Kent Haberleri

Ufuk Sesli: Bayındır'ı yaşanılır hale getireceğiz!

AK Parti’den CHP’ye geçen İzmir’in Bayındır ilçesinde yapılanları ve yapılacakları yerinde dinledik. Bayındır’ın Dr. Belediye Başkanı Ufuk Sesli, “Resmen enkaz devraldık. Kısa sürede toparlayıp Bayındır’ı yaşanılır bir ilçe haline getirmek için kolları sı


AK Parti’den CHP’ye geçen İzmir’in Bayındır ilçesinde yapılanları ve yapılacakları yerinde dinledik. Bayındır’ın Dr. Belediye Başkanı Ufuk Sesli, “Resmen enkaz devraldık. Kısa sürede toparlayıp Bayındır’ı yaşanılır bir ilçe haline getirmek için kolları sıvadık. Yapacağımız çok iş var” dedi


Bayındır'ın CHP'li Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli'yi makamında ziyaret ettik. Hekimlikten siyasete atılan Sesli, başkan olmasında Sivil Toplum Kuruluşları'nın talepleri, bölge araştırmalarının lehine çıkması ve kamuoyundaki söylemlerin etkili olduğunu söyledi. 17 milyon lira borçlu bir belediye devraldıklarını belirten Sesli, gelir gelmez memurların sarkan maaşlarını ödediklerini ifade etti. Bayındır'ın bir çiçek cenneti olduğunu vurgulayan Başkan, “Her ilde, her evde Bayındır çiçeği” sloganıyla hareket edeceklerini söyledi. Bayındır'da İl Özel İdare mallarının büyük kısmını aldıklarına değinen Dr. Sesli, bu konudaki mücadelelerini anlattı.


Öncelikle adaylık sürecinizi anlatır mısınız?


Ben, 1988'den beri buradayım. Aile hekimliğinden siyasete geçtim. Bayındır halkı gece gündüz bana nasıl ulaşacaklarını iyi bilirler. Bana güvenleri tamdır. Ters zamanlarda bile benim yanlarında olacağımı, bana bir şey danıştıkları zaman sonuca gideceğimi iyi bilirlerdi. Hekim olmamızdan dolayı birçok insanımızın sırları bende birikmiştir. Ben mesleğimi seviyordum. Aralık ayında müracaat döneminde ismim çıkmaya başlamıştı. Sivil Toplum Kuruluşları'nın ziyaretleri, kamuoyundaki söylemler, bölge istatistikleri, vekil telefonları derken aday olmaya karar verdim. Ailem de bu süreçte arkamda oldu. Ortam yoklamaları yaptık ve destek gördük.


“Aday olmam kaderdi”


Toplam 4 adaydık. Daha sonra Sayın Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ve ben olmak üzere iki aday kaldık. Sayın Totuk'un köy çalışmalarına destek vermeye çalıştık, ortam çalışmalarında yanında olmaya başladık. Ancak talihsiz bir kaza sonucu Sayın Totuk'un dizi döndü ve çalışamayacağını söyledi. Benim lehime çekileceğini açıkladı. İzmir'deki büyüklerimiz beni aradı ve adaylarının ben olacağını, hazırlıklı olmam gerektiğini söylediler. Böylece süreç başladı. Buna biraz da kader diyebiliriz.


Seçimden sonra nasıl bir belediye devraldınız?


