Genel

Uğur Dumankaya: Enflasyonun düşme trendine girmesi için 62. Hükümet'in politikaları önemli!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, aylık ortalama beklentinin eksi yönde olmasına rağmen, enflasyonun artarak son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eksi yöndeki beklentinin aksine Ağustos ayında yüzde 0,09; Üretici Fiyat Endeksi de yüzde 0,42 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatları yüzde 9,54, üretici fiyatları yüzde 9,88 oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, aylık ortalama beklentinin eksi yönde olmasına rağmen, enflasyonun artarak son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti. Gergin siyasi atmosferin dağılmasının ardından enflasyonun tekrardan ülkenin ana gündem maddesi olduğunu belirten Dumankaya sözlerine şu şekilde devam etti:


“Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eksi yöndeki beklentilerin aksine, Ağustos ayında yüzde 0,09’luk bir artış gösterdi. Mevsimsel etkilerle birlikte gıda fiyatlarındaki ortalama yüzde 0,9’luk düşüş ve giyim-ayakkabıdaki yüzde 4,92’lik bir gerileme de özellikle dikkat çekiyor. Kur etkisi, gıda ve hizmet fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonu yukarı doğru çekiyor.”


“Uygulanabilir ve ulaşılabilir ekonomik hedefler için kararlılık ve devamlılık önemli”


Enflasyonun düşme trendine girebilmesi açısından 62. Hükümet’in ekonomi politikalarının önemine dikkat çeken Uğur Dumankaya sözlerine şu şekilde devam etti: 


“Konjonktürel değişimlere bağlı kalmaksızın enflasyonun düşme trendini yakalaması için disiplinli ve devamlılığı olan bir ekonomik programın uygulanması oldukça önemli. Bu noktada, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da 62. Hükümet’in programını okuduğu açıklamalarında yer aldığı üzere, ekonomide uzun vadeli bakış açısıyla sorunlara çözüm üretilmeli ve Türkiye’nin büyüme potansiyelini artıracak bir çizgi izlenmeli. Yine programda yer aldığı üzere, ekonomide yapısal dönüşüm için yurtiçi tasarrufların artırılması; fiyat istikrarı, finansal yapı ve maliye politikasındaki kazanımların güçlendirilmesi gerekir. İmalat sanayinde de yerli girdi kullanımına dayalı bir yapıya geçilmesi son derece önemli. Yanı sıra, enflasyon hedeflemesi ve bu hedeflemeler doğrultusunda adımlar atılması, temel para politikası rejimi olarak devam etmeli.


Özellikle enflasyon ile mücadelede olmak üzere, 2023 hedeflerine ulaşma doğrultusunda mali disiplin ve istihdam esaslı yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusunda bir kararlılık ve devamlılık sağlanmalı. Çünkü uygulanabilir ve ulaşılabilir ekonomik hedefler için kararlılık ve devamlılık önemli”