Genel

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı paniği! Etkilenecek ülkeler tek tek açıklandı: Türkiye de listede var

Ukrayna’da 2. Çernobil paniği başladı. Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'nin patlaması durumunda, nükleer sızıntıdan etkilenmesi beklenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor...  Avrupa'nın en büyük nükleer tesisi olan ve aylardır Ukrayna ve Rus güçlerinin ateşi arasında kalan Zaporijya Nükleer Santrali'yle ilgili Kiev ve Moskova'dan korkutan açıklamalar peş peşe yapıldı

Uzun süredir nükleer felaket olasılığı sebebiyle sık sık gündeme gelen Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne dair son açıklamalar büyük korkuya neden oldu. 

Avrupa'nın en büyük nükleer tesisi olan ve aylardır Ukrayna ve Rus güçlerinin ateşi arasında kalan Zaporijya Nükleer Santrali'yle ilgili Kiev ve Moskova'dan korkutan açıklamalar peş peşe yapıldı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın, kontrolü altında yer alan santralin çatısına patlayıcı yerleştirdiğini ve tesisi patlatmayı planladığını ileri sürdü. 

Muhtemelen Rusların santrale bir saldırı simüle etmek istediğine ilişkin iddiasını gündeme taşıyan Zelenskiy, "Belki de başka bir senaryoları var. Ancak her halükarda dünya, Zaporijya Nükleer Santrali için tek tehlike kaynağının Rusya olduğunu görüyor" açıklamasında bulundu. 

Ukrayna istihbaratına göre santralin her an havaya uçabileceğine vurgu yapan Zelenskiy, durumu dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la da görüştüğünün, BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla temas halinde olduklarının altını çizdi. 

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı paniği! Etkilenecek ülkeler tek tek açıklandı: Türkiye de listede var! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ukrayna ordusu da gerçekleştirdiği açıklamada santraldeki iki reaktörün çatısına patlayıcı maddeler konulduğu iddiasını yineledi. Rusya'nın bu yolla Ukrayna'yı suçlamaya çalışacağı ileri sürülen açıklamada, ordunun teyakkuz halinde olduğuna dikkat çekildi. 

Rusya ise Ukrayna ordusunun nükleer santrale saldırı yapmayı planladığını gündeme getirdi. Rus nükleer enerji kurumu Rosenergoatom danışmanı Renat Karchaa, Ukrayna'nın bu gece santrale uzun menzilli silahlarla kamikaze saldırısı gerçekleştirmeyi amaçladığını ileri sürdü. 

Rus yetkili ayrıca Ukrayna’nın "3 Temmuz’da Güney Ukrayna nükleer santralinden çıkarılan radyoaktif atıklarla dolu bir mühimmatı uçaktan atmayı planladığına" da dikkat çekti.

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırı paniği! Etkilenecek ülkeler tek tek açıklandı: Türkiye de listede var! 

NÜKLEER SIZINTI TÜRKİYE'YE DE GELEBİLİR 

Rusya'nın Ukrayna işgalinin hemen ardından ele geçirdiği Zaporijya, aylardır provokasyon iddialarıyla sık sık gündeme geliyor.  Santralin patlaması durumunda 1986 yılındaki Çernobil felaketinden sonraki en büyük nükleer sızıntının tüm bölgeyi etkileyeceği ifade ediliyor. 

Rus nükleer enerji uzmanı İgor Nikulin, Rus basınına gerçekleştirdiği açıklamasında, Zaporijya'nın patlaması durumunda radyoaktif sızıntıdan etkilenecek ülkeleri açıkladı. 

Patlamanın Çernobil gibi bir etki oluşturabileceğine dikkat çeken Nikulin, Karadeniz kıyısındaki bölgelerin yoğun olarak etkileneceğine de vurgu yaptı. 

Rus uzman, en çok etkilenecek yerlerin Herson, Odessa ve Kırım olacağının altını çizerken, radyasyonun Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'ye ulaşacağına da dikkat çekti. 

Radyoaktif bulutların rüzgarın yönüne göre Polonya, Romanya ve Macaristan'a da gidebileceğini aktaran Nikulin, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olması sebebiyle Zaporijya'daki olası sızıntısının etkisinin ciddi boyutlara ulaşabileceği uyarısını yaptı.

Rus hükümetine yakın haber sitesi Life’ın haberinde yer verilen haritada da, nükleer sızıntının Türkiye'nin kuzey ve orta bölgelerini etkileyeceği işaretlendi. 

Bunların yanı sıra, Rus nükleer enerji şirketi Rosenergoatom’un Genel Müdür Danışmanı Renat Karaçaa ise Rossiya-24 televizyonu canlı yayınındaki açıklamasında, 5 Temmuz gecesi Ukrayna ordusunun Zaporijya Nükleer Santraline saldırı gerçekleştireceğini iddia etti. 

"5 Temmuz'da gece saatlerinde Ukrayna silahlı kuvvetleri, uzun menzilli hassas silahlar ve insansız hava araçlarıyla Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırmaya çalışacak" diye konuşan Karaçaa, aynı zamanda Ukrayna'nın 3 Temmuz'da Güney Ukrayna nükleer santralinden çıkarılan radyoaktif atıklarla dolu bir mühimmatı da uçaktan atma planı olduğunu gündeme getirdi. 

Yerli otomobil TOGG'a ilk zam geldi! TOGG'un zamlı fiyatı ne kadar oldu?

Türk lirasıyla dış ticaret hacmi 2023'ün ilk yarısında 349,5 milyar TL'yi buldu!

Spor hisseleri Borsa'da yüzleri güldürdü! Beşiktaş en çok kazandıran şirket oldu!

Gümüş ile ilgili tüm tahminleri unutun! İslam Memiş'ten sil baştan gümüş yorumu geldi! Gümüş yatırımcıları dikkat!