Uğur İbrahim Altay: Kelebekler Vadisi projesi örnek proje olacak!
Kelebekler Vadisi Projesi Uğur İbrahim Attay, "Vizyon projelerimiz tamamlandığında Türkiye'de parmakla gösterileceğiz" diyor. Başkanlarla Söyleşiler'e konuk olan Altay, Selçuklu'nun bir cazibe merkezi haline gelmesi için yapılan çalışmaları anlattı.
Başkanlarla Söyleşiler'e konuk olan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu'nun bir cazibe merkezi haline gelmesi için yapılan çalışmaları anlattı. Selçuklu'nun nüfusu ve gelişime açık bir alan olması itibariyle diğer belediyelerden daha avantajlı bir konumda olduğunu söyleyen Uğur İbrahim Altay, bu avantajı iyi değerlendirdiklerini ve kısa bir süre içerisinde sonuçların görülebileceğini anlattı
Sayın Başkan. Selçuklu Belediyesi'ndeki ikinci başkanlık döneminiz.
Bize özede Selçuklu'yu anlatabilir misiniz?
2009-2014 aslında Selçuklu Belediyesi için çok başarılı bir dönem oldu.
Biraz da çata fazlaca yükseldi Yapılmayan birçok proje hayata geçti. Bazılarının başlangıcı yapıldı süreci devam ediyor. Biz dünü dünde bırakıp, yeni şeyler söylemenin çabası içerisindeyiz.
Sen bir senede başlamış olan projelerin tamamlanması için hazırlık yapıyoruz. Yeni şeylerin de projeleri üzerinde çalışıyoruz. Selçuklu gelişime açak bir ilçe, bu nedenle de kendimizi sürekli yenilememiz gerekiyor.
Konya'nın en büyük ilçesine hizmet etmek zor olsa gerek.
Nüfus ne kadar fazlaysa gücünüz de o kadar fazladır. Yeni arsaların oluşması, yeni iskan alanlarının oluşması yeni kaynakları da beraberinde getiriyor. Enerjimiz yüksek, genç bir nüfusumuz var. Ben açıkçası bu durumu bir avantaj olarak görüyorum.
Peki bu dönemde yaptığınız ve yapmayı planladığınız yatırımlardan bahsedelim biraz. Selçuklu sizden ne bekliyor?
Yatırımları aslında ikiye bölmek gerekiyor. Birincisi mahalledeki sorunların çözümüne ycnelik, diğeri de vizyon projeler. Mahallelerdeki sorunları tespit etmek çok da zer olmuyor. Bir aksayan varsa mutlaka bize ulaşıyor.
Cuma günleri mahalle ziyaretleri yapıyorum, mahalle muhtarla! ile sürekli iletişim halindeyiz. Teşkilatımızdan gelen talepler, mahallelinin doğrudan ilettiği talepler oluyor. Diğer taraftan şehrin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak yapılmış olan Otizm Merkezi, Kongre Merkezi, Kelebekle1 Vadisi gibi projeler var. Her mahallenin ihtiyacı birbirinden farklı. Yazır'dan gelen talepler yüzme havuzu, Kosova'dan geliyorsa yol kaldırım gibi talepler.
Masalla Bağları'ndaysanız mahalle konağı, Esenler-Akıncılar Mahallesi'nde kentsel dönüşüm talepleri var. Şimdiye kadar sorunlarımızı doğru tespit ettiğimizi düşünüyoruz Mahallelerimizi tanıyoruz. Halkla ilişkiler birimimiz mahalle ziyaretleri yapıyor. Eksik tespitleri bu şekilde yapılıyor.
Selçuklu'nun en sorunlu bölgesi Sekiz Mahalle olarak bilinin bölgeydi.
Buraya dcikundunuz ama tepkiler ve beklentiler sürüyor. Sekiz Mahalle'de ne düşünülüyor?
Bahsettiğiniz gibi Selçuklu'nun en sorunlu bölgesi bu alandı. Burada imar faaliyetleri daha önce başlamışü. Bölge, müteahhitlerin ilgisini çekti.
Burada yüzde 60'm üzerinde yapılaşma var. Sosyal alanlarda halen evler bulunuyor. Şefikcan kendi halinde bir caddeyken, parkları ve sosyal tesisleri ile daha iyi bir konuma geldi Bu bölge birkaç yıl içerisinde Konya'nın en gözde mahallelerinden biri olacak. Şu an oradaki en büyük serun okulun olmaması. Her ziyaretimizde bize bundan bahsediyorlar. Buradaki okul ihtiyacını gidermek için bir çözüm üretmek üzereyiz Mahallelere girmişken, yeni stadyumun da içinde bulunduğu Parsana Mahallesi'nin büyük bir bölümünde belediyecilik anlamında sorunlar var.
