Ekonomi

Ukrayna ve Rusya krizi piyasaları sarstı! Altın, dolar, benzin... Hepsi ayaklandı!

Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz altın, dolar ve akaryakıt olmak üzere tüm piyasaları sarstı. Peki bundan sonra neler olacak? Altın ve dolar yükselecek mi? Piyasaları neler bekliyor? İşte tüm ayrıntılar...Türkiye’de de dolar Ocak ayının başlarından itibaren en yüksek seviyeye ulaştı

Rusya-Ukrayna kriziyle global petrol fiyatları son 7 senenin zirvesine çıktı. Türkiye’de de dolar Ocak ayının başlarından itibaren en yüksek seviyeye ulaştı. Dünyanı telaşlandıran savaş piyasaları da korkuttu. Petrol fiyatlarının 96 doları geçtiği gözlemlendi.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre yakında yeni zamlar kapıyı çalacak. Uzun süredir TL karşısında olduğu yerde seyreden doların da eli kulağında. Kurun 13.85 sınırını aşarken, altın da yükselişe geçti.

Peki Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz nelere sebep olacak? Benzin, altın ve dolar fiyatları bu krizden nasıl etkilenecek? İşte tüm ayrıntılar...

RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ PİYASALARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Rusya ile Ukrayna arasında gittikçe büyüyen gerilim, piyasaları kötü etkiliyor. Rus Başkan Vladimir Putin’in geçen gece Ukrayna’nın doğusunda kalan Luhansk ve Donetsk’in hürriyetini kabul eden hükmü, tarımdan petrole kadar pek çok alanda etkisini gösteriyor. Petrol fiyatları, Ukrayna ve Rusya tansiyonunun çatışmaya dönüşmesi korkularının artmasıyla tekrar son 7 senenin zirvesine oturdu. Kur Ocak ayının başlarından itibaren en güçlü seviyesine ulaştı. Borsada da korkulu anlar oluşurken hububat fiyatları bile artışa geçti.

Rusya ve Ukrayna arasında oluşan gerilim hattı, tüm dünyanın gündeminde. Vladimir Putin’in geçen gece Ukrayna’nın doğusunda kalan Luhansk ve Donetsk’in hürriyetini kabul eden hükmü fitili ateşledi. Putin’in bu tavrı sebebiyle   arasında olan gerilim artarken, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletlerin’den de cezalandırıcı mesajlar gelmeye başladı. Karar Gazetesi'nde yer alan haberine göre Yükselen tansiyon hem petrolü hem de kuru arttırmaya yetti. Artan tansiyonla birlikte Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık olarak yüzde 4 artış göstererek 96 dolar sınırını geçti. Ukrayna hakkında jeopolitik tehlikenin gündeme gelmesi spot altının fiyatının 1908 dolara merpen dayamasına neden oldu. Savaşın düşüncesi bile piyasaların yerinden oynamasına sebep oldu. Euro/ruble paritesi de yüzde 1 yükseliş göstererek 91,1’e seviyesine, dolar/ruble paritesi güne yüzde 1 artışla başlayarak 80 seviyesine yükseldi. Rusya ve Ukrayna arasında oluşan tansiyon Türkiye'yi de direkt olarak etkiliyor. Türkiye ve Rusya arasında oldukça kuvvetli olan ticaret bağı, narenciye pazarından turizme, petrolden doğalgaza kadar pek çok alanda etki gösterecek gibi gözüküyor. Petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna tansiyonun sıcak çatışmaya dönüşeceği telaşının çoğalmasıyla yeniden son 7 senenin zirvesine çıktı. Bununla birlikte altın fiyatları da son 9 ayın zirvesini gördü ve 1914 dolar sınırını aştı. Petrol, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşecek olan İran nükleeer müzakerelerini bekliyor. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, İran petrolüne dönük yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte günlük yaklaşık olarak 1 milyon varil petrolün piyasaya sunulabileceği düşünülüyor.  Diğer taraftan Katar'ın Enerji Bakanı Saad al-Kaabi'nin düzenlediği basın toplantısında gaz fiyatlarında yaşanan artışın Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim hakkında olmadığını, fiyatların bu gerilim ortaya çıkmasından uzun zaman önce yükselmeye başladığını ve bunun  da gaz endüstrisindeki yatırım eksikliğinden dolayı olduğunu belirtti.

