Genel

Ulaşımda nostalji turu 2!

Ulaşımda nostalji turuyla eskilerin ulaşım ağlarını gezmeye devam ediyoruz. Büyük demiryolu projesinden 2. köprüye kadar pek çok tarihi kare yine sizi bekliyor. (Haberde Eski İstanbul Belgeleri isimli Facebook grubunun içeriklerinden yararlanıldı)...


Eski zamanlarda ulaşım nasıldı? sorusunun yanıtını veren kareleri sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu serimizde meşhur Orient Express'li büyük demiryolu projesini, 1922'lerden tramvay güzergahlarını, 2. köprünün açılışını, İstanbul'un tüm ulaşım ağlarını gösteren haritasını ve daha birçok yıllanmış dökümanları görmeniz mümkün. İşte ulaşım turumuzun 2. durağı... 




Büyük demiryolu projesi – 1880 

Yukarıdaki kare, İstanbul'dan Paris'e giden büyük demiryolunu resmediyor. Tarihte Avrupa'yı baştan sona geçen ilk büyük hat olan bu projede yolculuk üç gün sürüyormuş. 




Orient Express'li hat 

Paris'ten İstanbul'a gidişi sağlayan büyük demiryolu projesinden tarihi bir kare daha. Ünlü Orient Express ile yapılan yolculuklarda büyük Avrupa ülkelerine ulaşmak mümkündü. 




Köprü'den İzmit Körfezi'ne direkt sefer – 1940 

Yukarıdaki plan, Şehirhatları Vapur İşletmesi'nin Marmara genelindeki kıta ücreti durumunu gösteriyor. 1940'lı yıllara ait olan bu plandan, o yıllarda Köprü'den İzmit Körfezi'ne direkt vapur seferinin olduğunu anlıyoruz. 




Anadolu Yakası tramvay hattı 

Eski İstanbul'un ulaşımında büyük yeri olan tramvaylar uzun yıllar kullanıldı. Fotoğrafta ise Anadolu Yakası'na iat tramvay biletini görüyorsunuz. Bilet üzerindeki çizelge, hattın Bostancı'ya kadar uzadığını gösteriyor. 




1922 yılından bir güzergah

1922 tarihli bu kare ise resmi şehir haritasından tramvay güzergahlarını resmediyor. 


 


2. köprü açılıyor – 1988 

Günümüzde 3. köprünün inşası devam ede dursun, gelin tarihin tozlu sayfalarındaki 2. köprünün açılışına gidelim. 1988 tarihli fotoğrafta Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün açılışını görüyoruz. 




1989'da İstanbul'a metro 

11 Mart 1989 yılındaki gazete haberinde, İstanbul'a yeni metronun geldiği duyuruluyor. Yeni metro  İstanbullulara müjde olarak lanse edilmiş. 




Marsilya'dan İstanbul'a sefer 

Eski zamanların uluslararası ulaşımını gösteren bu fotoğraf, Marsilya'dan İstanbul ve Karadeniz'e yapılan hızlı vapur seferlerini resmediyor. 




Ulaşımdan bir hisse senedi örneği 

Eskilerden bir hisse senedi örneği olan bu kare, İstanbul Tramvayları ve Elektrik Anonim Şirketi'ne ait. 




Osmanlı döneminde Haydarpaşa – Bostancı seferi 

Yukarıdaki fotoğraf, Osmanlı döneminde Haydarpaşa'dan Bostancı'ya giden demiryolu hattının biletine ait. 


 


Ulaşım ağlarını gösteren harita 

Bu harita; tramvay, tren ve vapur hatlarına ait. 


 


Münih – İstanbul arası sefer – 1967 

1967 yılında Münih'ten İstanbul'a tren seferleri mevcuttu. Yukarıdaki kare Münih – İstanbul arası tren istasyon çizelgesini gösteriyor. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com