Genel

Ulaşımda nostalji turu 5!

Türkiye'nin ilk kadın otomobil sürücüsünü veya Haydarpaşa Liman inşaatının 1957 yılındaki görüntülerini merak edeniniz var mı? İşte ulaşımda nostalji turundaki o kareler. (Haberde Eski İstanbul isimli Facebook gurubunun içeriklerinden yararlanıldı)...


Ulaşımda nostalji turuna 5. serisiyle devam ediyoruz. Bu sefer sizler için Haydarpaşa Liman inşaatının görüntülerine, İstanbul sokaklarındaki ilk kadın otomobil sürücüsüne, satılık tramvaylara, boğaz vapurlarındaki radyolara kadar pek çok tarihi dökümanı gün yüzüne çıkardık. Ayrıca Bizanslılar tarafından yapılan ve Haliç'i Marmara'ya bağlayan yeraltı yolu da ilginizi çekecek diğer kareler arasında. İşte ulaşımda nostalji turu 5... 




Buharlı trenler tarih oluyor  

Yukarıdaki gazete haberinde Sirkeci banliyösünde 79 yıldır ulaşımı sağlayan buharlı trenlerin kaldırıldığı duyuruluyor. Buharlı trenlerin kaldırılmasıyla birlikte elektrikli trenler devreye sokulmuş. 




Haliç Marmara'ya bağlanıyor – 1954 

Yukarıdaki kare Bizanslıların yaptığı Yer altı yolunu gösteriyor. 20 Mayıs 1954'deki Hürriyet Gazetesi'de bu yolu gözler önüne sermiş. Haberde, Bizanslılar tarafından yapılan bu yolun Haliç'i Marmara'ya bağladığı belirtiliyor. 




Yüksekkaldırım yol oluyor – 1956 

1956 yılının Hürriyet Gazetesi'nde Karaköy – Beyoğlu arasındaki trafik darlığını hafifletmek amacıyla Yüksekkaldırım'ın merpenli kısmının düzleştirildiği anlatılıyor. 




İstanbul'un yolları tehlike arz ediyor – 1956 

26 Ocak 1956 tarihli Hürriyet Gazetesi, İstanbul'un bozuk yollarına dikkat çekmiş. Söz konusu bu bozuk yollar otobüs, tramvay ve taksilerin tamponlarını yere çarparak ilerlemesine neden oluyormuş. 




Karaköy Yeraltı Geçidi açılıyor – 1964 

23 Eylül 1964 tarihli Hürriyet Gazetesi, 5 milyon liraya malolan Karaköy Alt Geçidi'nin yılbaşı gecesi açılacağının müjdesini veriyor. Karaköy Meydanı'ndaki trafik sıkışıklığını hafifletmek amacıyla yapılan geçitte o zamanlar 36 dükkan bulunuyormuş. 


 


Haydarpaşa Liman inşaatı ilerliyor – 1957 

1 Ocak 1957'deki gazete haberinde Haydarpaşa Liman İnşaatı'nın ne durumda olduğu gösterilmiş. Buna göre, rıhtımların yanında inşa edilecek transit anbarlarının çelik iskeletleri tamamlanmış. 




Haydarpaşa Limanı'ndan detaylı bir kesit – 1957 

Yukarıda ise Haydarpaşa Liman projesinin detaylarını görüyorsunuz. 




Namuslu aile kadınları iş başında – 1941 

18 Nisan 1941 tarihli Cumhuriyet Gazetesi, Üsküdar ve havalisi tramvaylarında biletçi olarak çalışmak üzere işe alınan kadınları resmetmiş. Yapılan müracaatlar sonucu seçilen 13 kadının; 25 – 35 yaş aralığında, fakir ve namuslu ailelerden oluştuğu anlatılıyor. 




Satılık tramvaylar – 1972 

Yukarıdaki karede ise Tercüman Gazetesi'nin haberini görüyorsunuz. 15 Nisan 1972 tarihli haberde İETT Genel Müdürlüğü'nün içinde bulunduğu mali krizden ötürü tramvayları satışa çıkardığı anlatılıyor. Tramvayların 80 kiloyu bulan demir koltukları da ayrı olarak satışa çıkarılmış. 




Boğaz keyfine radyolar eşlik ediyor – 1937 

Şirketi Hayriye 1937 yılında uzun seferler yapan vapurlarına radyo ve hoparlör koymaya başladı. 7 Temmuz 1937'deki Cumhuriyet Gazetesi'nde ise bunun haberini okuyoruz. Bu sayede yolcular bir yandan boğaz keyfi yaparken bir yandan da musiki dinleme şansına erişmişler. 




Orient Express'in 100. yılı 

Yukarıdaki fotoğrafta, İstanbul'dan Paris'e ulaşımı trenle sağlayan ünlü Orient Express'in ilk seferinin 100. yılı için basılan kartlarından birini görüyorsunuz. 




Köprüye çivili yöntem – 1937 

11 Ağustos 1937'de Cumhuriyet Gazetesi, İstanbul ulaşımında uygulanan bir yönteme dikkatleri çekmiş. Haberden o yıllarda köprü üzerinde karşıdan karşıya geçilecek noktaları tayin etmek sarı çivilerin kullanıldığını okuyoruz. 




İlk kadın otomobil kullanıcısı

Türkiye'nin ilk kadın otomobil kullanıcısı ve yarışçısının kim olduğunu merak ediyor musunuz? Hemen söyleyelim, Samiye Cahid Hanım. Samiye Hanım otomobil kullanmaya o kadar düşkünmüş ki, kendisi hakkında söylenen; “Şeytan işi, Atsız öküzsüz arabayı bir de kadın idare ediyor” gibi laflara hiç aldırmamış. 


 


Alkol kontrolü nasıl yapılıyordu? - 1959 

3 Ağustos 1959 tarihli gazete haberinde trafikteki alkol kontrolü gözler önüne seriliyor. O yıllarda Trafik Müdürlüğü alkol kontrollerini ağzı koklayarak yapıyormuş. 




Ford model arabalar – 1932 

1932 tarihli Hakimiyeti Milliye'de Ford marka otomobillerin ilanını görüyorsunuz. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com