KRİZ BENZİNE ZAM OLARAK GELEBİLİR

Karar yazarı ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir Kuzey Karadeniz'de meydana gelen tansiyonun en hızlı etkisinin akaryakıtta görüleceğini dile getirdi. Doç. Dr. Oğuz Demir, Petrol fiyatlarında yaşanabilecek olası yükselişe bağlı olarak perşembe günü benzine yaklaşık 70 kuruş zam yapılabileceğini belirtti. Doç. Dr. Oğuz Demir, “Doların yönü yukarı. Bu bir varsayım ama bugün petrol fiyatı bu seviyede kapatıp, yarın da düşmezse perşembe gecesi 70 kuruş benzine zam gelebilir. Gerilim ve fiyat gevşerse bu durum değişir. Gerilimin en hızlı etkisini akaryakıtta görmüş oluruz” dedi.

BORSA TELAŞLI DURUMDA

Ukrayna sınırında meydana gelen tansiyonun artmasıyla global borsalar geçtiğimiz hafta da telaşlıydı. Borsa İstanbul, haftaya yatay seyrini devam ettirerek başladı. BIST 100 endeksi, geçtiğimiz gün 2015 ve 2050 puan arasında hareket etti. Dün endeks yüzde 0,28 gibi normalden düşük bir yükselişle günü 2038 puanla kapattı. Dün sabah vakitlerinde BIST 100 endeksi, 2007 la açılırken Borsa İstanbul, güne bir düşüşle başladı. Endeks 2032 puana kadar yükseldi. Analistler, Ukrayna-Rusya bunalımının askeri bir çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine dair yaşanan korkunun artmasıyla küresel çapta tehlike iştahının gerilediğini belirterek, bireysel yatırımcıların, yaşanan hareketliliğinin devam etmesinin beklendiğini bu dönemde telaşla hareket edilmemesi ve sakin kalınması gerektiğini söyledi.

GOLDMAN SACHS ENFLASYONA DİKKAT ÇEKTİ

Goldman Sachs, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve iki ülke arasındaki tansiyonun gittikçe daha fazla artmasıyla Amerika Birleşik Devletleri Borsalarının yaklaşık olarak yüzde 6’lık düşüş yaşayabileceği, en büyük kayıbın Japon ve Avrupa borsalarında olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Buna göre, Rus para birimi Ruble’nin yüzde 10’luk değer kaybı petrolünde yüzde 13’lük yükselişe, tahvil faizlerinde 27 baz puanlık düşüşe sebebiyet verebilir. Yatırımcılar yaşanan bu tansiyonun artmasıyla tahvillere yönelirken hisse senedi piyasalarında satışa geçti. Hürriyetin tanınmasıyla enerji fiyatlarının daha da artabileceği, enflasyonda yükselişin de devam edebileceğini ifade ediyor. Stratejistler, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan tansiyonun Ocak ayında yalnızca yerel piyasayı etkilediğini, şubat ayında ise global piyasada etkisinin hissedildiğini ifade etti.

WALL STREET FRANSA'DAN YARDIM İSTEDİ

Wall Street bankalarının, Rusya’ya Ukrayna ile yaşadıkları tansiyon nedeniyle yaptırım uygulanması halinde, finansal işlemlerin organize edilmesine yardımcı olması konusunda Fransız banka Societe Generale ile irtibata geçtiği belirtildi. SocGen'in CEO’su Frederic Oudea, cuma günü Asya Pasifik bölgesi çalışanları ile planladığı kurum içi bir toplantıda, büyük Amerika Birleşik Devletleri bankalarıyla ulusal finans kuruluşlarının kendileri ile temasa geçtiğini ve onlara yönelik takas ve bankacılık işlemleri yapıp yapamayacaklarını sorduklarını dile getirdi. Frederic Oudea, SocGen’in Rusya’da yaşanan operasyonlarıyla alakalı olarak olası bir çatışmanın Çin ve Rusya'yı nasıl yakınlaştırabileceği hakkında sorular yöneltilmesi üzerine, SocGen’in dünyanın geri kalanı ile işlemlere devam edebilecek sayılı bankalardan biri olabileceklerini söyledi.