Bayındır, İzmir'in tek AKP'li belediyesiydi. Bayındır'ı AKP'nin ve hükümetin elinden aldık. Seçimler öncesi ve sonrası her türlü devlet imkanı burada kullanıldı. İktidarda AKP varken ve Bayındır'da AKP belediyesi mevcutken çok daha fazla gelişmesi ve hizmet gelmesi beklenirdi. Ancak 2009'da sıfır borçla alınan bir belediyenin 17 milyon lira borçla devredildiğini söyleyebilirim. Bayındır'da yatırım olarak bir şey yapılmamış. Restorasyona giren binaların %80'i Valilik ve Özel İdare tarafından karşılandı. % 20'si ise bize bırakıldı. İstihdam sağlanacak hiçbir yer yapılmadı. 17 milyon lira borcun nereye yapıldığı belli değil. Kapsamlı bir doküman yok. Memurların 300 bin lira civarında alacakları var. Memurlar, maaşlarının %60'ını almışlar. Memurların maaşından kesinti yapılamaz. Temizlik şirketine geçen yıl dokuzuncu aydan beri ödeme yapılmamış. Vergi dairesine 3 milyon lira borç var. Ayrıca diğer borçlar var. Ben, 30 Mart'ta gelir gelmez, 15 Nisan'da personelin maaşını nasıl ödeyebilirim diye düşünmeye başladım. Kasayı kontrol ettim ve dökümleri istedim. 17 milyon borç olduğunu gördüm ve maaşları ödeyebilir miyiz diye sordum. ‘Öderiz başkanım’ dediler ve bana ‘ne kadarını ödeyelim’ diye sordular. Çok şaşırdım. Çünkü daha önceki dönemde böyle alışılmış. Biz, maaşların tamamını ödedik. 2 gün sonra bazı memurlar gelip bize fazla para yattı, nedenini öğrenebilir miyiz diye sordular. Düşünün, çocuklar maaşlarını bilmiyorlardı. Gelip teşekkür ettiler. Bu bizim için birinci aşamaydı. İkinci aşama ise festivaldi. Festivali nasıl yapalım diye düşünürken, festivalin 80 bin liraya başka şirkete verildiğini öğrendik. Daha önceki başkanın tek imzasıyla ve belediye meclisinin haberi olmadan bu karar alınmış. Bayındır, derebeylik usulü idare edilmiş. Daha sonra bu imzanın yasal olmadığını öğrenince, festivali düzenleyecek olan şirkete bunun hukuki olmadığını anlattık. Olay biraz büyüdü, Ankara'dan bazı vekiller beni aradı. Onlara da durumu anlattım. Bana hak verdiler. 2 buçuk haftada daha önceki festivallerden çok daha kaliteli bir festival hazırladık. Önceden adı Çiçek Festivali olmasına rağmen katılan çiçekçi sayısı azdı. Bu sayıyı arttırdık ve yaklaşık 300 çiçekçi katıldı. Bütün masrafları çıktığımızda 80 bin lira kar yaptığımızı gördük. Festivali biz düzenlemesek, nasıl bir rant yaratılacağını düşünün.


Bayındır’ın genel olarak sorunları nelerdir?


Bayındır'da işsizlik sebebiyle göç etmiş ve 49 binden, 41 bine düşmüş bir nüfus ile karşılaştık. Eğer nüfusumuz 49 bin olsaydı ve nüfusumu bin daha arttırabilseydim, 50 bin nüfus ile benim devletten alacağım destek çok daha fazla olacaktı. Böylece yapacağım yatırımlar ve hizmetler artacaktı. Ben, şu an göç edenlerin ikametlerini buraya aldırmak için uğraşıyorum. Göç eden kişilerin evleri hala burada ancak ikametlerini İzmir'e aldırmışlar. İşte ben tekrar buraya aldırmaları için uğraşıyorum. Şu anda Büyükşehir'in desteğiyle bazı istihdam alanları açmaya çalışıyoruz. Ben, belediye olarak bazı işletmeler kurmaya çalışıyorum. Ancak bu şekilde istihdamımız artabilir. Daha yolun başındayız. Önümüzdeki günlerde çok daha iyi yerlere geleceğiz. Yeni yasa ile Bayındır sınırı çok büyüdü. Yaklaşık 100 kilometrelik bir alanımız var. Benim en uzak köyüm 45 kilometre uzaklıkta, Turgutlu sınırında bir köy. Hizmet vermem gereken alan büyüdü ancak personelim aynı kaldı. Yılbaşına kadar bu personelle, bu hizmeti götürmeye çalışacağım. Köy ziyaretleri yapıyoruz. Köylerimizdeki eksiklikleri öğreniyoruz, gidermeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar Büyükşehir Belediyesi üretim yolları dediğimiz büyük ara yolları yaptı. Bu yollar ile köyler birbirine bağlanıyor ve çiftçilerimiz için büyük kolaylık oluyor. Ayrıca bölgemiz bir süt üretim merkezi olduğu için, sütçülerde bu yollardan yararlanıyor. Yollardan artık toz kalkmıyor ve meyve, sebzelerin kalitesi bozulmuyor. Yaklaşık bir 100 km daha yola ihtiyacımız var. Parklar, bahçeler ve temizlik işleri ise belediyenin asıl görevleridir. Bunları zaten aksatmadan yapıyoruz. Belediyenin en önemli görevi istihdam sağlayacak alanlar yaratmasıdır. Daha yaşanılır, daha ferah ve daha güzel bir Bayındır için çabalıyoruz.


