Kent Haberleri

Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarı açıklandı!

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında başlayan sevkiyat ile Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarı 10 milyon 315 bin tonu geçti.Tahıl koridor anlaşması kapsamında Ukrayna’dan ne kadar tahıl getirildiği merak ediliyordu

Türkiye’nin öncülüğünde imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının sonuçları ile ilgili raporlar açıklanmaya başladı.

Tahıl koridor anlaşması kapsamında Ukrayna’dan ne kadar tahıl getirildiği merak ediliyordu. Açıklama Milli Savunma Bakanlığından geldi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tahıl sevkiyatının devam edeceğini duyurduğu 2 Kasım 2022 tarihinden bu yana toplam 51 geminin Ukrayna limanlarına gittiği, 21 geminin de Ukrayna limanlarından çıkış yaptığı ifade edildi.

MSB’nin açıklamasında şu ana kadar taşınan tahıl miktarının ise 10 milyon 315 bin tonu geçtiği belirtildi. Rusya bir süre anlaşmayı askıya alsa da Türkiye yeniden devreye girerek tahıl sevkiyatının devamına önayak oldu.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI NEDİR?

24 Şubat 2022’de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri küresel gıda krizi oldu. Bu gıdaların başında da tahıl geliyor. Ukrayna, dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı konumundayken Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri de Rusya olarak dikkat çekiyor. Ukrayna ve Rusya, Afrika’nın buğday ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyordu.  Savaştan önce de Ukrayna ihracatını yüzde 90 oranında deniz yoluyla yapıyordu.

Limanların savaş nedeniyle kısıtlanmasıyla kara yolu tercih edildi, tırlar ve trenler kullanıldı. Avrupa Birliği, hem Baltık Denizi hem de Romanya’daki Constanta limanı aracılığıyla Ukrayna’nın tahıl ihracatına destek olmaya çalıştı.

Ancak Ukrayna’nın tren vagonlarının Avrupa’ya göre daha geniş olması, ciddi bir engel olarak ortaya çıktı. Bu durum, sınırda tahılın Ukrayna vagonlarından Avrupa tipi vagonlara aktarılmasını ihtiyacını doğurdu. Bu nedenlerle tahılın sınırı geçerek Avrupa’ya ve Baltık limanlarına ulaşması yaklaşık üç haftalık süreyi buldu.

Dünyanın en önemli iki tahıl üreticisinin ürünlerini ihraç edememesi, gıda fiyatlarında artışa neden oldu. Özellikle yoksul Afrika ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını tehlikeye girdi.

Türkiye’nin öncülüğünde gıda koridorunun oluşturulmasıyla birlikte Ukrayna, tamamen kendi denetiminde olan Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından ihracata başladı.

Anlaşma kapsamında gıda yüklü kargo gemiler, kılavuz gemiler aracılığıyla mayınlı limanlardan Karadeniz'e ulaşıyor ve önceden belirlenen rotalardan dünya pazarlarına taşınıyor.

Bu süreçte, Rusya'nın ateşkes uygulayacağı ve gemilerin güvenliğini tehlikeye atmayacağı gündeme gelmişti.

Akbank’tan emeklilere 7 bin TL promosyon fırsatı! Son gün belli oldu!

Kulislerde bu rakam konuşuluyor! İşte asgari ücrete beklenen zam!

EYT’lilere Ocak 2023 müjdesi: İlk maaşın ödeneceği tarih belli oldu