Ekonomi

UKON Başkanı, “Türkiye’de et pahalı” diyenlere veryansın etti!

Türkiye’de özellikle dar gelirli vatandaşın en fazla şikayet ettiği tüketim ürünlerinin başında gele net fiyatları artmaya devam ederken, Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nden, “Eti bugün fiyatlarla pahalı bir ürün olarak nitelendirmek hiçbir şekilde söz konusu olamaz” açıklaması geldi. Konuyla ilgili konuşan UKON Başkanı Ahmet Hacıince, günümüz fiyatlarla kırmızı etin pahalı bir ürün olarak nitelendirilemeyeceğini savundu

Kırmızı Et Konseyi (UKON), Türkiye’de et fiyatlarının pahalı olduğu şikayetlerine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili konuşan UKON Başkanı Ahmet Hacıince, günümüz fiyatlarla kırmızı etin pahalı bir ürün olarak nitelendirilemeyeceğini savundu.

Yeni yılla birlikte kırmızı ette fiyatların hızlı bir şekilde arttığı yönündeki haberlerin gündeme geldiğini hatırlatan Hacıince, dünyadaki gibi Türkiye’de de büyük bir mücadelenin verildiği enflasyonist ortamda karkas et fiyatlarındaki artışın spekülatif mi yoksa içinde bulunulan piyasa şartlarının doğal bir sonucu mu olduğunun doğru tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu bu söylemlerin aksi halde üretici ya da tüketiye karşı haksızlık olduğunu savunan Hacıince, UKON olarak kırmızı et piyasasında oluşan maliyet ve karkas satış fiyatlarını düzenli bir şekilde takip ettiklerini ve kamuoyu ile paylaştıklarını vurguladı.

 

"3 KİLO ET PARASIYLA 1 KİLO BAKLAVA ALINIYORSA, ET PAHALI DEĞİLDİR!*

UKON Başkanı Hacıince, öncelikle karkas etin maliyetinin ortaya konulması, sonra da ortaya çıkan maliyetin satış fiyatı ile mukayesesinin yapılması gerektiğini savunarak, geçtiğimiz yılın ocak ayında kilosu 40 TL olan yerli besilik sığır fiyatının yüzde 150 aratarak 100 TL’ye yükseldiğini bildirdi.

UKON’un yaptığı hesaplamada, güncel canlı besilik sığır kilogram fiyatının 100 TL, besi yeminin kilosunun 6,2 TL, samanın kilo fiyatının 3 TL üzerinden hesaplamaya alındığını belirten Hacıince, bu hesaplama sonucunda 1 kilo yerli sığır karkasının 124,8 TL’ye mal olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Hacıince, konsey tarafından 12 Ocak günü yayımlanan piyasa araştırmasında ise kombinalar ve kesimhanelerde karkas alım kilogram fiyatının 135,21 TL olduğuna işaret ederek, “Görüleceği üzere, şu an karkas et fiyatı ancak maliyeti karşılayacak seviyeye ulaşmıştır” diye konuştu.

Açıklamasında, kırmızı et fiyatını diğer tüketim ürünleri ile de karşılaştıran Hacıince, “Eğer kırmızı etin 1 kilosu ile 1 kilo börek, 3 kilosuyla da bir kilo baklava alınıyorsa, eti bugünkü fiyatlarla pahalı bir ürün olarak nitelendirmek hiçbir şekilde söz konusu olamaz” ifadesini kullandı.