Genel

Uğur Dumankaya: Zemin kaymasını ispat edin, 1 milyon doları alın!

Uğur Dumankaya, Dünya Gökdelen Yarışması'nda ilk 10'a giren İstanbul'daki İkon projesine yönelik 'zemin kayıyor' iddiasını ortaya atanları ispata davet etti. Zemin kaymasını ispat edin, 1 milyon doları alın...

Uğur Dumankaya, Dünya Gökdelen Yarışması'nda ilk 10'a giren İstanbul'daki İkon projesine yönelik 'zemin kayıyor' iddiasını ortaya atanları ispata davet etti.


Toplam 300 milyon TL'lik yatırımla İstanbul Anadolu Yakası Göztepe'de hayata geçirilen Togo Mimarlık'ın tasarladığı 149 metre yüksekliğinde ikisi 42, biri 41 katlı birbirine bitişik üçüz kuleli Dumankaya İkon projesinde zemin kayması iddialarına, son noktayı Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya koydu. Dumankaya, "Zemini kayıyor diyenleri, ispata davet ediyorum. 'Kayma'yı belgeleyene hemen 1 milyon dolar vereceğim" dedi. 


İki yıldır süren kayma iddialarını önceleri gülerek karşıladıklarını, ancak giderek artan dedikodulann can sıktığını ve bir şehir efsanesi haline dönüştüğünü belirten Dumankaya, finansal ilişkileri olan bir bankanın bile kendilerinden zemin etüd raporu istediğini söyledi. Dumankaya, yurt dışı seyahatlerinde dahi söz konusu söylentilerle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. 


Milim bile oynamadı Dumankaya, söylentiler çıkınca ikinci defa İstanbul Teknik Üniversitesi'nden projede herhangi bir kayma olmadığını tespit ettirdiklerini ve rapor aldıklarını dile getirdi. Dumankaya, "Almanya'da rüzgar testinin bile yapıldığı projede 2 milim dahi kaymanın olmadığı söz konusu raporda yazıyor. Bu durumu İkon'dan mülk alanlarla paylaştık. Kendilerine brifingler verdik" diye konuştu. 


"Söylentilerin çıkmasında; emsal nedeniyle birbirine bağlı 3 bloktan ikisinin 42 katlı, diğerinin 41 katlı olması etkili olmuştur diye düşünüyorum" diyen Dumankaya, "Aslında blokları yaparken kat farkının 1 değil 3-5 kat olması gerektiğini anladık. Ayrıca bölgenin kentsel dönüşüm alanı olması, yakınından bir derenin geçmesi, mimarisi elips şeklindeki projenin psikolojik olarak uzaktan görüntü yanılgısına neden olması da diğer faktörler şeklinde sıralanabilir" dedi. 


Dumankaya İkon'un kayalık bir zemine oturtulduğunu, inşaatta istenen zemin emniyet gerilmesinin 2 olması gerekirken İkon projesinin alanının 12 olduğuna dikkat çeken Uğur Dumankaya şöyle konuştu: Zengin olmak isteyen gelsin "Yüksek binalar ve ikonik yapılar hakkında küresel bir veri sağlayıcısı olan Emporis'in her yıl düzenlediği dünyanın en iyi mimari projelerinin yarıştığı 'Gökdelen Ödülü' yarışmasında Dumankaya İkon projesi finale kalan ilk on proje arasında yer aldı. Projede şu anda 1700 kişi yaşıyor. Adının ceremesini mi çekiyoruz, bilemiyorum ama İstanbul'a özel bir proje hediye ettiğimize inanıyorum." Dumankaya İkon'un böyle yakışıksız iddiaları hak etmediğini belirten Uğur Dumankaya, "Zengin olmak isteyen bir kişi varsa gelsin, projenin kaydığını ispatlasın, ben ona arımda 1 milyon dolar vereceğim. Ancak İkon, proje olarak kendini rahat savunacaktır" dedi. 


Anadolu projeleri için fikir jimnastiği 


BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın ev sahipliğinde Samsun'da gerçekleştirilen GYODER toplantılarında sorularımızı cevaplayan Uğur Dumankaya, başta Samsun olmak üzere bölgedeki potansiyelin yüksek olduğunu söyledi. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman llıcak'ın Samsun'a yönelik 'petro kimya adası' projesinin henüz yeni bir fikir olmasına karşılık ufuk açıcı olduğuna değinen Dumankaya, "Firma olarak önceliğimiz İstanbul. Ancak İstanbul dışı için de fikir jimnastiği yapıyoruz" dedi. 


Sedat Yılmaz/ Sözcü Gazetesi