25 / 11 / 2024

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 15,5 milyar liralık yatırım yapacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 15,5 milyar liralık yatırım yapacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2015'te 15,5 milyar liralık yatırım yapacak. Bakan Elvan, diğer harcamalarla birlikte toplam harcamaların 40,2 milyar lira olacağını söyledi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bakanlığı bünyesinde 2015'te 15,5 milyar liralık yatırım yapılacağını belirterek, diğer harcamalarla birlikte toplam harcama miktarının 40,2 milyar lira olacağını söyledi.


Bakan Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2015 yılı bütçesi sunuş konuşmasında, bakanlığın yapılanması hakkında bilgi vererek, toplam 235 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlandığını belirtti.


Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin yüzde 5,22 arttığını belirten Elvan, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın merkez bütçesinde 6,5'lik artış oranı var. Karayolları Genel Müdürlüğümüzde 1,25'lik artış söz konusu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda ise 12'lik artış söz konusu" diye konuştu.


İlgili ve ilişkili tüm kuruluşları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, bakanlık bünyesinde 2015 yılında 15,5 milyar liralık yatırım yapılacağını dile getiren Elvan, diğer harcamalarla birlikte toplam 40,2 milyar liralık harcama yapılacağını kaydetti.


Bakanlığının toplam 3 bin 793 projeyi fiili olarak yürüttüğünü ifade eden Elvan, bunların 2 bininin KGM, yaklaşık bin 500'ünün TCDD tarafından yürütüldüğünü bildirdi.


Toplam 205 milyar liralık proje tutarı bulunduğunu aktaran Elvan, bugüne kadar 102 milyar liralık bölümünün harcandığını, geriye kalanının ise ileriki yıllarda harcanacağını kaydetti. Elvan, önümüzdeki yıllarda demiryolları yatırımlarına ağırlık vereceklerini dile getirdi. 


Kamu özel işbirliği çerçevesinde 61,5 milyar liralık yatırımın devam ettiğini belirten Elvan, 12,5 milyar liralık kısmın tamamlandığını söyledi.


Elvan, YİD modeliyle yapımı gerçekleştirilen havalimanlarının kiralanması yöntemiyle de bugüne kadar 10 milyar dolar gelir elde ettiklerini ifade etti. 



- "Bölünmüş yollardan sağlanan yıllık tasarruf 15 milyar lirayı geçti"


 


Son 12 yılda bölünmüş yollara ağırlık verildiğini, önümüzdeki dönemde ise otoyol çalışmalarına ağırlık vereceklerini anlatan Elvan, projeler hakkında bilgi verdi.


Türkiye'nin taşımacılıkta önemli bir konumda olduğunu dile getiren Elvan, 58 ülkeyle ikili anlaşma imzalandığını söyledi.


Türkiye'nin 66 bin kilometrelik yol ağının yüzde 36'sinin bölünmüş yol olduğunu ifade eden Elvan,  söz konusu yol ağının yüzde 17'sini oluşturan "bitümlü sıcak karışım"a ağırlık vereceklerini ifade etti.


Tehlikeli madde taşımacılığında yurt dışında alınan belgenin artık Türkiye'den alınabileceğini anlatan Elvan, TSE ve Türk Loydu'nun bu konuda yetkilendirildiğini kaydetti. Elvan, tehlikeli madde taşımacılığında tüm uluslararası sözleşmelere taraf olunduğunu söyledi.


Trafik hacminin 2003 yılına göre iki kat arttığına dikkati çeken Elvan, yük taşımacılığında bu artışın görülmediğini belirtti.


Bölünmüş yolların az olduğu dönemde ortalama hızın 40 kilometre olduğunu, son 12 yılda araç hızlarının saatte 80 kilometreye çıktığını belirten Elvan, bölünmüş yollardan sağlanan yıllık tasarrufun 15 milyar lirayı geçtiğini kaydetti.


- "Can kaybında hedefimiz yüzde 1'in altınıa düşmek"


Can kaybı konusunda Türkiye'nin Avrupa ortalamasının altında olduğunu vurgulayan Elvan, "Can kaybında 5,72'den 2,33'e inmiş durumdayız. Hedefimiz 2023'te yüzde 1'i yakalamak" dedi.


2015 yılında bin kilometrelik bölünmüş yol yapacaklarını bildiren Elvan, devam eden otoyol projeleri hakkında bilgi vererek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarının yapımı için ihale ilanına çıktıklarını söyledi. Elvan, hedefin 8 bin kilometre otoyol inşa etmek olduğunu kaydetti.


 


- "Marmara Bölgesi'ni otoyolla bir ring haline getiriyoruz"


 


İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakası arasında günde 1,5 milyon insanın karşılıklı gidip geldiğini, İstanbul trafiğinin rahatlatılması gerektiğini belirten Elvan, şöyle konuştu:


"Yeni ihaleye çıktığımız Akyazı'dan İstanbul, İstanbul'dan Kınalı'ya kadar olan kesim. Buradan Çanakkale'ye, Çanakkale'den Balıkesir'e kadar uzanan aks. Burada yaptığımız şey Marmara Bölgesi'ni otoyolla bir ring haline getiriyoruz. Yani herhangi bir yerden otoyola giren bir kişi, tamamıyla Marmara Denizi etrafında dolanabilme imkanına kavuşacak. Bu projenin özellikle Çanakkale Köprüsü geçişi ve ring yapmanın en önemli avantajı, özellikle Ege Bölgesi ve Orta Anadolu'nun batısından yurt dışına çıkışlarda veya Edirne-Tekirdağ çıkışlarında artık İstanbul güzergahı kullanılmayacak. Doğrudan Balıkesir ve Çanakkale üzerinden Tekirdağ Kınalı'dan yurt dışına çıkış söz konusu olacak."


