Ucuza aldığınız eve nasıl değer katarsınız?
Evinize değer katma yöntemleri. Hiçbir yerde bulamayacağınız tüyolar! Eve nasıl değer katılır? Nelere dikkat etmek gerekir?
İstanbul'da mevcut projelerden ev almaya gücü yetmeyenler 45-50 bin YTL'den başlayan krediye uygun daire arıyor. Özellikle yatırım amaçlı ev alanların ise biraz masrafla evin değerini veya alacağı kirayı artırması mümkün. Mesela 50- 55 bin YTL'ye aldığınız evin değerini mutfak-banyo tadilatından doğalgaz taktırmaya, çelik kapıdan parke döşemeye kadar en çok 15 bin YTL'lik rötuşla 75-80 bin YTL'ye çıkabilir; 400-450 YTL yerine 600 YTL'den kiraya verebilirsiniz.
İstanbul'da eski konutların neredeyse yüzde 70'i krediye uygun değil. Krediye uygun evlerin fiyatları ise arsa tapulu veya gecekondu vasrindaki evlerden daha pahalı. Ücretli çalışanlar kira öder gibi taksitlerle konut alma hesapları yaparken; yatırım amacıyla ev arayanlar ise masraflı da olsa ev abp bunları biraz daha yüksek fiyata satma veya kiralama yoluna gidiyor.
MASRAFTAN KAÇMAYIN
Bu noktada evin bulunduğu semt, depremden önce yapılıp yapılmadığı, doğalgazlı olup olmadığı gibi birçok faktör, konut değerine etki ediyor. Krediye uygun, ancak masraf isteyen evler aslında bir fırsat oluşturuyor. İstanbul'da yatırım amacıyla, masraflı da olsa bu evleri kovalayan bir kesim var. 55-60 bin YTL'ye aldıkları evin değerine değer katmak için bir miktar masrafı göze alan bu yatırımcılar, karşılığını fazlasıyla alıyor. Özellikle Büyükçekmece, Ümraniye, Avcılar, Küçükcekmece, Bağcılar, Bayrampaşa, Bahçelievler gibi ilçelerde 50-60 bin YTL fiyatlara ev bulmak mümkün. Eski semtlerde masraf isteyen, zemin veya giriş katta yer alan, depremden önce inşaa edilen evleri alıp değerine değer katmak mümkün. Krediye uygun evler, yüzde 20-25 daha pahalı. İstanbullu da artık krediye uygun olmayan eve para vermek istemiyor. Pahalı da olsa krediye uygun olanını alıyor. Yatırım amaçlı alanlar, yarısını peşin verip yarısı için 5 yıl vadeli kredi çekiyor.
HANGİ RÖTUŞLAR YAPILIYOR
Mesela, 60 bin YTL'lik daire için 1000 YTL kredi taksidi ödüyor. Ancak kiralayıp taksidin yarısını kiradan çıkarma şarsı var. Üstelik taksit sabit kalırken, kirayı ilerleyen yıllarda artırmak da elinizde. Peki, evin değerini artıran unsurlar neler:
- Doğalgaz yoksa doğalgaz bağlatabilirsiniz,
- Pencereye ısı yalıtımı için PVC sistemi taktırabilirsiniz.
- Giriş kattaysa bahçe kapısına ve pencereye güvenlik için demir parmaklık uygulayabilirsiniz.
- Evin iç dekorasyonunu, boyasını elden geçirebilirsiniz.
- Duşakabin yaptırabilir, mutfak dolaplarını yenileyebilirsiniz.
- Zemine, günümüzün modern parkelerini uygulayabilirsiniz.
- Su ve elektrik tesisatlarını değiştirebilir; diğer apartman sakinleriyle anlaşıp ortak uydu sistemine
geçebilirsiniz.
- Çelik kapı taktırıp, iç kapıları yenileyebilirsiniz.
- Evin ferah görünmesi için dekorda ufak çaplı oynamalar yapabilirsiniz.
Bu ve bunlar gibi, toplam maliyeti 10-15 bin YTL'yi geçmeyen bazı rötuşlarla 50-60 bin YTL'ye aldığınız evin değerini 70-80 bin YTL'ye, alacağınız kirayı da 400-450 YTL'den 600-700 YTL'ye çıkarabilirsiniz. Ücretliler "Masraf önemli değil, başımı sokacağımız bir evimiz olsun yeter" mantığıyla daha yüksek fiyatlı evler yerine ucuz ev arayışına giriyor. Emlakçılar da "Bugün alınıp yarın taşınılacak temiz daireye 100 bin YTL vermek yerine, 70-75 bin YTL'lik masraflı daireyi tercih edenler çıkıyor" dediler.
NEYE DİKKAT ETMELİ
Yatırım önerisi olarak, belirli bir bölgeden ev almayı düşünmeden önce, bir takım kriterlere de bakılması gerekiyor. Bu kriterler şöyle sıralanıyor:
- Mevcut ve yeni açılacak ulaşıma bağlantılarına yakınlığı
- Açılmış veya açılacak büyük alışveriş merkezi projelerine yakınlık
- Tarihi değeri olan, ancak bugüne kadar korunması ve restorasyonu gerçekleştirilmemiş merkezi semtlerde bulunma (Tarlabaşı, Balat, Tophane, Çukurcuma, Kurtuluş gibi semtler; Cihangir'in, İstiklal Caddesi'nin ve Teşvikiye'nin devamı, hatta rakibi olmaya aday gösterilebilir.)
Hürriyet