Her evde Bayındır çiçeği


Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir? Bayındır ne ile gelişecek?


Bayındır öncelikle bir çiçek cenneti. Yaklaşık 17 yıldır yaptığımız bir çiçek festivalimiz var. Bu festivali ilçemize kazandıran belediye başkanını minnetle anıyoruz. Bu festivalin daha fazla büyütülmesi ve tüm Türkiye'ye yayılması için uğraşıyoruz. Benim bir sloganım vardır, “Türkiye'nin her ilinde, her evinde Bayındır çiçeği” Büyükşehir'in üretim karşılığı yaptığı alım sözleşmeleri var. Onlar sayesinde üreticilerimiz çok rahat üretim yapabiliyorlar. Bizde diğer belediyelerle irtibata geçerek çiçeğimizin diğer ilçelerde pazarlanmasını sağlıyoruz. Her yerin çiçeğe ihtiyacı vardır. Küçücük Hollanda ve İsrail dünya çiçekçiliğine hakim. Çünkü reklamı ve pazarlamayı düzgün yapıyorlar. Çiçekçilerimiz üretim yapıp, pazar bulabildikleri zaman buradan göç etmeyecekler. Ayrıca buradaki bazı arazilerin imara açılması için gayret gösteriyoruz. Çünkü binalarımız yetersiz ve Bayındır sıkışmış durumda. Yerleşimi arttırdığımız zaman nüfusumuz da artacaktır. Bayındır'da şu an yaklaşık 500 memurumuz var. Bunların sadece 140 tanesi Bayındır'da oturuyor. Geri kalanları Torbalı'da, Ödemiş'te, İzmir'de ikamet ediyor. Her sabah geliyorlar, her akşam dönüyorlar. Bu durum onlar için zor, Bayındır için ise büyük kayıp. Bunların yanında eski postane binamızı Şubat ayından sonra belediye binası yapmak istiyoruz. Benim belediye olarak birimlerim çok dağınık. Ekiplerimi bir araya toparlamak istiyorum. Memurumun sabah birbirine selam verebilmesini istiyorum. Otogarın yeri değişecek ve modern bir otogar yapılacak. Adliyenin yanına altında otoparkı olan bir iş merkezi kurmayı planlıyoruz. Bunların yanında 3 tane beldemiz var. Zeytinova, Çırpı ve Canlı. Çırpı Pazarı’nın modern bir pazar olması için gayret gösteriyoruz. Diğer beldelerimizin arayollarının düzenlenmesi, ışıklandırılması, park ve bahçe düzenlemelerinin yapılması için çaba harcıyoruz.


“Arıkbaşı'nda ağaçlar kesilemez”


Arıkbaşı'nda ise Karayolları ile ilgili bir sıkıntımız var. Orada bir kavşak yapılmak isteniyor ve kavşak yapılması için asırlık çınarlar kesilecek. Ağaçların kesilmemesi için bir mücadelemiz var. Burayı planlayan kişiler belki de bölgeye gelmeden, kağıt üzerinde plan yaptıkları için bunu göz ardı etmişler. Onları buraya getirip durumu anlatmak istiyoruz. Projede kavşak biraz küçültülüp, geriye alındığı zaman ağaçlar kurtulacak. Şu an bu konuda umudumuz var. Ağaçların kesilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda bir imza kampanyası da var.


“Halkı arkamıza aldık”


Bunun yanında Bayındır'da Ilıca'da termal ve sağlık turizminin yapıldığı bir alan var. Bayındır'a 7 km uzaklıkta bir yer. Orada köye ait bazı alanlar vardı. Özel İdare’nin kapatılmasından sonra mal paylaşımı sırasında diyanete verilmişti. Mücadele ettik ve buraları geri kazandık.


