Ekonomi

UEA Başkanı Birol'dan enerji kriziyle ilgili flaş açıklama!

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, 2023 enerji krizinin daha da zor olabileceği konusunda uyardı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın "AB 2023'te Doğal Gaz Kısıtını Nasıl Önleyebilir" başlıklı raporu, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve UEA Başkanı Fatih Birol'un Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında açıklandı.

Fatih Birol, Avrupa'nın gelecek yıl daha sert bir kışa hazırlanması gerektiğini söyledi.

Birol, Rusya'nın doğalgaz arzının muhtemelen gelecek yıl tükeneceğini ve LNG stoklarının tüm zamanların en düşük seviyesinde olacağını söyledi. İşte diğer ayrıntılar...

Avrupa'nın bu kışı sorunsuz geçirebileceğini söyleyen Birol, "2023 bu yıldan daha zor bir yıl olabilir" dedi. Bunun üç nedeni olduğunu anlatan Birol, bu nedenleri şöyle açıkladı:

"Rusya'nın Avrupa'ya gaz iheracatı 2021'de 140 milyar metreküptü, bu yıl 60 milyar metreküpe düştü. Gelecek yıl bu rakamın sıfıra inme ihtimali bu üç sebebin ilki. İkinci sebep ise gelecek yılın LNG piyasaları açısından da zorlu geçebilecek olması. Çünkü şu anda devreye giren yeni LNG kapasitesi 20 milyar metreküp ve bu rekor seviyede düşük bir miktar. Daha önce bu kadar düşük bir kapasite artışı görmedik. Çin, dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olarak küresel LNG kapasitesinin büyük bir kısmını kullanabilir. Üçüncü sebep ise bu yıl şu anda kadarki ılıman hava koşullarının gelecek yıl aynı şekilde devam edeceğinin bir garantisi olmaması."

Birol, Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığı azaltmak için attığı adımların meyvelerini verdiğini işaaret ederek, "Eğer bu ilerleme olmasaydı, potansiyel gaz kısıtı 60 milyar metreküpü bulabilirdi." şeklinde konuştu.

Avrupa'nın 2023 için tahmin edilen potansiyel 30 milyar metreküp gaz açığını kapatmak için enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kapasitesinin hızlandırılması, binaların ısıtılmasında sistemlerin iyileştirilmesine ilişkin önlemlerin 100 milyar euroya mal olacağını aktaran Birol, "Fakat bu miktar doğal gaz faturalarında sağlanacak tasarrufla iki yıl içinde kendini geri ödeyebilir." analizinde bulundu.

Von der Leyen ise Rus gazını sene sonuna kadar üçte iki oranında azaltma planıyla Rusya'nın enerji şantajına karşı koymayı başardığının altını çizerek "Bunun sonucunda bu kış güvendeyiz" dedi. Von der Leyen, tedarikçileri çeşitlendirme, gaz talebini yüzde 15 indirme ve enerji altyapısını güçlendirme başta olmak üzere enerji arz güvenliği için son 10 ayda enerji alanında 10 önemli adım attıklarını işaret etti.

Twitter'dan flaş hamle! Ücretli mavi tik özelliği yeniden başladı!
Para borsaya akıyor, yatırımcılar bunları tercih ediyor!
Emekli bayram ikramiyelerine zam heyecanı! 2023'te verilecek zamlı ikramiye miktarı belli oldu mu?