Yazlık

Ucuz yazlık satın almak isteyenler dikkat!

‘Hesaplı yazlık’ satın almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor. Uzmanlar, ramazandan sonra fiyatların yüzde 10 artacağını, sahil şeridinde satılık konut stokunun azalacağını söylüyor.

 

Güneş gazetesinden Yunus Çağlar'ın haberine göre, bugüne kadar yazlık sahibi olmayan vatandaşlar hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçti. Bir haftalık tatil için minimum 5 bin TL harcama yapmaktansa yılın 3-4 ayını yazlığında geçirmek isteyen kişiler, ek masraf çıkarmayacak bir alım için plan yapıyor. Öte yandan sıcakların gelecek yıllarda daha da artacağı beklentisi yazlık sahibi olma fikrini de ön plana çıkarıyor. Bir yazlığın kira maliyeti yılda 7-10 bin TL'den başlarken, tatilini arzu ettiği gibi geçiremeyenler bütçelerine uygun bir alım yapmayı tercih ediyor.  

KİRALIK YERLER DOLU 


İstanbul'un 'yazlık' diye tanımlanan bölgelerinde kiralık bir yer bulmanın artık mümkün olmadığını belirten gayrimenkul uzmanları, bir zamanlar Bodrum, Fethiye ve Marmaris'te yaşanan hareketliliğin Akdeniz ve Güney Marmara’ya kaydığını söyledi. Kiralık yazlıkların şimdiden rezerve edildiğini söyleyen uzmanlar, ‘’Artık markalı projelerin yazlıkçılara da hitap edeceği döneme giriyoruz, çünkü şehirlerde arazi bitti. Kentsel dönüşüm projelerini saymazsak, bir yazlık için yapılacak projelendirme daha az maliyetli olacak. Böylece kiralık yerlere odaklananlar da yazlık sahibi olmayı tercih edecek’’ diye konuştu.

ÇEŞME'DE TALEP FARKLI 


Yazlık turizminin yıldızlı ilçesi  Çeşme’de, Reisdere, Alaçatı ve Mordoğan Bozköy bölgeleri ön plana çıkıyor. Bölgede otel konseptinde hizmet veren ve kendine ait özel sahili bulunan lüks rezidanslar da yapılıyor. Konutlarda metrekare fiyatları 8 bin TL – 9 bin 500 TL aralığında değişiyor. Daha küçük kullanım alanına sahip rezidanslar için ise  550 bin TL'den başlayan fiyatlar söz konusu. Özellikle Çeşme-Urla arasındaki yolun iyileştirilmesiyle bölgeye olan ilgi de arttı.   

MARMARİS DE GELİŞİYOR 


Yabancı turistin Ege’deki ilk uğrak noktalarından olan Marmaris’te de Göcek, Longöz, Yediadalar, Küfre, Karacasöğüt ve Kandilli koyları imara açılıyor. Bu sayede Marmaris yeniden gayrimenkulün gözdesi haline gelecek. Şu anda bölgede 15 yıl ve üzeri binalarda metrekare satış fiyatı 3 bin – 3 bin 500 TL bandında. Sıfır binalarda ise bu rakam 4 bin 500 TL civarında seyrediyor. 

BODRUM’SUZ OLMAZ 

Gayrimenkul firmaları ve alıcılar için her dönem cazibesini koruyan merkezlerin başında da Bodrum geliyor. Bölgede yıllardır gayrimenkul işiyle ilgilenen kişiler “Bodrum’da gayrimenkul almanın şu an için tam zamanı” diye konuşuyor. Bodrum’da peşin yerine 120 hatta 240 aya varan konut kredisi ile yazlık sahibi olmak da mümkün. Bölge genelinde 280 bin TL'den 1,5 milyon dolara kadar her keseye göre yazlık var. 

Bölge mi fiyat mı?  

Akdeniz'de Antalya Kaleiçi, Kemer, Kaş, Marmaris, Göcek, Fethiye; Ege sahillerinde Gümüşlük, Alaçatı, Kuşadası, Çeşme, İzmir ve Bodrum, tercihte ilk sıralarda bulunuyor. Üst gelir grubu da daha çok bu bölgelerde yazlık yatırımı yapıyor. Marmara ve Karadeniz sahillerinde yer alan yazlık evlerin fiyatları daha uygun olarak görünüyor. Silivri, Kumburgaz ve Selimpaşa'da satılık ikinci el yazlıkların fiyatı 200 bin TL ile 800 bin TL arasında değişiyor. 

