Sektörel

Uğur Dumankaya: Patron çocuğu önyargısını kırmak için çok çalıştım!

Bazı istisnalar olsa da hemen her baba sıfırdan kurduğu, bin bir güçlükle büyüttüğü şirketin başına yine aynı emekle yetiştirdiği oğlu veya kızının geçmesini hayal eder. Babadan oğula geçen meslekler geleneğine inşaat da ekleniyor. İnşaat alanlarını oyun

Üstelik onlar ilk nesle göre daha şanslı. Çünkü hem alaylı hem de mektepliler. Ama önyargıların aksine bulundukları konum kendilerine altın tabakta sunulmadı. Onlar önyargıları yıkmak için akranlarından çok daha fazla çalıştı.

Dumankaya’nın veliahtlarından Uğur Dumankaya, şirkette ikinci nesil olmanın ‘patron çocuğu’ önyargısına sebep olabildiğini, kendisinin bunu yıkmak ve başarısını ispat etmek için herkesten çok daha fazla çalıştığını söylüyor. Uğur Dumankaya, üçüncü nesille yola devam edebilmek için şimdiden hazırlık yapıyor

İbrahim ve Halit Dumankaya tarafından 1963 yılında kurulan Dumankaya iki nesli bir arada barındıran inşaat sektörünün önde gelen firmalarından biri. 90'lı yıllarda Uğur ve Ali Dumankaya'nın da şirkete dahil olmasıyla, yenilikçi, teknolojiye ayak uyduran, kurumsal yapısına kavuşmuş.

1994 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Uğur Dumankaya, İstanbul Üniversitesi'nde İşletme yüksek lisansı yapmış. Uğur Dumankaya'nın iş hayatı, yapı malzemeleri satan dükkânlarında başlamış. Tezgâhtarlıkla başladığı iş hayatına, çiftliklerinin bahçesinde yetişen domatesleri satıp, para kazanmakla devam etmiş. Üniversite zamanlarında sabah 6 buçukta uyanıp, gece 11 ’e kadar hem eğitimini hem iş hayatını sürdürdüğünü belirten Uğur Dumankaya, şirkette ikinci nesil olmanın hem avantajı hem de dezavantajı olduğunu söylüyor.

‘HER ZAMAN HER ALANDA BABAMI ÖRNEK ALDIM’
Şirkette işe başladığı dönemlerde ikinci nesil olmanın dezavantajlarını daha fazla yaşadığını kaydeden Uğur Dumankaya o dönemi şöyle anlatıyor: “Patron çocuğu önyargısı vardır. Gözünde dışarıdaki insanları büyütüyorsun. Başarını ispat etmen daha uzun süre alıyor.”

İş hayatında baba oğul olarak var olmanın avantajlarının da olduğunu dile getiren Dumankaya’nın rol modeli babası. Hayatın her alanında babasını örnek aldığını ifade eden Uğur Dumankaya’nın hedefi yola üçüncü nesillerle devam etmek. Bunun için çocuklarını yetiştirirken eğitime önem verdiklerini söylüyor. Oğluna her zaman tam yetki verdiğini, arada ufak tefek çatışmalar yaşadıklarını söyleyen Halit Dumankaya, “Biz işleri gençlere bıraktık ama eski kuşaklar tutucu olur.
Toplantılarda istedikleri şekilde konuşabilirler fakat toplantı bittiğinde baba oğul oluruz” diyor. Rize İkizdere doğumlu olan Halit Dumankaya, ilk defa yaptığı apartmanın adını Aydos koymuş. Kartal'da 6 kattan oluşan Aydos Apartmanı, Dumankaya'nın 30-35 dairelik projesiymiş.