TURİZMDE RUSYA ÜLKE GELİRİNİN YÜZDE 10'UNU OLUŞTURUYOR

Turizm açısından da Rusya Türkiye için oldukça önemli. Verilere göre, sadece pandemi öncesinde Türkiye’ye 7 milyonun üzerinde Rus turist geldi. Buradan elde edilen gelirse yaklaşık olarak 3.5 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam ülkenin turizm gelirinin yüzde 10’una tekabül etmekte.

KUR 14 TL'YE MERDİVEN DAYADI

Artan tansiyonla beraber kurda hareketlenmeler yaşadı. Dolara olan talep artarken, gelişmekte olan ülkelerin üzerinde bulunan baskı arttı. Geçtiğimiz günü 13,60 seviyelerinde kapatan kur, tansiyonun yükselmesiyle birlikte 13,85'i de geçerek 14 liraya ulaşmak üzere. Bununla birlikte kur TL karşısında 12 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesine gelmiş oldu. Euro da aynı vakitte 15.67 seviyesini aştı. Euro/TL kuru 15,50’nin altında tutunmaya çalışıyor. Yurtiçi piyasada gram altın 840 Türk Lirası civarından işlem görüyor.

PUTİN’DEN MESAJ

Rusya’nın kararına en sert çıkışan Avrupa. Diğer taraftan da Rusya doğalgaz bakımından yüksek önem taşıyan bir ülke.  Avrupa, kullanılan doğalgazın yüzde 50'sini Rusya’dan alıyor. Sadece Almanya’nın kullandığı doğalgza oranı yüzde 50’nin oldukça üstünde. Doğalgaz açısından Rusya Türkiye’nin de önemli tedarikçilerinden biri. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, global piyasalara LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz)  dahil kesintisiz olarak doğal gaz tedariğini sürdürmek istediklerini belirtti. Ayrıca Başkan Vladimir Putin “Bu kilit endüstrinin hızlı bir şekilde toparlanması etkin bir uluslararası iş birliği olmadan mümkün değildir” ifadesinde bulundu. Vladimir Putin, enerjide modernleşme sürecinin de dengeli bir şekilde ilerlemesi gerektiğini belirtti. Enerji dönüşümünün, bireysel oyuncuların çıkarlarını için bir aracıa dönüşmemesinin, yaptırımlar veya başka kısıtlamalar kullanılmamasının da dünya için iyi olduğuna inandıklarını söyledi.

UKRAYNA KRİZİ KRİPTONUN TANSİYONUNU ÇIKARDI

Kripto para piyasası, Rusya-Ukrayna gerilimiyle yine düşüşe geçti. Vladimir Putin’in eçen gece Doğu Ukrayna'da bulunan Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığını tanıyan hükmü sonrasında global piyasalarda hisse senetleri başta olmak üzere kriptol paralarda da oldukça büyük bir düşüş yaşandı. Önceki günlerde toplam sermaye değeri 1.71 trilyon dolar civarında olan kripto para piyasası, bugün 1.61 trilyon dolara kadar geriledi. Savaşın endişesi kripto para piyasasına 100 milyar kaybettirdi.

Ukrayna kriziyle Türkiye'de ekmek fiyatı 5 lirayı geçebilir!

Rusya’nın milyarderleri Ukrayna krizi nedeniyle 32 milyar dolar kaybetti!

Kripto paralarda Putin depremi! Milyonlarca yatırımcı şok oldu!

Ukrayna’da artan gerilim altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Kripto paralarda Ukrayna-Rusya etkisi! Son durum korkuttu!