoğun yaşandığı dönem. Zira kesintisiz yüksek nem ve Termometre patlatan sıcaklar ramazan ayında vatandaşın daha çok rehavete uğradığını gösteriyor.
Avrupa'da zorunlu
Türkiye'de alçının ev kullanımında sadece dekoratif olarak kullanıldığını Avrupa'da ise bir ihtiyaç ve zorunluluk olarak görüldüğünü anlatan Tunaman, "Londra'da yaşanan 1699 Yangını alçı için bir dönüm noktasıdır. Yangında neredeyse tamamen kül olan şehirde ayakta kalan binalarda yapılan incelemede tesadüf olarak duvarları alçı kullanılan evlerde odalar arasında alev geçişinin olmadığı gözlemleniyor. Alçı bir evde odadan odaya alev geçişini 3 kat daha da zorlaştırıyor. Bunun anlaşılması üzerine ise bir müddet sonra evlerde alçı kullanımı zorunluluğa dönüşüyor. Şu anda AB ülkelerinde alçı kullanımı zorunlu halde" dedi. Türkiye'de de bunun için bir ön çalışma başlattıklarını kaydeden Tunaman, "Yasal olarak bazı çalışmalara başladık. Ayrıca büyük enerji tasarrufu sağladığını bu çalışmalarda yer verdik" diye konuştu.
% 35 enerji tasarrufu sağlıyor 1 yılda kendini amorti ediyor
Alçı kullanılan evlerde klima kullanımının az olduğunu aktaran Tunaman'ın verdiği bilgilere göre yalıtımın tam sağlanmasıyla yüzde 35'lik bir enerji tasarrufu mümkün. Bu da görece pahalı olan alçının 1 yıl içinde kendini amorti ettiğini gösteriyor. Yine Tunaman'ın verdiği bilgilerde yazın serin tutan alçının kışında ortamın sıcaklığının korunmasına yardımcı oluyor. Tunaman şu bilgileri veriyor: Yapılan araştırmalarda evde hangi güçte klima kullanırsanız kullanın pencerenizin yalıtımı iyi değilse, alçı kullanılmıyorsanız serinlemeniz veya ısınmanız mümkün değil. Çünkü alçı sakladığı nemi hava sıcaklığında dışarıya veriyor, soğukta ise alıp gözeneklerine yani duvara hapsediyor
Yeni binaların % 60'ı kullanıyor
1993 yılında 7 büyük üreticinin bir araya gelerek kurduğu ALÇIDER'in şu sıralar pazarı büyütmek yerine alçınının faydalarını anlattığını aktaran Tunaman, "Türkiye'de alçı kırık kolda kullanılan, evi süsleyen bir malzeme olarak biliniyordu. Ancak şu anda yapılan modern binaların büyük çoğunluğu alçı üzerine kurulu. Hafif olması nedeniyle çelik konstrüksiyon yapılarda alçıdan vazgeçilmiyor. 16 milyon evin olduğu Türkiye'de kişi başı kullanımı 0.60 metrekare olan alçı, inşaat sektörü ile büyüyor. Türkiye'de yılda 400 bin yeni ev yapılırken bunun yüzde 60'ı alçı kullanıyor. Geleneksel müteahhitler modern yapı peşinde ve alçı bunun için de tercih ediliyor" dedi.
KERİM ÜLKER/Sabah Emlak