Bakan Elvan, İstanbul-İzmir Otoyolu projesinde 2015 sonu itibariyle Bursa'ya olan kesimin açılacağını bildirdi. 


Dünyanın kendi klasında dördüncü büyük köprüsü olacak İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün 4-5 ay sonra silüetinin tam manasıyla görülebileceğini belirten Elvan, açılışın ise 2015 sonunda olacağını kaydetti.


Avrasya Tüneli'nde kazı çalışmaların şu anda 1.400 metreyi geçtiğini ifade eden Elvan, 2017'de bitmesi gereken tünelin, 2016 sonunda bitirmeyi hedeflediklerini anlattı.


Elvan, aralarında Ovit ve Ilgaz tünellerinin de bulunduğu 9 tünelin 2015'te tamamlanmasının planlandığını belirtti.


Ovit Tüneli çalışmalarının yüzde 50 seviyesinde olduğunu ifade eden Elvan, söz konusu tünelin, dünyanın 2. en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacağını kaydetti.


Akıllı ulaşım sistemleri hakkında da bilgi veren Elvan, 8-10 ilde akıllı ulaşım sisteminin kurulduğunu kaydetti. Söz konusu sistemle akıllı ulaşım merkezlerine ulaşan trafik, yol durumu gibi çok sayıda verinin vatandaşlara ulaştırılacağını belirten Elvan, Gebze-İstanbul arasında pilot uygulamanın başladığını söyledi.

 


- "Marmaray'da bugüne kadar 53 milyon yolcu taşındı"




Demiryolu ağı hakkında bilgi veren Elvan, mevcut hatların yenilenmesi, hatların elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi, milli demiryolu sanayinin oluşturulması, lojistik merkezlerinin yaygınlaştırılması ve sektörün serbestleştirilmesinin öncelikleri arasında yer aldığını anlattı. 


2004'ten bugüne kadar bin 759 kilometre demiryolu yapıldığını belirten Elvan, 2 bin 712 kilometrenin ise inşaasının devam ettiğini kaydetti.


Elvan,  Marmaray  ile bugüne kadar 53 milyon yolcu taşındığını, günde ise 150 bin yolcu taşındığını bildirdi. 


2018'de bitirilmesi planlanan Bursa-Bilecik Demiryolu Hattının yapımının tamamlanmasını daha öne çekeceklerini belirten Elvan, Kars-Tiflis-Bakü hattının ise 2015 sonuna doğru açılışının gerçekleştirileceğini kaydetti.


Yüksek hızlı tren güzergahında yük taşımacılığı yapılamadığını ifade eden Elvan, "Bu nedenle biz, yük taşımacılığında 120 kilometre, yolcu taşımacılığında ise 200 kilometre hız yapan hızlı trenlere ağırlık vereceğiz" dedi. Elvan, şu anda yüzde 3 civarında olan demiryolu yük taşımacılığını artırmak istediklerini ifade etti.


2003'teki 11 bin kilometre demiryolu hattının 8 bin 706 kilometresinin yenilendiğini anlatan Elvan, sinyalizasyonda istenilen noktada olunmadığını, sinyalizasyon çalışmalarının 2 bin 679 kilometrelik konvansiyonel hatta devam ettiğini kaydetti. Elvan, "Bundan sonraki süreçte kendi ulusal sinyalizasyon sistemimizi kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

 


- "Milli trenimizi lisansıyla üretmeyi hedefliyoruz"


 

Bakan Elvan, 106 adet yüksek hızlı tren imalatını düşündüklerini dile getirerek, bunlarının 80'inin Türkiye'de yapılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.


İlerleyen dönemde YHT araçlarına ihtiyaç olacağını ifade eden Elvan, "Bu araçları tamamiyle Türkiye'de üretmeyi planlıyoruz. Bundan sonraki aşamada da kendi milli trenimizi lisansıyla üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

 


- "Bölgesel uçak yapım çalışmaları devam ediyor"


 

Havacılıkta önemli noktaya gelindiğini anlatan Elvan, bölgesel uçak yapımıyla ilgili çalışmaların yoğun olarak devam ettiğini bildirdi.


Türkiye'nin havayolu yolcu sayısı itibariyle 15. sıradan 11. sıraya yükseldiğini dile getiren Elvan, bu yıl itibariyle de 7. veya 8. sıraya yükselmeyi beklediklerini kaydetti.


Esnek hava saha uygulamasını da anlatan Elvan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile mutabakat sağlandığını, söz konusu uygulamayla yurt içi uçuşlarda yıllık 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacaklarını ifade etti.


AA




Geri Dön