Bunu nasıl başardınız?


Halkı arkamıza aldık ve hakkımızı aradık. O bölge, köylünün imecesi sayesinde yapılmış bir yerdi. Köylü bu şekilde bir haberi duyduğu an galeyana geldi. Ben, her gelen misafirimi oraya çekmeye çalışıyorum. Burasını sağlık ve termal turizm bölgesi olduğunu ve Diyanet'e verilemeyeceğini Sayın Vali'ye anlattım. Bazıları olayları karıştırmış. Sayın Vali'nin de haklı olarak her yeri bilmesi imkansız. Ertesi gün fotoğrafları gönderdim ve Vali ‘konuyu komisyona geri yolluyorum’ dedi. Komisyonda lehimize karar çıktı. Bunun yanında yaklaşık 8 tane araç aldım. 30 bin metrekarenin üzerindeki arsaların tapularını aldım. Kısacası benim burada almam gereken Özel İdare mallarından çok küçük miktar hariç tamamını aldım diyebilirim.


“T.C ibaresini geri taktım”


Aziz Başkan seçim sürecinde bizimle birlikte burada sandık bekledi. Sonuçta Bayındır çok kritik bir bölgeydi. Gece 04.00'te kendisine biraz istirahat edebileceğini söyledim. Kendisi bana, ‘Sandık burada, nereye gidiyorsun’ dedi. Ayrıca gelir gelmez Bayındır Belediyesi'nde olmayan T.C ibaresini geri taktım ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden teşekkür aldım.


Kültürel Kentler Birliği'ne üyeyiz. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili toplantılar yapacağız. Bayındır, Osmanlı İmparatorluğu'nda gelen bir yerleşim yeri. Tarihi ve kültürel mirasımız zengin. Köylerde korunması gereken yerler var. Buraların onarılıp, daha fazla turistin Bayındır'a gelmesini sağlamamız gerekiyor. Bölgemizin turlara bildirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Yamaç paraşütüyle ilgili hazırlıklarımız var. Çünkü bölgenin rüzgarı yamaç paraşütüne uygun ve bu konuda talepler var. Arazi yürüyüşü için yollar yapılıyor. Bayındır'ın turistik bölge kapsamına alınması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kısacası Bayındır'ı tanıtmak için, kapalı kalmış bir Bayındır ilçesini açığa çıkartıp, aranan, kalınan ve gezilen bir ilçe yapmak için mücadele edeceğiz. Ilıca'da hafta sonları 100–150 araba birikir. Yukarıda ise balık lokantalarımız vardır. Bazen yer bulunmuyor. Çok serin bir bölgedir. Bayındır'da ceviz, incir, üzüm, kestane, kiraz yetişir. Sonuç olarak doğal güzelliklerimiz çok fazla ancak bunların açığa çıkartılması gerekiyor. Bu güzellikler yeterince tanıtılmamış. Bayındır'a gelenler memnun edilmeli ve tekrar gelmek istemeliler.


5 yıl sonunda nasıl bir Bayındır hayal ediyorsunuz?


Ben öncelikle göreve geldiğimde CHP rozetini çıkarttım. Çünkü ben herkesin başkanıyım. Hizmet herkese verilmelidir. Tekrar aday olacağım diye düşünerek çalışmıyorum. Yaşanılır, modern, yeni istihdam alanları yaratılmış, binaları daha güzel, potansiyeli açığa çıkartılmış bir Bayındır için çalışacağım. Kalıcı bir belediye binamız olmalı. Ayrıca spor merkezlerinin, havuzları içerisinde olduğu bir rekreasyon alanı yaratmak istiyorum. Şu an köylerimizde atıl olarak bulunan spor salonlarını onarıyoruz, parkelerini yeniliyoruz. Gençlerin kış döneminde de spor yapabilecekleri alanlar oluşturacağız. Sağlık ve termal turizmine önem vereceğiz. Bayındır'da yapılacak çok iş var.



Yenigün