13 bin 325 konuta imza atıyor
TESLİM EDİLEN PROJELER
■ Çamlıca Evleri
■ Kozyatağı Evleri.
■ Bostancı Konutları
■ Gümüş Vadi Villaları
■ Yenişehir Evleri
■ Dragos Drive
■ Çekmeköy Evleri
■ Kelebek Vadisi Evleri
■ Gizli Bahçe Konakları
■ Dragos Drive 34
■ Trend
■ Trend Ekstra
■ Konsept İstanbul
■ Dumankaya Vizyon
■ Dumankaya Minimal
■ Adres 1-2-3
■ Adres Botanik
■ Dumankaya Flex Ataşehir

DEVAM EDEN PROJELER
■ Dumankaya İkon
■ Dumankaya Dizayn
■ Dumankaya Modern
■ Adres Lobi
■ Dumankaya Cadde
■ Dumankaya Flex Kurtköy
■ Adres Panorama
■ Dumankaya Modern Vadi
■ Adres Su
■ Konsept Halkalı
■ Dumankaya Ritim İstanbul (Alt parsel)
■ Adres Natura
■ Adres Kampus Doğu
■ Adres Kampus Batı

'MALZEME BOŞALT ÇOCUKLARIMI GÖNDERDİM’
Çocuklarını malzeme boşaltmaya gönderdiğini söyleyen Halit Dumankaya, "Neden bu kadar katısın" sorusu "Yarın onlar idareci olacak. Şimdi bunu yaşarsa, yarın idare  ettiği kişilere nasıl davranacağını öğrenir" diye cevapladığını anlatıyor. 2 dönem milletvekilliği yapan Dumankaya "İşadamının milletvekilliği zordur. Milletvekilliğim döneminde yolsuzluğa parmak bastım. Devletten iş almadım" diyor.

Cuma Sabahı ailenin karar günüdür
Dumankaya Ailesi her cuma sabahı 08.30'da haftalık toplantısına başlıyor. Öğlene kadar süren toplantılarda, haftalık değerlendirmeler yapılıyor. En hayati kararlar o masada alınıyor. Buluşmalar hiçbir şartta ve koşulda iptal edilmiyor.

‘İkinci nesle çok iş düşüyor!’
Halit Dumankaya, ikinci nesle bayrağı taşımaları için çok iş düştüğünü söylüyor. Şirketin geçmişteki bilgi birikimini arkasına alıp, kendi vizyonunu şartlara uydurursa, büyümenin hızlı olacağını ifade eden Dumankaya, "Performans odaklı hale gelmeliyiz" diyor. Aile şirketi olmak Dumankaya'ya göre profesyonel olmamak anlamına gelmiyor. Aksine aileye güvenip yapılacak kritik bir hatanın 300-500 milyon zarara uğratabileceğini söylüyor.

‘Feminen bir firma olacağız’
İkinci kuşak ile yoluna devam eden Uğur Dumankaya'ya şirketlerini 10 yıl sonra nerede gördüğünü sorduk. "Dumankaya daha feminen bir firma olacak. Yeni bir Türkiye, yeni bir ekonomiyle karşı karşıyayız. Geçmişteki her şeyi unutmamız lazım. Halka açık bir firma olacağız. Müşteri odağından çıkmayan bir firma hayal ediyoruz. Sadece İstanbul'da değil, yurtdışında projeler geliştiren bir firma olacağız" diye konuştu.

‘GYO’ya dönüşmeyi düşünüyoruz’
Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketine dönüşme düşünceleri olduğunu, uygun konjonktürü beklediklerini söyledi. Dumankaya'nın son projesi Doğu ve Batı Kampus Tuzla Aydınlı'da Adres projelerinin devamı olarak hayata geçiyor. 278 konuttan oluşacak projede stüdyo ve 1 + 1 daireler bulunuyor. Fiyatlar ise 53 bin ile 130 bin TL arasında değişiyor.

Baba Dumankaya:
1943 Rize İkizdere doğumlu
1963’de Dumankaya İnşaat’ı kurdu
1992’de Anavatan Partisi’nden milletvekili seçildi

Oğul Dumankaya:
1970’te İstanbul’da doğdu
GYODER Yönetim Kurulu, İVİAD, AMPD ve Galatasaray Spor Kulübü üyesi
Evli ve 4 çocuk babası

Otomotiv’de tam gaz devam
Dumankaya, gayrimenkulün yanısıra otomotivde de faaliyet gösteriyor. Toyota’nın Pendik ve Gebze showroom’larına sahip olan Dumankaya, Hyundai’nin Maltepe, Tuzla ve Peugeuot’nun Tuzla bayiliklerini alarak büyümeyi hedefliyor.

Yelda Akgün/Habertürk