Perakende

Ucuza patates yemek hayal oluyor! Patates fiyatları yüzde 342 zamlandı! İşte 11 Mayıs 2022 fiyat listesi

Ucuza patates yemek hayal oluyor. Artan girdi maliyetleri, akaryakıt fiyatlarının her geçen gün artması sebze meyve fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Peki güncel patates fiyatları ne kadar? İşte 11 Mayıs 2022 fiyat listesi...TÜİK’in marketlerinde bile bir yıllık artış oranı yüzde 342

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son bir senede gıda ürünleri içinde en çok patatesin fiyatı arttı. TÜİK’in marketlerinde bile bir yıllık artış oranı yüzde 342.1 olarak açıkladı.

Tohum Sanayicileri Birliği Başkan Yardımcısı Ökkeş Yıldırım, patates fiyatlarını değerlendirdi. Yıldırım, "Geçmiş fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında ciddi bir makas farkı var. Bundan sonra üretimde özellikle yeni çıkacak patateslerde tüketicimiz ucuza patates yiyemeyecek" dedi.

Radyo Sputnik’te Meliha Okur’la Anlat Bana programında, patates fiyatındaki artışı değerlendiren Tohum Sanayicileri Birliği Başkan Yardımcısı Ökkeş Yıldırım çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldırım,  patates fiyatlarındaki yükselişin nedenlerini açıkladı. 

Üreticilerin pandemi sebebiyle hazır gıda tüketimin azalması ve fast food restoranlarının kapalı olması nedeniyle üretimi azalttığını kaydeden Yıldırım, "Geçmiş fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında ciddi bir makas farkı var" dedi. Peki patates fiyatları neden artıyor? Halde patates fiyatları ne kadar? İşte 11 Mayıs 2022 İstanbul Hali, Antalya Hali patates fiyat listesi...
 

‘GELDİĞİMİZ NOKTADA ÜRETİCİLERİMİZ BU GİRDİ MALİYETLERİ İLE BOĞUŞUYOR’

Girdi maliyetlerindeki artışa yönelikte açıklamalar yapan Yıldırım, "Bitkisel üretimi içerisinde dekar başına en yüksek maliyeti olan ürün patates. Girdi maliyeti en yüksek beş kalem ise sırasıyla yüzde 400’le gübre, yüzde 300’le motorin, yüzde 200’le ilaç, yüzde 150-200’le elektrik, yüzde 50-100 ile tohum. Burada en masumu tohum. Tohumun sebebi de şu; biz kitle olarak üreticiden besleniyoruz. Kendi marjlarımızı düşürerek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Böyle bir verinin içerisinde 2020 yılına baktığımızda patates 2020 yılın mayıs ayında 3.5 TL’ydı. Yıl boyu ortalamasına baktığımızda ise 2 TL’ydi. Geldiğimiz noktada üreticilerimiz bu girdi maliyetleri ile boğuşuyor" ifadelerini kullandı.

‘TÜKETİCİMİZ UCUZA PATATES YİYEMEYECEK’

Üreticinin iki yıldır zarara uğradığını aktaran Yıldırım, "Patateste yeni ürünümüzün Çukurova’da çıkması gerekiyordu. İlk bölgemiz Çukurova ikinci ise Ödemiş. Bu sene soğuk iklimden dolayı gerçekleşen don sebebiyle ürünler zarar gördü. Buradaki derin kayıplar sonrası talebin artmasıyla da rakamlar arttı. Bundan sonra üretimde özellikle yeni çıkacak patateslerde tüketicimiz ucuza patates yiyemeyecek" diye konuştu.

MISIR ÜRETİMİ PATATESİ GEÇTİ

Yıldırım konuşmasının devamında, "Patates 6 ayda tarladan depoya, 6 ayda da depodan sofraya geliyor. Patates üretimimiz yıllar bazında baktığımız zaman 4.5 ila 5.2 milyon ton arasında. Soğanda da 2.3 milyon ton civarında üretim yapıyoruz. Patates bitkisel üretim içerisinde, hububat, arpa, şeker pancarı ve mısırdan sonra beşinci sırada. Dördüncü sıradaydı ancak mısır üretimi patatesi geçti. Soğan da altıncı sırada. Dünya üretiminde ise 17. sıradayız" değerlendirmesinde bulundu. Peki güncel patates fiyatları ne kadar? İşte Antalya Hali, İstanbul Hali 11 Mayıs 2022 fiyat listesi...

ANTALYA HALİ 11 MAYIS 2022 PATATES FİYAT LİSTESİ

İSTANBUL HALİ 11 MAYIS 2022 PATATES FİYAT LİSTESİ

Editörün Notu: Bu haber 11 Mayıs 2022 tarihinde saat  11:55'te yazıldı. An itibariyle dolar kuru 15 lira 37 kuruş, euro 16 lira 39 kuruş, altının gramı ise 934 lira 70 kuruş değerindedir.  

Migros'tan beyaz ete büyük indirim! Beypiliç, Şenpiliç, Banvit fiyatları dip yaptı! İşte 11 Mayıs 2022 fiyat listesi

A101 ayçiçek yağı ve zeytinyağı fiyatlarını düşürdü! Ayçiçek yağı 14,90 liraya indi! İşte 11 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Yuki Nitro Jet Skı fiyatı ne kadar? İşte 11 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Migros'ta kırmızı et şarküteri indirimde son gün! Salam, sucuk, pastırma... İşte 11 Mayıs 2022 fiyat listesi