O bölge biraz geri planda mı kaldı?
Henüz orada yoğunluk oluşmadı.
Ciddi bir dengesizlik var yapılı alanlarla boş arsalar arasında. Mahallenin tamamı yapılaşmadan sosyal alanlar oluşturamazsınız. Biz kamunun parasını harcıyoruz, o nedenle de daha titiz davranmalıyız. Altyapıyla birlikte ilerlemek lazım. Belki bu süre zarfında bazı vatandaşlarımız hizmet alamadığını düşünüyor ama topyekun kalkınmak gerekiyor. Parsana belki de belediye olarak bizim en çok harcama yapağımız yer. Kelebekler Vadisi Parkı büyük bir değer oluşturdu. O bölgede arsalar 4-5 misli yükseldi Kimsenin gidip gelmediği Selahaddin Eyyubi'de yer olacak Bu, Konya'ya gelenlerin konaklamasını sağlayacak bahası misini??
Yurt dışı ziyaretlerimizde görmüştük. Kenya'ya yapılabilir mi diye üzerinde çalıştık Bu dünden bugüne olmuş bir şey değil 4 yıldır üzerinde çalışıyoruz. İnsanlar ne anlatıyorsunuz, ne olduğunu bir gerelim dedikleri zaman ben de Mayıs ayı içerisinde sonucu göreceksiniz diyorum. Çok üst bir hedef koymak istemiyerum. Zaman bunu gösterecek Ama projemiz gerçekten iddialı. Sadece Kenya için değil Türkiye için iddialı bir proje. Ne kadar başarılı olduğumuzu görebileceğiz inşallah. 2 milyon ziyaretçinin türbeye geldiği düşünüldüğünde, bu insanları bu parka çekersek büyük bir başarı elde etmiş olabiliriz.
Mayıs ayında hizmete açmayı planlıyorsunuz. Uç bir proje, insanlar bir taraftan somut bir şeyler göremehızlı bir yapılaşma oluştu. İnsanların neşesi yerine geldi. Parsana, bir miktar sorun yaş asa da stadyum buraya geldi. Önümüzdeki dönemlerde yüzme havuzu, veledromu, olimpiyat köyü ve Kelebekler Vadisi ile şehrin en güzel, aynı zamanda da en az yoğunluklu yerlerinden biri olacak Sırası gelmişken. Kelebekler Vadi si'ni de konuşalım Büyük bir proje olarak lanse edildi ama 'ölü bir yanlım' algısı da oluşmaya başladı.
Bu tepkileri ben de çok duyuyorum Sıradan bir parka, neden bu kadar abartıldı' deniliyor. Şunu iyi anlatamadık belki biz. Orada iki tane iş yaptık Birincisi Kelebekler Vadisi Parkı, diğeri de Aşkın Kanatlan Kelebek Uçuş Alanı. Park tamamlandı, dikilen ağaçların kendine gelmesi ve yapılan işlerin görülmesi için biraz zamana ihtiyaç var. Anlatamadığımız kısım ise Aşkın Kanatları. Konya'nın en simge binalarından birini yapıyoruz. Kelebek şeklinde olacak İçinde bir botanik park olacak Ziyaret ettiğinizde etrafınızda kelebeklerin uçuştuğunu göreceksiniz Doğayla ilgili bilgilerin alındığı bir küçük sinema ve toplana salonu olacak Büyük bir kempleks inşa ediyoruz, Türkiye'de bir ilk Konya'nın temel problemlerinden birisi, ziyaretçilerin Mevlana'yı ziyaret ettikten sonra şehri terk etmeleri Başka bir alan oluşturulamamış. Bunun için bu kadar çok önem veriyoruz. Biraz vatandaşımıza gösteremediğimiz için eleştiriler oluyor. Aşkın Kanatları ve Kelebekler Vadisi Mayıs ayı içerisinde açılacak Bina da Türkiye'nin dert bir yanından insanların özellikle burayı ziyaret etmek için geleceği bir diklerini belütirken diğer taraftan da kelebeklerin nereden geleceğini merak ediyor.
