Uğur Kılıç: Avrupa’da güneş panellerinin maliyeti yüzde 12 arttı!
Dünya çapında 2012 yılında en fazla güneş paneli satarak lider konuma gelen Yingli Solar’ın Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç,4. Türkiye Enerji Zirvesi’nde düzenlenen “Güneş Enerjisi Lisans Başvurularının Yol Haritası” oturumuna katıldı...
Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, Avrupa’daki güneş enerjisi pazarını ve Türkiye pazarında yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi.
2012 yılını dünya pazar lideri olarak kapatan, 4.5GW’tan fazla kurulu parkı ve 2,5GW üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük fotovoltaik (PV) üreticilerinden olan Yingli Solar, 4. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yer aldı. Enerji sektörünün tüm kesimlerini aynı çatı altında toplayan zirvenin ikinci gününde gerçekleştirilen ““Güneş Enerjisi Lisans Başvurularının Yol Haritası” oturumuna Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç da konuşmacı olarak katıldı.
Başkanlığını EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Ahmet Ocak’ın yaptığı oturuma, Uğur Kılıç’ın yanı sıra EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Grup Başkanı Elif Ferdal Karakaş, Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Döğerlioğlu Işıksungur ve GENSED Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Karahan katıldı. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin, geleceğe yönelik enerji hedeflerinin, yasal düzenlemelerin ve lisans başvuruları sonrasında oluşacak görünümün tartışıldığı oturumda Uğur Kılıç da Avrupa pazarını değerlendirdi ve Türkiye pazarına yönelik öngörülerini paylaştı.
Güneş pazarında konsolidasyon bekleniyor
Yingli Solar’ın 2012 yılında 2,2 Gigawatt kapasitesinde güneş paneli satışı gerçekleştirerek dünyada pazar lideri olduğunu belirten Uğur Kılıç, yaptığı konuşmada yatırımcı açısından pazarı nasıl gördükleri hakkında bilgi verdi. Kılıç, “En son çıkan anti-damping kanunları pazarın sıkışmasına sebep oldu ve arzı düşürdü. Avrupa pazarında panel maliyetleri yüzde 12 oranında arttı. Çinli üreticilere de zorunlu bir vergi getirildi. Anlaşma sonucu bu oranlar kaldırılabilir, fakat daha yüksek vergiler de konabilir. Avrupa’da Çin malı tedariki yapılması daha yüksek maliyetli olacak, çünkü Avrupa’ya giren her ürün kayıt altına alınacak” dedi
Elektrik üretildiği yerde tüketilmeli
Güneş projelerinin yüzde 50-60’ının güneş panellerinden oluştuğunu belirten Uğur Kılıç şöyle devam etti: “Çin hükümetinin sübvansiyonu kaldırması pek çok tüketiciyi etkileyebilir, bunu öngörüyoruz. Uzun vadede finansal olarak güçlü olan konsolidasyon kurulmasında fayda var. Panel seçimi en önemli noktalardan bir tanesi, bir diğer nokta da yatırımcı ve finansman... Fonların kullanımı konusunda fizibilite çok önemli, ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. Teknik tecrübesi olan firmalarla çalışmak gerekiyor, pazar içerisinde bir konsolidasyon olacağı görüşündeyiz. Diğer Avrupa ve ABD pazarları da bu süreçlerden geçtiler. Lisanslı ve lisanssız üretimde mevcut bir tarife var. Avrupa ve ABD’de ise, küçük ölçekli uygulamalarda daha yüksek oranlar görüyoruz. Elektriğin üretildiği yerde tüketildiği uygulamalar var, bunlar teşvik edilirse Türkiye’de güneş sektörünün daha çok gelişeceğini düşünüyorum.”