26 / 12 / 2024

Uğur Dumankaya: İnşaat sektörü katlanarak büyür!

Uğur Dumankaya: İnşaat sektörü katlanarak büyür!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya inşaat sektörü ile ilgili açıklamalarda yaptı.500 milyar dolarlık bir hacme sahip inşaat sektörünün önümüzdeki 20 yıl katlanarak büyüme göstereceği öngörüsünde bulundu...



Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, 500 milyar dolarlık bir hacme sahip inşaat sektörünün önümüzdeki 20 yıl katlanarak büyüme göstereceği öngörüsünde bulundu. Dumankaya, 'Türkiye'nin geleceğinde hak ettiği noktaya gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz' dedi.



Bugüne kadar 20 bine yakın konutun inşasına imza atan Dumankaya İnşaat, kentte projelerine devam ediyor. Mütekabiliyet Yasası'nın ardından yabancı yatırımcıya konut satış oranını yüzde 3'ten yüzde 30'lara çıkaran Dumankaya İnşaat, Ortadoğu'da birçok ülkeye yatırım yapan ve proje değerleri 5 milyar doları bulan Arap Devi Al Mazaya Holding ile ortaklığa imza attı. İstanbul'da kentsel dönüşüm alanlarında projeleri bulunan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ile yeni yatırımları, kentsel dönüşümü ve sektörü konuştuk.


4 BİN 500 KONUTLUK HEDEF


50 yıllık bir deneyime sahip bir firma. Yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?


Dumankaya İnşaat olarak, 5 bin 500 konut yapıyoruz. 2014'de teslim edeceğimiz 3 bin 250 dairemiz var. 1.5 milyar TL'lik bir portföyümüz mevcut. Bu sene 580 milyon TL'lik ciro ve yüzde 30'luk büyüme hedefledik. Sancaktepe'de de bir projemiz var. 4 bin 500 konutluk bir projeler üzerinde çalışıyoruz.


FİKİRTEPE'DE BİZ DE VARIZ


Fikirtepe'de de Dumankaya'yı görüyoruz. Nasıl bir yatırım öngördünüz Fikirtepe'de?


Fikirtepe'de iki arsanın anlaşmasını yaptık. Üçüncüsü için çalışmalar sürüyor. İstanbul'da kentsel dönüşümün en yüksek derecede hayata geçtiği bir yer Fikirtepe. KDV'lerin yüzde 1 olması inşaat firmalarını Fikirtepe'ye itiyor. Biz de ilgileniyoruz bölge ile. Başka kentsel dönüşüm projeleriyle de ilgileniyoruz. Anadolu Yakası'nın en değerli yerinde. Başarıya ulaşır diye umuyoruz. Güzel iş yapacak firmalar var.


DEV ORTAKLIK


Arap devi Al Mazaya Holding ile ortaklığınızdan söz eder misiniz?


Türkiye'de rekabet yasasının çıkmasına istinaden yabancı yatırımcılar daha iyi bir seviyeye çıktı. Tüm satışlar içerisinde yabancıya satış yüzde 3'ler civarındaydı. Bu yıl yüzde 30 devam ediyor. Bu da gerçekten çok yüksek bir oran. Bunun büyük bir oranı Körfez ülkelerinden geliyor. Bunun olmasının sebeplerinden biri Türkiye'nin özellikle İstanbul'un yeni bir cazibe merkezi olması. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap pazarında yaptığı ciddi çalışmalar büyük etken.


Sektörün en büyük sıkıntısı nedir?


İnşaatın en büyük sıkıntısı haksız rekabet. İsteyen istediği sektörde yer alabiliyor. 20 bin konut yaptım. 20 konut yapanla aynı sınıfa tabi tutuluyor. İstediğini vaat edebiliyor, istediği gibi para toplayabiliyor. İşler sistematik şekilde ilerlemeli.


SEKTÖRDE BALON YOK


Sektörde balon var mı?


Bunu bir uzmanımız da açıkladı. Neden sektörde balon olmayacağını… Türkiye'de konutların yüzde 50'sinin yaşı 30'un üstünde. Türkiye'de gelişmekte olan ülkeden gelişmiş ülkeye makas kırıyor. İstanbul'un en değerli yerlerindeki konutlar eski. Hemen hemen herkesin aklında daha yeni daha akıllı daha iyi bir konuta geçme varken bence imkansız. Genç bir nüfus var. Bu hızla giderse daha 20 senesi daha var. Büyük bir küme var. Talep bu kümeye ulaşmakta biraz zorlanıyor sadece.


Satışlarınızın ne kadarı yabancıya?


Satışların yüzde 30'unu yabancıya yapıyoruz. Al Mazaya Holding gibi bir grupla stratejik ortaklığa girmemiz o bölgedeki satışlarımızı daha da artıracak. İstanbul'da artık Londra gibi bir yer olacak artık çok daha fazla yabancı ile birlikte yaşayacağız.


KOORDİNASYON ÖNEMLİ


Kentsel dönüşümde yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz?


Kentsel dönüşümde çok iyi niyetli çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili düzenlemeler ve kanunlarda çıkarıldı. Madem kentsel dönüşüm yapıyoruz. Keşke mahalle yapılırken doku birliği de oluşturulabilse… Bir koordinasyona ihtiyacımız var. Kent tekrardan dizayn ediliyor. Geri dönüşü yok. Bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.


Şu an gayrimenkul sektöründe satışlar ne durumda?


İç dinamikler sektörde satışları pek etkilemiyor diye düşünüyorum. Dünyadan da eğer olumsuz etkiler gelmezse konut satışlarında patlama yaşanır. Ülkenin kısa vadedeki istikrarsızlıkları uzun vadede cazibe merkezi olmasına etki etmiyor bence. Biz zaten kısa vadede bakmıyoruz.


Yeni Şafak 





Geri Dön