Malezya'dan getirmeyi planlıyoruz. Sonrasında üniversitelerle iş birliği ile burada da üretilmesi söz konusu olabilir. Ben burası açıldığı zaman beğenerek ve ilgi göstererek ziyaret edeceklerini zannediyorum. Mayıs'ta açüğımız zaman inşallah en azından 80 Bin'de Devı-i Alem Parkı'nın yıllık ziyaretçi sayısı kadar bir ziyaretçiyi buraya çekeriz düşüncesindeyim.
Selçukhı'daki önemli bir turizm üssü de Sille ve Sille Barajı. Konu turizm olunca buraya da değinmek gerekiyor. Ne yapıldı, ne yapılacak?
5 yıl önce Konya'ya gelen kaç kişi Sille'ye gidiyerdu, şimdi kaç kişi gidiyor? Sille, şehre gelen insanların daha çok vakit geçirmesini ve şehre para bırakmasını sağlıyor. Alternatif bir alan oluşturduk Sille'de. Camilerin restorasyonu, açılan kafeteryalar, derenin ıslahı ve kiliselerde yaptığımız düzenlemeler ile burayı da bir cazibe merkezi haline getirdik Sillelilerin bu değişim ve dönüşüme bakış açısı ne oldu?
Başta itirazlar vardı Değişim insanların istediği en sen şeydi'. İnsan kendi dünyasında kurduğu yaşamın dışına çıkmak istemez. Sille Konya için önemli bir potansiyel. Orada yaşayanlar aslında bu cazibeden faydalanıyorlar, Mutlaka bazı seruıılar da ortaya çıkıyor. Ama bu yaşanması gereken bir süreç. Sille'nin ilk butik oteli açıldı. Bunlar bölgeye hep değer katıyor.
Bazı sorunları da ataya çıkarıyor. Bir noktada dengeyi bulacak Yolu, suyu, kanalizasyonu olmayan yerler vardı Hepsi döşendi Düşünün sizin evinizin cephesini ve çatısını belediye ücretsiz yapıyor. Bundan daha güzel şey olabilir mi? Bir süre sonra halkımız da ticari aktiviteye dahil oldu. Tandır gevreği.
Sille çömleği gibi yöresel ürünler burada mahalleli tarafından satılıyor.
Şile'yi önemli kılan her ne kadar tarihiyse de barajı da önemli bir etken. Sillelüer "her sene bir ciğer yer' diyor bu baraj için. Buradaki çalışmalar ne aşamada?
Orası bir baraj gölü, dağlardan gelen alüvyonların oluşturduğu bir bataklık var dibinde. Biraz da kontrolsüz bir alandı Şimdi etrafı. tel çitlerle çevrildi. Orada motorlu ve motorsuz su sporlarının yapıldığı bir alan yapılıycr. Piknik alanları, izci kampı ile orası yaşayan bil' mekan haline gelecek.
Konya için su çok kıymetli Kenyalı suya hep hasret. 2.3 milyon metreküp suyun biriktiği bir alan var. Büyük fıskiyelerle suyun cümbüşe döndüğü bir alan olacak Artık insanlar şehir merkezinde mangal yakmayacak Sille'deki bu etkinlikler için 22 milyon TL para harcıyoruz. Bunlar birden söylenebiliyor da gerçekten bütçe gerektiren işler. İnşallah bu yıl değilse de gelecek yıl Sille Barajı'nın sen halini görmüş olacağız.
Marka projelerden bahsederken çek iddialı olduğunuz Otizm ve Do wn Seııdromlular Merkezi'mn aynntılannı da öğrenebilir miyiz?
İnşaat, yüzde 80 oranında tamamlandı. Bir vakıf kuralım istiyoruz İşin içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olsun Necmettin Erbakan Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Bölümü olsun istiyeruz, Hollanda'dan bir partnerimizi var. Burası da sadece Konya'ya değil, Türkiye'ye hitap edebilecek bir alan olacak 15 milyona yakın para harcıyoruz buraya İçinde yüzme havuzunun olduğu, çocukların atla rehabilitasyonunun sağlandığı, tarımla uğraşabilecekleri bir alanın olduğu, aile eğitimlerinin yapılabileceği bir kompleks. Rehabilitasyon merkezlerinin açığını kapatacağız. Çocuklar rehabilitasyon merkezlerine gidecek ama burada da rehabilitasyon eğitimi alacak Acil durumlarda çocuklarını emanet edebilecek yer bulamayan ailelerimiz var. Rehabilitasyona ihtiyaç duyan çocuğun annesinin ameliyat olması gerekiyor ama olamıyor, şehir dışına çıkması gerekiyor ama çıkamıyor. Bu tür durumlarda çocuğunu güvenli bir şekilde bırakabileceği bir alan oluşturuyoruz. Zor bir iş, zahmetli bir iş. Bugüne kadar belediyelerin çok içinde olmadığı bir iş. Bunu da başarıyla tamamlayacağımıza inanıyoruz.
