27 / 04 / 2024

Ukrayna’da emlak vergisi yüzde 21 yükselecek!

Ukrayna’da emlak vergisi yüzde 21 yükselecek!

Ukrayna'da 2022 senesinde emlak vergisi 2021'e göre yüzde 21 artacak.



Ukrayna Vergi Kanununda belirtilenlere göre 2022’de 100 metrekarelik bir daire için vergi miktarı 2,832 UAH’dan 3,600 UAH’a çıkacak. Ukrhaber'de yer alan habere göre; vergi tutarı, verginin tahsil edildiği sene içerisindeki asgari ücrete göre hesaplanıyor ve her ekstra metrekare için asgari ücretin yüzde 1.5 oranı ödeniyor. 60 metrekare üzerindeki daire veya 120 metrekare üzerindeki ev için, geçen her birim metrekare için bu sene 70.8 UAH ödenirken, 2022’de birim rakam 90 UAH olacak. 300 metrekareden fazla dairesi olanlar 25 bin UAH vergi ödeyecek. Aynı miktar, toplam alanı 500 metrekareyi aşan özel ev sahipleri tarafından da ödenecek.

Ukrayna’da emlak vergisi yüzde 21 yükselecek!

Kim ödeyecek:

Sadece ev sahipleri vergiyi ödeyecek.
Vergi miktarı hiçbir şekilde aile üyelerinin sayısına veya bir apartman dairesinde veya evde kayıtlı kişilerin sayısına bağlı kalmayacak.
Vergi, kişisel hesabın verildiği kişi tarafından senede bir kez ödenecek.
Kişisel hesabın birkaç ortak mal sahibine bölünmesi ve hesabın bölünmesinden sonra bile payların belirlenmiş normları geçmesi durumunda, ortak sahiplerin her biri vergiyi ödemeleri gerekecek. Vergi, münhasıran belirlenen oranı aşan kısımlar için tahsil edilecektir;
Kişisel hesap bölünürse, ortak sahiplerden her biri münhasıran kendi payı için vergi öder;
Daire veya ev müşterek mülkiyete sahipse, ancak kişisel hesap bölünmemişse, verginin tüm tarafların rızasıyla mal sahiplerinden biri tarafından ödenmesi gerekecektir.

Ukrayna’da emlak vergisi yüzde 21 yükselecek!

Ne zaman ödemek gerekiyor?

Vergi 1 Temmuz’dan itibaren ödenir ve bir önceki sene için ödeme gerçekleşir. 1 Temmuz’dan itibaren 30 gün içinde veya vergi bildiriminin alındığı tarihten itibaren 60 gün içinde ödenmesi gerekir.

Vergi makamları bir makbuz göndermediyse, ceza ve para cezalarının tahakkuk etmesini önlemek için kayıt yerindeki vergi dairesiyle iletişime geçmek geçilir.

Konut vergisi senede bir kez ödenmelidir. Vergi ödemesinde 30 günlük bir gecikme, vergi miktarını otomatik olarak yüzde 10 oranında arttırıyor. 30 günden fazla ödeme gecikmesi, vergi miktarını yüzde 20 oranında yükseltecek.

Kiev'de emlak fiyat artışının sebebi ne?

Ukrayna’da konut fiyatları yükselir mi?


Geri Dön