08 / 11 / 2024

Uğur Dumankaya: Devlet sektörü desteklemeli

Uğur Dumankaya: Devlet sektörü desteklemeli

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, yaptığı açıklamada ülke ekonomisinin lokomotifi olan konut sektörünü devletin desteklemesini istedi




İnşaat sektöründeki sıkıntıların giderilmesiyle sektörün ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını söyleyen Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, bir açıklama yaparak ülke ekonomisinde lokomotif rolü olan bir sektöre devletten daha fazla destek yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Desteğin acilen yapılması gerektiğin vurgulayan Dumankaya, "Ülke ekonomisine katkısı bu oranda yüksek olan sektörümüz üzülerek belirtmeliyiz ki yeterli teşvik ve desteği devlet tarafından görememekte. Sektörün gelişimi için devlet tarafından acilen çözüm getirilmesi gereken konular var. KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları ve arsa üretimi bunlardan sadece bir kaçı. Bu konuların çözülmesiyle birlikte inşaat sektörünün gelişimi hız kazanacak, dolayısıyla da ülke ekonomimizin büyümesine de önemli katkılarının devamının gelecektir" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 10.3 büyümesinde inşaat sektörünün yüzde 21.9´la en fazla büyüyen sektör olmasını değerlendiren Dumankaya gelişmeyi `sevindirici olarak´ nitelendirdi.
Türkiye ekonomisinin küresel ekonomik kriz sonrasında beklentilerin ötesinde büyümesinde inşaatın lokomotif sektör olmasına değinen Dumankaya, "2009´da genel itibariyle daralmanın hâkim olduğu sektör, yılın son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girmişti. 2010 yılının ilk 6 ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, 2009´un ilk 6 ayında kullanılan mortgage kredileri 906 milyon TL seviyelerindeyken bu yılın ilk 6 ayında bu rakam büyük bir ilerleme kaydetmiş ve 6 milyar 700 milyon TL seviyelerine kadar ulaşmıştı. 2009 sonlarında ekonomide oluşmaya başlayan büyüme ortamı ve finans sektörünün elindeki likiditeyi konuttan yana kullanma eğilimi, konut kredilerinde daha önce görülmemiş cazip faiz oranlarını beraberinde getirdi" diye konuştu.
Mevcut konut faizlerin gerilediğine değinen Dumankaya, "Sektörün altın çağını yaşadığı 2005 yılındaki yüzde 1´in çok altına inerek yüzde 0.82 seviyelerine kadar dip yaptı. Hem faiz oranlarının cazip olması hem de piyasada yeterli miktarda nitelikli konut arzının olmasıyla birlikte bu durum, 2009´da durgun seyreden konut sektöründeki alımları tekrardan canlandırdı" dedi.


Geri Dön