Dua bekliyoruz.
Projemiz Mimarlar Odası tarafından yılın mimari projesi ödülünü aldı Her yaptığımız işte bir mimari kimlik oluşsun istiyoruz.
Sayın Başkan kongre merkezi ile ilgili de baa spekülasyonlar var. Neden yapımı gecikti?
İşlerimizi bir kanun ve nizam çerçevesinde yapmak zorundayız.
Selçuklu Belediyesi olarak kongre merkezini ihale ettik 44 milyon TL para ödedik. Kongre merkezinin temel atma törenine fırsat bulamadık Bir anda bina yükseldi, Açılışı yapalım inşallah dedik Proje değişikliği oklu.
Müteahhidimiz sıkınaya girdi Süreç biraz uzadı. Eski müteahhidi tasfiye ettik. Süreç yeniden başladı Belki 1 yıl kadar gecikti ama bittiği zaman Konya ne yaptığımızı görecek.
4 YIL SONRASI BAMBAŞKA OLACAK
4 yıl sonra nüfusumuz 680 bin kişiye çıkacak. 100 bin kişiyi daha şehrimizde ikamet etmiş olacak Yani vizyon projelerimiz var. Bunları şimdi açıklamak doğru değil Genel seçimden sonra anlatalım Bizden beklenti çok yüksek Öncelikle elimizdekileri bir tamamlayalım. Bakın konuşmadığımız birçok iş var, spor alanları, mahalleler arasındaki parklar, spor kulübü, SEDEP, değerler eğitimi projesi gibi Çok iş üretildi Büyük Selçuklu kitabını hiç konuşmadık En önemli kültür projesiydi. 16 ülkede çekimleri yapıkü. Yine birçok kültürel yayın hayata geçti Teniskart açılışa hazır hale geldi. Binlerce metrekare parke asfalt üretildi Selçuklu'da yaşam daha kaliteli hale geliyor, devamı gelecek.
TÜRKİYE'NİN CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ
Selçıftlu Belediyesi tarafından yapılan vizyon yatınmlaıla Selçırtlu'nun sadece Konya'da değil TUıtdye'de cazibe meıkezi olmayı hedeflediğini söyleyen Uğur ibrahim Aday, "Kelebekler Vadisi ve Aşkın Kanatlan Müzesi'nin açılması ile birlikte orada ne yaptığımız daha iyi anlaşılacak.
Sille ve Sille Barajı'nda yaptığımız çalışmalar da bu bölgeyi bir cazibe meıkezi haline getiıdi. Altık turist, Mevlana'yı ziyaret edip gitmeyecek.
Sonuçlannı en kısa zamanda biıtikta göreceğiz. Otizm ve Down Sendromlular Merkezi de, Türkiye'ye örnek bir proje oluyor.
100 YILLIK İŞİ 1 YILDA YAPIP BİTİRDİK
Büyükşehir Yasası ile bize bağlanan Sızma, Başara ve Tepekent var. Sızma'da bir toplantı salonu ve dükkanlardan oluşan ihale yapmak üzereyiz. Tepekent'te iki caminin arasındaki alanı yeniden inşa ediyoruz. Burada düğün salonu, ticari alanla' ve toplana salonları yapıyoruz. Başara'da proje tamamlandı ihale etmek üzereyiz.
Nüfus yoğunluğu olarak bizi fazla etkileyecek bir nüfus bağlanmadı.
Biraz arsa bulmakta zorlanıyoruz.
Seçimden önce inşallah temel atmak istiyoruz. Selçuklu Belediyesinin mahalleleri çok gelişti ama Sızma'da su, Tepekent'te yol problemi var. burada 3 binin üzerinde insan yaşıyor. Bu insanların merkeze gelmemesi gerekiyor.
Orada yaşamaları gerekiyor. Bence Büyükşehir Yasası çok başarılı bir çalışma Yıllardır yapılamayan işler bir senede yapılamaz ama bizim Tepekent'te bir yılda yaptığımızı Tepekent Belediyesi 100 yılda yapamazdı. İnşallah yerlerinde ihya edeceğiz buradaki vatandaşlarımızı.
Konya Yenigün