İstanbullu ‘Trakya’ diyor 

Silivri ve Çatalca’da arsa yatırımlarından sonra yazlık yatırımları revaçta. Bu yıl güzergâhı netleşecek olan Kanal İstanbul’un en sükseli yatırımları da yazlıklar olacak. Tekirdağ, Balıkesir, Yalova ve Bursa’daki yazlıkların da İstanbullular için vazgeçilmez olduğunu belirten uzmanlar, bu bölgelerdeki fiyat aralıklarının dört mevsim oturulan evler kadar değerli olduğunu vurguluyor. Hatta Yalova’da fiyatların diğer yörelere göre yüksek seyrettiği görülüyor.

Antalya, yerli yabancı dostu 

Turizmin başkenti Antalya’da yazlı- kışlı bir tercih süreci  de yaşanıyor. Akdeniz'de özellikle Antalya, Mersin, Gazipaşa, Alanya, Anamur gibi bölgelerde fiyatlar hâlâ avantajlı. Yazlıklar İstanbul’daki bir markalı projenin değer kazanma sürecine de neredeyse eşit. Yazlık alırken kazançlı çıkmak isteyen vatandaşlar için Alanya da doğru bir adres. Uzmanlar, Güney'den yazlık alımında kazançlı bir yatırım yapmak için Muğla, Antalya ve Aydın bölgesinin birebir olduğunu söylüyor.

5 SORUDA 5 YILDIZLI VİLLA   

1- Yazlık kazandırır mı ? 
Yazlık olarak kullanılan evler, çoğu kez tatillerinde kısa süreli olarak kullandığı için geçmişteki yatırım cazibesini kaybetti. Bunda bakım işletim maliyetlerinin yüksek olmadı da rol oynuyor. Gayrimenkul uzmanları, yıl içinde 15 gün – 3 ay sure ile kullanılabilen bir meskene bir ev parası ödemenin doğru ve avantajlı bir yatırım olmadığını belirtiyor. Fakat yatırım amaçlı satın alınan yazlıkların, özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen popüler tatil beldelerinde yer alması durumunda, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama yoluyla gelir elde etme şansı da doğuyor.  

2-Hangi bölge doğru tercih? 
Yazlıklarını yatırım aracı gözüyle bakmadan satın alan vatandaşlar farklı kıstaslara göre hareket edebiliyor. Özellikle uzun seyahat etmekten kaçınan ve daha sakin hayat tarzını tercih eden kişiler ise oturduğu şehre yakın bölgeleri istiyor. Son 15 senede gerçekleşen yazlık alımlarında Ege ve Akdeniz bölgesi öne çıktı. Ege bölgesinde; Çeşme Yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum en çok tercih edilen lokasyonlar haline gelirken Akdeniz’de Kemer, Belek, Side, Alanya, Mersin ilinin Çeşmeli beldesiyle Aydıncık ilçesi arasındaki sahil aksı yazlıkların en yoğun olarak rağbet edildiği bölgeler oldu. 

3-Bütçeniz ne olmalı?  
Yazlık için bütçe belirlenirken, bir yılda tatil için ne kadar harcama yapıldığı - yapılacağı ve konutta kalınacak sürenin tüm tatil planlarını içerip içermediğini dikkate almak gerekiyor. Yılın sadece belli dönemlerinde kullanılacak olan bir yazlık için şehir içinde oturduğunuz konutun değeri kadar bir bütçe ayırmamak gerekiyor. 

4-Sıfır mı, ikinci el mi ? 
Özellikle deniz kenarında yer alan evlerde yılın büyük bir kısmında kullanılmadıkları için, bakım maliyetleri çok yükseliyor. Binanın yaşı arttıkça beraberinde sorunlar da çoğalıyor. Kooperatif üzerinden inşa edilen birçok yazlık konutta sıkıntıların diğerlerine göre fazla olduğunu da söyleyebiliriz. Uzmanlar, bu nedenle özel yapımlı ikinci ellerin satın alınmasını da tavsiye ediyor.  

5-Değeri nasıl artar? 
İkincil konutların değerlemesi, standart konut değerlemesinden çok da farklı olmuyor. Yeterli sayıda emsal bulunan bölgede, “Emsal Karşılaştırması Yöntemi” ile değerlemek en sağlıklı sonuca ulaşılıyor. Yazlık olarak kullanılan yapının, site içerisinde yer alması ya da bağımsız villa olması, yapılaşma nizamı, denize olan mesafesi, manzarası,  site içerisinde ise ortak imkânları, özel yüzme havuzunun bulunup bulunmaması gibi faktörler de değerini etkiliyor.